«Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι δεν μπορώ να είμαι γκέι επειδή είμαι ανάπηρος»

27/01/2021
από
αναπηρία, κούήρ,

Σε ένα βίντεο στο Tik Tok, ο Stephen Thomas Smith κοιτάζει την κάμερα και φωνάζει: “Είμαι γκέεεεεεεεειιιιιιιιιιι!”

Αυτή είναι η αντίδρασή του σε ανθρώπους που υποθέτουν ότι πρέπει να είναι στρέιτ ή να μην έχει σεξουαλικά συναισθήματα, απλώς και μόνο επειδή είναι ανάπηρος.

Ο Stephen, ο οποίος έχει εγκεφαλική παράλυση, είναι ακτιβιστής για την αναπηρία και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και χρησιμοποιεί τον Tik Tok, ως τρόπο ευαισθητοποίησης για τα θέματα αυτά.

Ωστόσο, παραδέχεται μερικές φορές ότι δεν αισθάνεται ότι είναι μέρος της ΛΟΑΤ κοινότητας, επειδή συχνά αντιμετωπίζει διακρίσεις εις βάρος ατόμων με αναπηρία.

“Όταν πηγαίνω στο G-A-Y ή στο Pride, μου απαγορεύεται η πρόσβαση σε νυχτερινά μαγαζιά, επειδή είμαι “πολύ μεθυσμένος” όταν στην πραγματικότητα είμαι νηφάλιος – και μου λένε ότι «έχω κάνει χρήση ουσιών», αναφέρει ο Stephen.

“Αυτή είναι η κοινότητά μου, και υποτίθεται ότι είναι ανοιχτή στην αποδοχή, αλλά φτάνοντας σε αυτόν τον «ασφαλή χώρο» μου απαγορεύεται η πρόσβαση.

“Γιατί, λοιπόν, να συνδεθώ με μια κοινότητα, που είναι τόσο άρτια. Δεν είμαι ιδιαίτερα περήφανος που είμαι μέλος αυτής της κοινότητας, ως άτομο με αναπηρία.” 

Ο 24χρονος Stephen, αναφέρει ότι η αναπηροφοβία που βιώνει, σημαίνει ότι συχνά δεν αισθάνεται ότι “έχει ταυτότητα” στο χώρο των ΛΟΑΤ ατόμων.

“Νιώθεις σα να βρίσκεσαι στη μέση, ή στο πουθενά, επειδή είμαι ανάπηρος, οπότε υποτίθεται ότι θα έπρεπε να βρίσκομαι με άλλα ανάπηρα άτομα.

“Αλλά είμαι, επίσης, ομοφυλόφιλος, όμως, δεν με αποδέχονται. Νιώθω σα να είμαι στη μέση και δεν έχω καμία ταυτότητα. Είναι περίεργο.”

Όταν ο Stephen είπε στην οικογένειά του ότι ήταν ομοφυλόφιλος, αναφέρει, ότι δεν έγινε μεγάλο θέμα, καθώς έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές του είναι λεσβίες.

Αλλά, ήταν μεγαλύτερη η έκπληξη για τους ανθρώπους στο γυμνάσιο, όταν τον θεωρούσαν μόνο ως «άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο.» 

“Δε νομίζω ότι οι άνθρωποι αναρωτιούνται και πολύ συχνά «Α, αυτό το ανάπηρο άτομο άραγε είναι γκέι, ή στρέιτ, ή θέλει να αλληλεπιδράσει, ή έχει επιθυμίες.»

«Στο γυμνάσιο ήμουν ακριβώς το ανάπηρο παιδί.»

Ο Stephen, ο οποίος είναι από το Μάντσεστερ, αλλά ζει στο Λονδίνο, αναφέρει ακόμη και τώρα όταν βγαίνει ραντεβού, βιώνει αναπηροφοβία από τους άλλους, που μπορεί να τον αποκόπτει από την ανθρώπινη υπόστασή του.

«Βγήκα ένα ραντεβού μια φορά και τον συνάντησα για έναν καφέ και απλά κάθισε μαζί μου και είπε, “Αυτό είναι σαν το σόου των Undateables.” 

«Λέω, τέλεια το πρώτο πράγμα που είδε ήταν η αναπηρία μου, κι όχι το τι φοράω». Έτσι, αυτό που έκανα ήταν απλά να φύγω, γιατί δεν έχω χρόνο για αναπηροφοβία.

Ο Stephen πιστεύει ότι οι άνθρωποι συχνά βλέπουν τα άτομα με αναπηρία ως ασεξουαλικά άτομα, λόγω του τρόπου με τον οποίο η αναπηρία απεικονίζεται στα μέσα ενημέρωσης.

«Απεικονιζόμαστε ως αβοήθητα πλάσματα, που εξαρτόμαστε από τους ανθρώπους», αναφέρει.

«Και δεν ταιριάζουμε σε ένα συγκεκριμένο φύλο – το να είσαι άνδρας είναι να είσαι δυνατός, να περπατάς και να μιλάς με έναν συγκεκριμένο τρόπο, και να είσαι γυναίκα είναι το ίδιο, αλλά σε γυναίκα. Επειδή τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να συμμορφωθούν με αυτήν την εθιμοτυπία του σώματος, θεωρούμαστε ότι είμαστε ασεξουαλικά εξαρτώμενα πλάσματα.

“Έχουμε ακόμα επιθυμίες και έχουμε τις δικές μας σκέψεις. Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τη φυσική παρουσία και να αρχίζουν να κοιτάζουν πραγματικά τους ανθρώπους.

Ο Stephen χρησιμοποιεί το Tik Tok για λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά έχει ήδη 48.000 ακόλουθους και 1,2 εκατομμύρια likes.

Στα βίντεό του, χρησιμοποιεί σαρκασμό και χιούμορ για να ευαισθητοποιήσει και να αντιμετωπίσει μερικές από τις παρανοήσεις που βιώνει ως ένα γκέι ανάπηρο άτομο.

“Το γέλιο είναι μια πύλη και αντί οι ανθρώποι να γελούν σε βάρος μου, γελούν μαζί μου και νομίζω ότι είναι σημαντικό”, λέει ο Stephen.

“Νομίζω ότι τα βίντεο σπάνε το ένα στίγμα, επειδή επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν μια εικόνα για την αναπηρία και την κουήρ αναπηρία και το κουήρ σώμα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που μισούν χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση ή περισσότερη ορατότητα.” 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!