Σεούλ: Γονείς πολεμούν σχέδιο για την προστασία ΛΟΑΤ μαθητριών/ών

22/01/2021
από
Σεούλ
Σεούλ

Το σχέδιο για την περίοδο 2021-23, του Γραφείου Εκπαίδευσης της Σεούλ για την προστασία των ΛΟΑΤ μαθητριών/των, και την εξάλειψη των διακρίσεων στα σχολεία αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε.

Στο σχέδιο, το Μητροπολιτικό Γραφείο Εκπαίδευσης της Σεούλ (SMOE), συμπεριέλαβε την υποστήριξη και προστασία των μαθητριών/τών που ανήκουν σε μειονότητες -από πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα έως ΛΟΑΤ μαθήτριες/τές– με σκοπό να γίνουν τα σχολεία χώροι απαλλαγμένοι από το μίσος και τις διακρίσεις, για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών.

Γίνεται λόγος για “ενθάρρυνση της ομοφυλοφιλίας” 

Η συμπερίληψη στην εκπαίδευση για την προστασία των «ΛΟΑΤ μαθητριών/τών» στο σχέδιο έγινε πηγή διαμάχης, με τους αντιπάλους να ισχυρίζονται ότι μια τέτοια ρήτρα θα «ενθάρρυνε την ομοφυλοφιλία» στα σχολεία.

Το SMOE παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών για τα έτη 2021-23 τον Δεκέμβριο, με σκοπό να συγκεντρώσει σχόλια και παρατηρήσεις, πριν από την οριστικοποίησή του τον Φεβρουάριο. Το σχέδιο έχει πέντε στόχους πολιτικής και τέσσερις συγκεκριμένες δράσεις για κάθε κατηγορία.

Για την καλύτερη προστασία των παιδιών στο πλαίσιο του πολιτικού στόχου της «διασφάλισης της ασφάλειας και της ευημερίας των μαθητριών/τών», το SMOE δεσμεύθηκε να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά μέσω της εκπαίδευσης, και να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους.

Στην ενότητα για μαθήτριες/τές σεξουαλικής μειονότητας, το γραφείο εκπαίδευσης δήλωσε ότι θα αναπτύξει και θα διανείμει εκπαιδευτικό υλικό, με στόχο τη επιβελτίωση της ισότητας των φύλων, και της ευαισθητοποίησης στα σχολεία. Σχεδιάζει, επίσης, να αποστείλει επιθεωρήτριες/τές για να διερευνήσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιμετωπίζουν ΛΟΑΤ μαθήτριες/τές και να συμβουλεύσει κατάλληλα.

Μια αναφορά κατά του σχεδίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαθητριών/τών ανέβηκε στον ιστότοπο του SMOE στις 12 Ιανουαρίου, στην οποία υπεγράφησαν περισσότερα από 31.000 άτομα από την Παρασκευή το μεσημέρι. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός υπογραφών, που έχει συγκεντρώσει οποιαδήποτε αναφορά στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

«Η πίστη, οι σκέψεις, η συνείδηση ​​και η ελευθερία της έκφρασης θα παραβιαστούν για μαθήτριες/τές, που πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι λάθος, βάσει της θρησκευτικής τους πεποίθησης και συνείδησης», δήλωσε ο αναφέρων, γονέας που ζει στη Σεούλ.

Ο αναφέρων εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την «προκατειλημμένη εκπαίδευση» και τις «ιδεολογίες» που θα μπορούσαν να ταιριάζουν στις πολιτικές ατζέντες των διοικήσεων.

Το γραφείο εκπαίδευσης της Σεούλ δίνει επίσημη απάντηση σε μια αναφορά με περισσότερες από 10.000 υπογραφές.

Μια ένωση 25 ομάδων γονέων πραγματοποίησε διαδήλωση στις 14 Ιανουαρίου, για να διαμαρτυρηθεί για το σχέδιο, και ζήτησε την παραίτηση του Cho Hee-yeon, επικεφαλής της εκπαίδευσης της Σεούλ.

«Θα προκληθεί ένας φαύλος κύκλος στιγματισμού μαθητριών/τών για διάκριση και μίσος», δήλωσαν.

Εν όψει της έντονης αντίδρασης, το γραφείο εκπαίδευσης της Σεούλ κατάργησε τη φράση «σεξουαλικές μειονότητες» από το αντίστοιχο σχέδιο 2018-2020 για την προστασία των δικαιωμάτων των μαθητριών/τών.

Τι λένε τα δεδομένα;

Οι μαθήτριες/τές που ανήκουν σε κάποια σεξουαλική μειονότητα φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες/οι στη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις στα σχολεία της Κορέας, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό φοβική στα ΛΟΑΤ άτομα, σύμφωνα με έρευνα του 2014 από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κορέας.

Σύμφωνα με μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200 ΛΟΑ έφηβα άτομα, ηλικίας 13 έως 18 ετών, το 92% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχαν βιώσει ρητορική μίσους, το 80% των οποίων είπε ότι ήταν από τις δασκάλες και τους δασκάλους τους.

Μια ένωση 138 ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε την υποστήριξή της στο σχέδιο του SMOE την Πέμπτη, προτρέποντάς το να προωθήσει το σχέδιο, χωρίς να παραδοθεί στις «δυνάμεις που υποκινούν διακρίσεις».

Μια άλλη αναφορά καταγράφηκε, επίσης, στον ιστότοπο του SMOE, λέγοντας ότι δεν πρέπει να κατηγορηθεί η προσπάθεια διάσωσης των ΛΟΑΤ μαθητριών/τών από την προκατάληψη και να επιτρέψει σε αυτά τα παιδιά να παρακολουθήσουν με ασφάλεια το σχολείο τους.

«Είναι σχεδόν η πρώτη φορά που «προστασία και υποστήριξη για μαθήτριες/τές που ανήκουν σε μία σεξουαλική μειονότητα» καθορίστηκε (σε υλικό) από δημόσιο οργανισμό, που σχετίζεται με την εκπαίδευση», δήλωσε ο αναφέρων. “Δεν πρέπει να αφαιρεθεί ξανά, λόγω των αντιτιθέμενων φωνών.”

Η αναφορά απέκτησε περισσότερες από 2.000 υπογραφές από την Παρασκευή.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!