Φυλάκιση τεσσάρων ετών σε νεοναζί ακροδεξιό από το Νιούκαστλ

28/12/2020
από
Luke Hunter, νεοναζί, Νιούκαστλ

Τη φυλάκιση τεσσάρων ετών σε νεοναζί προπαγανδιστή, που ήθελε να εξοντωθούν οι ομοφυλόφιλοι, οι Εβραίοι και οι μη λευκοί άνθρωποι αποφάσισε το δικαστήριο.

Ο Luke Hunter, από το Νιούκαστλ, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης από το δικαστήριο του Leeds Crown την περασμένη Τετάρτη (23 Δεκεμβρίου), αφού παραδέχθηκε επτά κατηγορίες σε βάρος του, για ενθάρρυνση της τρομοκρατίας και για διάδοση τρομοκρατικών δημοσιεύσεων.

Luke Hunter
Luke Hunter

Ο 23χρονος ήταν βασική προσωπικότητα διαδικτυακού νεοναζιστικού κινήματος, συνδεδεμένο με την -τώρα πια- απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση Feuerkrieg Division (FKD).

Σύμφωνα με το Counter Terrorism Policing Network του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Hunter ήταν «επίμονος και παραγωγικός στις προσπάθειές του να προωθήσει την ακροδεξιά τρομοκρατία, χρησιμοποιώντας διάφορες πλατφόρμες και λογαριασμούς για να διαδώσει την ιδεολογία του μίσους του και να ενθαρρύνει άλλους να κάνουν το ίδιο.»

Ο νεοναζί “δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα μέσω της οποίας διαδίδει τις άθλιες θεωρίες του περί λευκής ανωτερότητας, καθώς και τις αντισημιτικές και ομοφοβικές απόψεις του” , αναφέρει η αστυνομία, σημειώνοντας ότι το έργο του “είχε σημαντική διαδικτυακή εμβέλεια, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.” 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HOPE not hate (@hopenothate)

Το κανάλι του στο Telegram, όπου ανέβαζε δοξαστικά σχέδια βομβιστών και δολοφόνων, προσέλκυσε περισσότερους από 1.200 συνδρομητές.

Η αντι-εξτρεμιστική ομάδα Hope Not Hate, η οποία παρακολουθεί τον διαδικτυακό εξτρεμισμό, αναφέρει ότι ο Hunter «παρήγαγε εκατοντάδες ώρες podcast, πλήθος γραφικών σχεδίων και δεκάδες φασιστικά βίντεο» που προωθούσε από τις σελίδες και τους λογαριασμούς του σε Twitter, YouTube, Instagram και στις εφαρμογές Telegram και Discord.

Συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο μετά από έρευνα για ακροδεξιά τρομοκρατία. Στην έρευνα στο σπίτι του Hunter βρέθηκαν ναζιστικά αναμνηστικά, κείμενα για τη λευκή ανωτερότητα, εγχειρίδια στρατιωτικής εκπαίδευσης, και οδηγούς για αντάρτικους πολέμους.

Ο επικεφαλής ντετέκτιβ, Martin Snowden δήλωσε:

«Ο Hunter επένδυσε πολλή προσπάθεια για τη διατήρηση της ιστοσελίδας του, της διαδικτυακής του παρουσίας, και της κατάστασής του μεταξύ των ομοίων του. Είδε τον εαυτό του ως influencer και μάλιστα προσπάθησε να διευρύνει την επιρροή του μιλώντας σε μια διάσκεψη ακροδεξιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτές οι ενέργειες δεν είναι απλώς αποτέλεσμα ενός νέου ατόμου, που απλά επιδιώκει να εξερευνήσει και να εκφράσει τις κοινωνικές ή πολιτικές του απόψεις. Ο Hunter προώθησε τον νεοναζισμό στο ευρύτερο κοινό που μπορούσε και ήταν απερίσκεπτος για τις συνέπειες.

«Μέσω των αιτημάτων του, ο Hunter δέχεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις θέσεις μίσους στους λογαριασμούς του, θέσεις που δοξάζουν την τρομοκρατία, προωθούν τεχνικές δολοφονιών, και ενθαρρύνουν τη δολοφονία Εβραίων, μη λευκών ανθρώπων, και ομοφυλοφίλων.

«Ο Luke Hunter αντιπροσωπεύει μια απειλή για την κοινωνία μας, όχι μόνο λόγω της νοοτροπίας του, αλλά λόγω των σημαντικών προσπαθειών που ήταν έτοιμος να κάνει, για να στρατολογήσει και να επιτρέψει σε άλλους να υποστηρίξουν τον σκοπό του.»

Η Hope Not Hate προειδοποιεί:

«Το περιβάλλον στο οποίο ανήκει ο Hunter θεωρεί τη μαζική δολοφονία ως μέσο επανάστασης και τιμωρίας, αλλά και ως μορφή ψυχαγωγίας. Η συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για τους ακροδεξιούς τρομοκράτες ως «μοναχικούς λύκους» μπορεί, αν χρησιμοποιείται λανθασμένα, να δώσει την εντύπωση ότι ένα άτομο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σε πλήρη απομόνωση.


«Ωστόσο, ενώ μερικοί τρομοκράτες σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους μόνοι τους, σχεδόν καθολικά προκύπτουν από ένα οικοσύστημα ομοϊδεατών. Ο Hunter, και άλλοι σαν αυτόν, σκόπευαν να καλλιεργήσουν ένα τέτοιο οικοσύστημα.

«Το μίσος που ενθαρρύνει τους σύγχρονους ακροδεξιούς τρομοκράτες μπορεί να είναι παλιό, αλλά έχουν βρει νέους τρόπους για να λειτουργήσουν και να οργανωθούν. Το Telegram εξακολουθεί να αποτυγχάνει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ενάντια στο επικίνδυνο μίσος που λειτουργεί μέσω του λογισμικού του.

«Το κανάλι του Hunter παραμένει διαθέσιμο στην πλατφόρμα και η βίαιη προπαγάνδα του συνεχίζει να κυκλοφορεί από άλλα κανάλια. Όλες οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν την ευθύνη να ασχολούνται με τη χρήση των πλατφορμών τους για κακόβουλους σκοπούς και το Telegram πρέπει να λογοδοτήσει.”




Δες και αυτό!