ILGA World: Το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ είναι έγκλημα σε 69 κράτη-μέλη του ΟΗΕ

16/12/2020
από

Σύμφωνα με νέα έκθεση, το να είσαι γκέι, λεσβία, bi, τρανς ή ίντερσεξ εξακολουθεί να αποτελεί έγκλημα σε 69 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Υπήρξε σημαντική πρόοδος στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες – αλλά η πρόοδος σε ορισμένες περιοχές έχει αποδειχθεί αργή, με τις ομόφυλες σχέσεις να εξακολουθούν να ποινικοποιούνται σε ορισμένες περιοχές.

ILGA World Map 2020

Μια νέα έκθεση από την ILGA World (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans και Intersex Association) διαπίστωσε ότι οι ομόφυλες σχέσεις εξακολουθούν να ποινικοποιούνται σε 69 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2020.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά μία μονάδα μικρότερος σε σχέση με το 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόοδος στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα σε πολλές χώρες έχει σταματήσει.

Τουλάχιστον 34 από αυτά τα κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ενεργά νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (15 Δεκεμβρίου) – ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι «πολύ υψηλότερος».

Η θανατική ποινή παραμένει σε ισχύ για τα κουήρ άτομα σε έξι κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων του Μπρουνέι, του Ιράν, της Μαυριτανίας, της Νιγηρίας (η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο σε 12 βόρεια κράτη), τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.

Η θανατική ποινή θα μπορούσε, επίσης, να επιβληθεί σε πέντε άλλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ – το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Σομαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – αλλά υπάρχει λιγότερη ασφάλεια δικαίου, σύμφωνα με την ILGA.

Επιπλέον, 42 κράτη-μέλη του ΟΗΕ διατηρούν σε ισχύ νομικά εμπόδια στην ελευθερία της έκφρασης σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου, ενώ 51 κράτη-μέλη απαγορεύουν στα άτομα να σχηματίζουν ΜΚΟ για τους σκοπούς της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν συλλήψεις «ανά πάσα στιγμή» σε 69 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ILGA World (@ilgaworld)

«Από τον Δεκέμβριο του 2020, 69 κράτη-μέλη συνεχίζουν σε ποινικοποιούν τις συναινετικές δραστηριότητες ομοφυλοφίλων», δήλωσε ο Lucas Ramón Mendos, συντονιστής έρευνας της ILGA World και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

 «Ο αριθμός μειώθηκε κατά μία μονάδα φέτος, καθώς η Γκαμπόν (χώρα στην κεντροδυτική Αφρική) υποχώρησε από την ποινικοποιητική διάταξη που πέρασε το 2019 – η οποία έγινε ο βραχύτερος νόμος του είδους του, στη σύγχρονη ιστορία.

«Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο του Μπουτάν ενέκρινε νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των συναινετικών ομοφυλοφιλικών σχέσεων και ενδέχεται σύντομα να υπογραφεί σε νόμο», πρόσθεσε.

Ο Mendos δήλωσε ακόμη, ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες μπορεί να καταλήξουν να “συλληφθούν ανά πάσα στιγμή” λόγω της υποψίας για ομόφυλη σεξουαλική δραστηριότητα και ορισμένα κράτη-μέλη τιμωρούν τους κουήρ ανθρώπους με “φυλάκιση, δημόσιο μαστίγωμα, ή ακόμα και με θάνατο”.

Η έκθεση υπογράμμισε, επίσης, ορισμένες θετικές αλλαγές κατά το τελευταίο έτος.

Τον Ιούλιο του 2020, το Σουδάν κατάργησε τη θανατική ποινή για ομόφυλη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι πλέον νόμιμος σε 28 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καθώς η Κόστα Ρίκα, που επέκτεινε τη νομική αναγνώριση στα κουήρ ζευγάρια, καθιστώντας την πρώτη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που το έκανε.

Εν τω μεταξύ, το Μονακό και το Μαυροβούνιο νομιμοποίησαν τις πολιτικές συμπράξεις τους τελευταίους 12 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι 34 κράτη-μέλη του ΟΗΕ προσφέρουν σήμερα κάποια μορφή νομικής αναγνώρισης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων στο χώρο εργασίας συνεχίζουν, επίσης, να βελτιώνονται, με 81 κράτη-μέλη του ΟΗΕ να εφαρμόζουν νόμους, που απαγορεύουν τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Πριν από 20 χρόνια, μόλις 15 χώρες προσέφεραν νομική προστασία για άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ στο χώρο εργασίας τους.

Η έκθεση επαίνεσε ακόμη τη Γερμανία για την εφαρμογή μιας εθνικής απαγόρευσης της ψευτο-θεραπείας μεταστροφής, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τέσσερα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν πλέον πλήρη, εθνική απαγόρευση της τραυματικής πρακτικής.

Πέντε άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ -η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες- έχουν “υποεθνικές απαγορεύσεις”, που σημαίνει ότι η πρακτική απαγορεύεται σε ορισμένες περιοχές.

Η ρητή νομική προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων έχει γίνει -περισσότερο από ποτέ- πρωταρχική για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας.

Η Julia Ehrt, διευθύντρια προγραμμάτων της ILGA, επισήμανε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο το 2020, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε ένα κλίμα αβεβαιότητας στις κοινότητες.

 «Πολλά άτομα έμειναν να αγωνίζονται για την επιβίωση σε έναν κόσμο που έχει γίνει ακόμη πιο άνισος και βίαιος», δήλωσε η Ehrt.

«Για τις κοινότητές μας, οι ασφαλείς χώροι συρρικνώθηκαν δραματικά τη νύχτα. Ορισμένες κυβερνήσεις επωφελήθηκαν από αυτές τις συνθήκες και αύξησαν τις προσπάθειές τους για καταπίεση, δίωξη, γίνονμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος σε μία βίαιη διάκριση εναντίον μας. Σε πολλά μέρη οι νόμοι ήταν ήδη αιτία ανισότητας, και τα πράγματα χειροτέρευσαν».

Η Ehrt πρόσθεσε: «Μέσα σε τέτοιες καταστάσεις, η ρητή νομική προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων έχει καταστεί -περισσότερο από ποτέ- πρωταρχική για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας, για την πρόληψη των βλαβών και για τη θεραπεία από τις παραβιάσεις που υποφέρουμε.”




Δες και αυτό!