Έκκληση προς τα ΜΜΕ της Ουγκάντα να αναφέρονται στα ΛΟΑΤ άτομα με ακρίβεια

15/12/2020
από
Ουγκάντα

Οι δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ουγκάντα (σ.σ και όχι μόνο εκεί) χρειάζεται να κάνουν καλύτερη δουλειά, ώστε να αναφέρονται με ακρίβεια και συνέπεια στα ΛΟΑΤ άτομα.

Αυτή είναι η έκκληση του Vincent Kyabayinze, διευθυντή Εικαστικών Καλλιτεχνών της Ανατολικής Αφρικής (EAVA), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε δημοσιογράφους, bloggers και ακτιβίστριες/στες κοινωνικών μέσων, που συμμετείχαν σε μια διήμερη εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καμπάλα.

Η εκπαιδευτική συνάντηση ήταν η πρώτη που οργανώθηκε από το EAVA με την υποστήριξη του γερμανικού-αναπτυξιακού οργανισμού GIZ με θέμα: «Μέσα για την Ισότητα – Ενίσχυση της μη διακριτικής εκπροσώπησης του ΛΟΑΤ πληθυσμού στην Ουγκάντα.»

Στις παρατηρήσεις του, ο Kyabayinze επεσήμανε ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό εργαλείο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, εάν οι επαγγελματίες στα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε ΛΟΑΤ ζητήματα και πρόσωπα χωρίς προκατάληψη.

«Η ακριβής κάλυψη των ΛΟΑΤ προσώπων, από τα μέσα ενημέρωσης, για να ακουστεί η φωνή τους είναι εξίσου σημαντική και θεμελιώδης, όπως και για κάθε άλλο πρόσωπο ή κοινότητα» υπογράμμισε.

Vincent Kyabayinze

Εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αρνητική και ανακριβή αναφορά σε ΛΟΑΤ άτομα σε πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι οι Εικαστικοί Καλλιτέχνες της Ανατολικής Αφρικής (EAVA) ως οργανισμός έχουν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσουν τις/τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ προσώπων, και να τους υπενθυμίσουν τη δημοσιογραφική ηθική, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ακρόασης.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι οι περισσότερες από τις αρνητικές αναφορές σε ΛΟΑΤ άτομα οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, είτε σε προκαταλήψεις, είτε στην έλλειψη κατανόησης, είτε στην έλλειψη ικανότητας πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα από την πλευρά των δημοσιογράφων» , σημείωσε ο Kyabayinze, προσθέτοντας ότι · “Οι περισσότερες/οι δημοσιογράφοι, ή όμιλοι μέσων ενημέρωσης έχουν περιορισμένη, ή καθόλου, ικανότητα να τεκμηριώνουν και να αναφέρουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ άτομα, καθώς και το σπουδαίο έργο των ΛΟΑΤ ατόμων ως πολίτες της Ουγκάντα.” 

Kikonyogo Kivumbi

Ο Kikonyogo Kivumbi, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Τύπου Υγείας και Επιστημών της Ουγκάντα, ήταν ένας από τους διαμεσολαβητές στην εκπαίδευση, ο οποίος επαίνεσε το EAVA για την οργάνωση της εκπαίδευσης προς τα μέσα ενημέρωσης, η οποία είπε ότι είχε καθυστερήσει πολύ. Επίσης, επαίνεσε τη GIZ (Γερμανική Διεθνή Συνεργασία) για την οικονομική της υποστήριξη.

Σχετικά με την ΛΟΑΤ κοινότητα στην Ουγκάντα, ο Kivumbi, ο οποίος είναι επίσης υπέρμαχος των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, δήλωσε ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ΛΟΑΤ ατόμων στην Ουγκάντα ​​παραβιάζονται επανειλημμένα από κρατικές υπηρεσίες, παρόχους υπηρεσιών και γενικά από την κοινωνία.

Παρά τις εκτεταμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων, σχεδόν κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν τα καταφέρνει να γίνει είδηση.

“Η στιγματιστική στάση απέναντι στα ΛΟΑΤ πρόσωπα είναι ευρέως διαδεδομένη στην κοινωνία της Ουγκάντα​. Αυτό επηρεάζει, επίσης, τη νοοτροπία των δημοσιογράφων και υπάρχει μια σαφής μεροληψία, που οδηγεί σε απουσία ΛΟΑΤ ιστοριών από τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης.” 

Σημείωσε ότι, όταν καλύπτονται ΛΟΑΤ θέματα, αυτό γίνεται κυρίως με αρνητική χροιά, η οποία ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα στερεότυπα.

Ο Umar Weswala, ανεξάρτητος blogger και διευθύνων σύμβουλος της The Community Agenda, που ήταν επίσης ένας από τους συμμετέχοντες στην εκπαίδευση των μέσων ενημέρωσης, σχολίασε ότι οι τοπικοί δημοσιογράφοι γνωρίζουν λίγα για τα ΛΟΑΤ άτομα, ή το νομικό πλαίσιο, που τα επηρεάζει στην Ουγκάντα και πρόσθεσε ότι:

“Αυτές οι εσφαλμένες αντιλήψεις προκαλούν πραγματικά λανθασμένες αναφορές στα ΜΜΕ για ιστορίες που αφορούν ΛΟΑΤ άτομα, γεγονός που αφήνει την κοινότητα της Ουγκάντα, χωρίς χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων στη χώρα τους” .

https://avmag.gr/121025/i-astynomia-stin-oygkanta-syllamvanei-loat-atoma-me-ti-dikaiologia-toy-koronoioy/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!