Η Βολιβία αναγνωρίζει την πρώτη ομόφυλη σχέση στην ιστορία της

14/12/2020
από

Η Βολιβία αναγνώρισε για πρώτη φορά μια ομόφυλη σχέση ενός γκέι ζευγαριού, που έδωσε τη μάχη, για την αναγνώριση της σχέσης αυτής στα δικαστήρια.

Ο 48χρονος David Aruquipa, και ο 45χρονος Guido Montaño, αναγνωρίστηκαν ως σύντροφοι επίσημα και η σχέση του περάστηκε στο μητρώο της Βολιβίας, μετά από διετή νομική μάχη την Παρασκευή (11 Δεκεμβρίου), αναφέρει το Reuters.

Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ακόμη νόμιμος στη Βολιβία και το Σύνταγμα της χώρας, ορίζει ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες νομιμοποίησης της αναγνώρισης των ομόφυλων σχέσεων μέσω συμφώνου έχουν καθυστερήσει επανειλημμένα.

Η νομική μάχη του Aruquipa και του Montaño ξεκίνησε το 2018, όταν το αστικό μητρώο της Βολιβίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη σχέση τους, υποστηρίζοντας ότι “η χώρα δεν επέτρεπε γάμους ομοφυλοφίλων.” 

Το συνταγματικό δικαστήριο της Βολιβίας αποφάσισε τον Ιούλιο, ότι το αστικό μητρώο έπρεπε να αναγνωρίσει τη σχέση τους ως ελεύθερη σχέση. Το δικαστήριο έκρινε, επίσης, ότι το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να ερμηνεύεται κατά τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα ισότητας.

Αναφερόμενο σε οδηγία του 2017, που δημοσιεύτηκε από το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να παρέχονται και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Πέντε μήνες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Aruquipa και ο Montaño είδαν τελικά τη σχέση τους να αναγνωρίζεται.

“Είναι ένα αρχικό βήμα, αλλά αυτό που μας εμπνέει είναι [ο στόχος] της μετατροπής του νόμου” , δήλωσε ο Aruquipa.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον Ιούλιο, ο José Miguel Vivanco, διευθυντής της Human Rights Watch της Αμερικής, δήλωσε:

«Όλα τα πολιτικά μητρώα στη Βολιβία πρέπει να σταματήσουν να τους αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τις σχέσεις τους.» 




Δες και αυτό!