Το εμβόλιο για την πείνα, τη φτώχεια, την ανισότητα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα

10/12/2020
από
Michelle Bachelet,
Michelle Bachelet,

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών, Michelle Bachelet, έστειλε το δικό της μήνυμα.

Michelle Bachelet,
Michelle Bachelet

Το 2020 είναι έτος που κανένας από εμάς δε θα ξεχάσει ποτέ. Μια φοβερή, καταστροφική χρονιά που έχει πλήξει πολλούς από εμάς, με πολλούς τρόπους.

Τουλάχιστον 67 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν και 1,6 εκατομμύρια είναι νεκροί, σε μια πανδημία που δεν έχει τελειώσει.

Καταστροφικός αντίκτυπος στις οικονομίες των χωρών και στην απασχόληση, το εισόδημα, την εκπαίδευση, την υγεία και τον εφοδιασμό τροφίμων για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Μια τεράστια οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη, στις προσπάθειες ανακούφισης της φτώχειας και στην αύξηση της θέσης των γυναικών και των κοριτσιών.

Το 2020 έχει επιπτώσεις, όχι μόνο σε όλες τις περιοχές και σχεδόν σε όλες τις χώρες, αλλά και στο πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, είτε είναι οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, αστικά ή πολιτικά. Η COVID-19 έχει μηδενίσει τις ρωγμές και τις ευθραυστότητες στις κοινωνίες μας, αποκαλύπτοντας όλες τις αποτυχίες μας να επενδύσουμε στη δημιουργία δίκαιων και ισότιμων κοινωνιών. Έχει δείξει την αδυναμία των συστημάτων που απέτυχαν να επικεντρωθούν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε εξαιρετική πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων. Αυτό μαρτυρεί την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων σε μια εποχή κρίσης. Αλλά, τα εμβόλια από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν την πανδημία, ή να θεραπεύσουν τη ζημιά που προκάλεσε.

Τα κράτη πρέπει όχι μόνο να διανείμουν αυτά τα εμβόλια ισότιμα σε όλο τον κόσμο – αλλά πρέπει να ανοικοδομήσουν οικονομίες, να επιδιορθώσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία και να αντιμετωπίσουν τα κενά που έχει εκθέσει.

Αντιμετωπίζουμε τρεις πολύ διαφορετικές πιθανές προοπτικές για το μέλλον:

Μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση σε μια ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό, τι όταν ξεκίνησε – και να είμαστε ακόμη λιγότερο προετοιμασμένοι για το επόμενο σοκ στις κοινωνίες μας.

Μπορούμε να παλέψουμε δυνατά για να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό – αλλά το φυσιολογικό είναι αυτό που μας έφερε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Ή μπορούμε να ανακάμψουμε καλύτερες/οι.

Michelle Bachelet

Τα ιατρικά εμβόλια που αναπτύσσονται ελπίζουμε, ότι τελικά θα μας απομακρύνουν από την COVID-19, αν και όχι για πολλούς μήνες ακόμα. Αλλά, δε θα αποτρέψουν ούτε θα θεραπεύσουν τις κοινωνικοοικονομικές καταστροφές που έχουν προκύψει από την πανδημία και βοήθησαν στην εξάπλωσή της.

Το εμβόλιο για την πείνα, τη φτώχεια, την ανισότητα

Υπάρχει όμως ένα εμβόλιο για την πείνα, τη φτώχεια, την ανισότητα και πιθανώς – αν ληφθεί σοβαρά υπόψη – για την κλιματική αλλαγή, καθώς και για πολλά από τα άλλα δεινά που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Είναι ένα εμβόλιο που αναπτύξαμε μετά από προηγούμενα τεράστια παγκόσμια σοκ, όπως πανδημίες, οικονομικές κρίσεις και δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Το όνομα αυτού του εμβολίου είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα βασικά του συστατικά ενσωματώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της 72ης επετείου που γιορτάζουμε σήμερα, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Οικουμενική Διακήρυξη καθίσταται εφικτή μέσω των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει σχεδόν όλα τα κράτη επικυρώνοντας το ένα ή και τα δύο από τα Διεθνή Διαγράμματα, που εκτείνονται και στους πέντε τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Οικουμενική Διακήρυξη γέννησε επίσης άλλες σημαντικές διεθνείς συνθήκες για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων συγκεκριμένων ομάδων όπως τα παιδιά, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και οι μετανάστες εργαζόμενοι, και αυτές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση μορφών διακρίσεων που οδηγούν στις μεγαλύτερες ανισότητες, τη φτώχεια και την έλλειψη ανάπτυξης, που τροφοδότησαν και γονιμοποίησαν την κοινωνικοοικονομική καταστροφή, που προκλήθηκε από την COVID-19.

Αποτύχαμε και η COVID-19 μας το έδειξε

Η COVID-19 έθεσε στο επίκεντρο την αποτυχία μας να διατηρήσουμε αυτά τα δικαιώματα όσο καλύτερα μπορούμε, όχι μόνο επειδή δεν μπορούσαμε, αλλά επειδή παραμελήσαμε – ή επιλέξαμε να μην το κάνουμε.

Η αποτυχία πολλών χωρών να επενδύσουν επαρκώς στην καθολική και πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με το δικαίωμα στην υγεία, έχει εκτεθεί ως εξαιρετικά κοντόφθαλμη. Αυτά τα ζωτικά προληπτικά μέτρα είναι δαπανηρά, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί τόσο δαπανηρά, όσο η αποτυχία επένδυσης σε αυτά.

Πολλές κυβερνήσεις απέτυχαν να ενεργήσουν αρκετά γρήγορα ή αποφασιστικά για να σταματήσουν την εξάπλωση της COVID-19. Άλλοι αρνήθηκαν να το πάρουν στα σοβαρά, ή δεν ήταν πλήρως διαφανείς σχετικά με τη διάδοσή της.

Ασύλληπτα, ακόμη και μέχρι σήμερα, ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες εξακολουθούν να υποβαθμίζουν τον αντίκτυπό της, δυσφημίζοντας τη χρήση απλών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων. Μερικές πολιτικές προσωπικότητες μιλούν απρόσκοπτα, ακόμη και για «ανοσία αγέλης», σαν οι εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που χάνονται, να είναι ένα κόστος που μπορεί εύκολα να αναληφθεί χάριν του μεγαλύτερου καλού. Η πολιτικοποίηση μιας πανδημίας με αυτόν τον τρόπο πέρα ​​από ανεύθυνη – είναι απολύτως κατακριτέα.

Ακόμα χειρότερα, αντί να μας φέρνει κοντά, η αντίδραση στην πανδημία οδήγησε σε ορισμένα μέρη σε περαιτέρω διαχωρισμό. Τα επιστημονικά στοιχεία και οι διαδικασίες έχουν μειωθεί και οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση έχουν διαδοθεί, και επιτρέπεται – ή ενθαρρύνεται – να ευδοκιμήσουν.

Αυτές οι ενέργειες βύθισαν ένα μαχαίρι στην καρδιά αυτού του πολύτιμου αγαθού, της εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνη μεταξύ των εθνών και εμπιστοσύνη στα έθνη. Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, εμπιστοσύνη στα επιστημονικά δεδομένα, εμπιστοσύνη στα εμβόλια, εμπιστοσύνη στο μέλλον. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο μετά από αυτήν την καταστροφή, όπως έκαναν αναμφίβολα οι πρόγονοί μας μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας.

Ήταν συγκλονιστικό, αλλά δυστυχώς καθόλου ξαφνικό, το να βλέπουμε τον δυσανάλογο ατόμων και ομάδων που περιθωριοποιούνται και υφίστανται διακρίσεις με μέσω COVID-19 – συγκεκριμένα άτομα αφρικανικής καταγωγής, άτομα από εθνικές, εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες και αυτόχθονες λαών. Αυτό συνέβη σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όπου το ποσοστό θνησιμότητας ορισμένων φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων ήταν έως και τριπλάσια του συνολικού πληθυσμού.

Όταν η COVID-19 χτύπησε, μέλη ομάδων που υφίστανται διακρίσεις και αυτόχθονες πληθυσμοί ήταν υπερβολικά εκτεθειμένες/οι στη μετάδοση, λόγω της χαμηλής αμοιβής και της επισφαλούς εργασίας τους σε συγκεκριμένους κλάδους. Πολλοί από τους ανθρώπους που ξαφνικά αρχίσαμε να αναγνωρίζουμε και αναφέρονται ως απαραίτητοι – εργαζόμενες/οι στην υγειονομική περίθαλψη, καθαρίστριες/στές, εργαζόμενες/οι στις μεταφορές, υπάλληλοι καταστημάτων – προέρχονται από τέτοιες μειονότητες.

Ήταν επίσης υποπροστατευμένες/οι λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικές προστασίες, όπως η άδεια ασθενείας, και η ανεργία, ή τα επιδόματα. Ήταν λιγότερο ικανές/οί να απομονωθούν όταν μολύνθηκαν – λόγω ανεπαρκών συνθηκών διαβίωσης, περιορισμένης πρόσβασης σε αποχέτευση, της αδυναμίας εργασίας από το σπίτι. Αυτό σήμαινε ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ πιο εύκολα μέσα στις κοινότητές τους και από αυτές τις κοινότητες πίσω στην ευρύτερη κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 μηνών, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, και όσες/οι υπέστησαν συστημικές διακρίσεις έχουν αντιμετωπιστεί χειρότερα από όλους.

Τα παιδιά σε σπίτια με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή εξοπλισμό υπολογιστή έχουν μείνει πίσω στην εκπαίδευσή τους, ή την έχουν εγκαταλείψει εντελώς, με τα κορίτσια να έχουν πληγεί περισσότερο. Όσον αφορά τη βασική οικονομική ασφάλεια, την απασχόληση, την εκπαίδευση, τη στέγαση και τα τρόφιμα, η πανδημία έχει αρνητικό αντίκτυπο, που είναι τόσο μεγάλο και τόσο ευρύ, που είναι σχεδόν αδύνατο για εμάς να κατανοήσουμε το τεράστιο μέγεθός του.

Αν υπήρχε επαρκής κοινωνική και οικονομική προστασία για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, σε φτωχές χώρες και σε πλούσιες – εάν είχαμε εφαρμόσει το εμβόλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα – δε θα είμαστε σε τόσο κακή κατάσταση, όπως είμαστε σήμερα. Η COVID-19 απέδειξε πολύ ξεκάθαρα ότι οι ανισότητες και οι διακρίσεις, όχι μόνο βλάπτουν τα άτομα που πλήττονται άμεσα και επηρεάζονται άδικα – δημιουργούν κύματα σοκ, που ταλανίζουν ολόκληρη την κοινωνία.

Αυτό αποδείχθηκε πιο αντιπροσωπευτικά, όταν ο κορονοϊός πέρασε σε συγκλονιστικά κακώς προετοιμασμένα και ανεπαρκώς εκπαιδευμένα ιδρύματα περίθαλψης, όπως γηροκομεία, δομές ατόμων με αναπηρία, ορφανοτροφεία, κοιτώνες μεταναστρι/ών και φυλακές. Μια επιβαλλόμενη περίπτωση, αν υπήρχε ποτέ, για καλύτερα οργανωμένα ιδρύματα και αυξημένες εναλλακτικές λύσεις έναντι της φυλάκισης.

Εκείνες/οι που χρειάζονται για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, θέτουν αδιαμφισβήτητα τον εαυτό τους σε κίνδυνο, με έλλειψη μάσκας και προστατευτικών ενδυμάτων, καθώς η πανδημία αυξήθηκε μέσω των θαλάμων. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αποτελούν μόνο περίπου 2-3 ​% των εθνικών πληθυσμών, ωστόσο αποτελούν περίπου το 14% των περιπτώσεων COVID που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ.

Ο αντίκτυπος στις γυναίκες ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός, λόγω της τεράστιας αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο, και επειδή μεγάλο ποσοστό γυναικών εργάζονται στον άτυπο τομέα και στην υγειονομική περίθαλψη. Και επειδή πολλές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποσυρθούν από την αγορά εργασίας για να φροντίσουν τα παιδιά που δεν μπορούν πλέον να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς και για να για φροντίσουν ηλικιωμένους και άρρωστους. Σε ορισμένες περιοχές, τα δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω σε δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Εάν θέλουμε να ανακάμψουμε καλύτερα, οι γυναίκες θα πρέπει να διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στον καθορισμό προτεραιοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε έναν κόσμο, όπου τόσο λίγες χώρες έχουν γυναίκες ηγέτιδες, πολλές από τις χώρες που θεωρείται ότι αντιμετώπισαν την πανδημία πιο αποτελεσματικά ήταν στην πραγματικότητα υπό την ηγεσία γυναικών.

Η διάκριση βρέθηκε, επίσης, στο επίκεντρο ενός άλλου καθοριστικού χαρακτηριστικού γεγονότος του 2020, όταν η φυλετική αδικία και η αστυνομική βαρβαρότητα ήρθαν στο επίκεντρο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν. Σε πολλές χώρες, είδαμε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της επίμονης φυλετικής αδικίας και του συστημικού ρατσισμού, αυξάνοντας ανεπίλυτες ιστορίες ρατσιστικής καταπίεσης και απαιτώντας εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές.

Σε χώρες που βρίσκονται σε διένεξη, η COVID έχει προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο σε ήδη πολύπλευρες καταστροφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Υεμένη, μια παντελής καταιγίδα συγκρούσεων και παραβιάσεων, ασθενειών, αποκλεισμών και έλλειψης ανθρωπιστικής χρηματοδότησης, εδώ και πέντε χρόνια, θέτει η χώρα σε ένα υπάρχον σκηνικό φτώχειας, κακής διακυβέρνησης και έλλειψης ανάπτυξης, ωθεί τη χώρα αναπόφευκτα σε πλήρη πείνα. Δεν υπήρξε προειδοποίηση σχετικά με το τι θα συμβεί στην Υεμένη τους επόμενους μήνες, αλλά ένας αποσπασμένος κόσμος κάνει λίγα για να αποτρέψει αυτήν την πολύ αναμενόμενη καταστροφή.

Τα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης, της συγκέντρωσης και της συμμετοχής στη δημόσια ζωή έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όχι λόγω των δικαιολογημένων περιορισμών στην κυκλοφορία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID, αλλά από τις ενέργειες ορισμένων κυβερνήσεων, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για τον τερματισμό της πολιτικής διαφωνίας και κριτικής, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης φορέων και δημοσιογράφων της κοινωνίας των πολιτών. Μερικές φαίνεται να χρησιμοποιούν ακόμη και τον φόβο και τον περιορισμό για την COVID με σκοπό να γείρουν τις εκλογές υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών. στην επιβίωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στην καλύτερη ανάκαμψη μόλις αυτη τελειώσει, θα είναι απολύτως ζωτικής σημασία,ς και η μείωση των συνεισφορών της κοινωνίας των πολιτών είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους υπονόμευσης αυτής της ανάκαμψης, αφαιρώντας ένα από τα βασικά μέτρα.

Η πανδημία μας άφησε εκτεθειμένους, ευάλωτους και αδύναμους.

Ωστόσο, στην καταστροφική της πορεία, παρείχε επίσης σαφείς γνώσεις για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την καταστροφή σε μια ευκαιρία να επαναφέρουμε τις προτεραιότητές μας και να βελτιώσουμε τις προοπτικές μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Ακόμη και με εκτεταμένους πόρους, το κύριο συστατικό που πρέπει να χτίσουμε στο μέλλον είναι η πολιτική βούληση. Η βούληση να βάλουμε τα χρήματά μας εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο – όχι εκεί που είναι το επιθυμητό, ​​αλλά στο απαραίτητο. Η βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, διότι σε πολλές χώρες, ακόμη και σε πολύ φτωχές, υπάρχουν περισσότερα χρήματα διαθέσιμα, αλλά πολλά χάνονται όταν πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες μερικών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση σημαντικών κοινωνικοοικονομικών βελτιώσεων.

Ομοίως, οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να επιβιώσουν από αυτήν την κρίση και να ανακάμψουν καλύτερα. Η επιδιόρθωση του ξεπερασμένου συστήματος της πολυμερούς προσέγγισης θα είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της ανάκαμψης. Το έργο πρέπει να ξεκινήσει στην πατρίδα, αλλά οι ηγέτες σε ισχυρές χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν για άλλη μια φορά ότι, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος μας μπορεί να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας.

Οι κοντόφθαλμες εθνικιστικές αντιδράσεις θα υπονομεύσουν απλώς τη συλλογική ανάκαμψη.

Η πρώτη δοκιμή αυτού θα είναι η ικανότητά μας να διασφαλίσουμε ότι νέα εμβόλια και εργαλεία COVID θα φτάσουν σε όλους όσους τα χρειάζονται. Η πανδημία έχει τονίσει ξανά και ξανά ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς.

Θα αδράξουμε αυτή τη στιγμή για να βρούμε τρόπους για να ανακάμψουμε καλύτερα;

Θα εφαρμόσουμε σωστά το εμβόλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε πιο ανθεκτικές, ευημερούσες και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες; Θα λάβουμε τα άμεσα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της μεγαλύτερης υπαρξιακής απειλής όλων, της κλιματικής αλλαγής;

Ας ελπίσουμε. Διότι εάν δεν το κάνουμε, ειδικά όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, το 2020 θα είναι απλώς το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω καταστροφής.

Έχουμε προειδοποιηθεί.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!