Τρανς ποδοσφαιρίστρια μιλά για κακοποίηση πριν ακόμη βγει στο γήπεδο

08/12/2020
από
Τρανς ποδοσφαιρίστρια, κακοποίηση

Μία τρανς ποδοσφαιρίστρια, που πρόσφατα υπέγραψε σε ένα Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου [Football Association (FA)], αποκάλυψε ότι έχει στοχοποιηθεί και έχει δεχτεί κακοποίηση πριν ακόμη φτάσει στο γήπεδο.

Ο λόγος για την 30χρονη Samy Walker, η οποία υπέγραψε με το Women’s National League South, την τρίτη βαθμίδα του αγγλικού γυναικείου ποδοσφαίρου, ωστόσο, δήλωσε στο Goal, ότι φοβάται να αποκαλύψει σε ποια ομάδα θα παίξει πριν από τον πρώτο της αγώνα.

Το πρακτορείο δήλωσε ότι ασχολείται με τις αιτήσεις των τρανς ατόμων κατά περίπτωση και ότι «η ταυτότητα του φύλου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή στο ποδόσφαιρο.» 

Η Walker, λοιπόν, έχει ήδη υπογραφεί στο ποδοσφαιρικό της σύλλογο, όπου την έχουν υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες, αλλά έχει ήδη λάβει κακοποίηση στο διαδίκτυο.

Η ίδια δήλωσε:

“Τα κορίτσια με τα οποία παίζω με έχουν αποδεχθεί πολύ, ότι παίζω σ’ αυτό το επίπεδο επειδή μου αξίζει, και δεν έχω κανένα είδος πλεονεκτήματος. Δε θέλω να φέρω αρνητική προσοχή. Δεν αφορά εμένα. Είμαστε μια ομάδα που συνεργάζεται για να προσπαθήσει να καταφέρει να πάρει νίκες. Κι όσο κι αν θέλω να κυματίσω τη σημαία των τρανς γυναικών στο ποδόσφαιρο, πρέπει να το ισορροπήσω με τις ευθύνες μου ως συμπαίκτρια. Έχω γίνει το θέμα πολλών διαδικτυακών κακοποιητικών συζητήσεων και το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να αρχίσουν οι άνθρωποι να διαμαρτύρονται σε παιχνίδια, όπου δεν παίζω καν. Υπάρχει πάντα πιθανότητα οι άνθρωποι να πουν, «υπάρχει ένας στόχος». Επίσης, δε θέλω να τρομάξω τον πρόεδρο. Έλαβε μεγάλο ρίσκο για να με δεχτεί και να με καλέσει να παίξω για την ομάδα.”

Όταν ήταν νεότερη, η Walker έπαιξε για τη Watford, αλλά εγκατέλειψε το άθλημα στα 18 ετών, λόγω της προσπάθειάς της να αποδεχθεί την ταυτότητα φύλου της. Της πήρε μέχρι τα 26 της για να αποδεχτεί τελικά τον εαυτό της και να κάνει coming out ως τρανς.

Τρανς ποδοσφαιρίστρια, κακοποίηση

Περιγράφοντας τη ζωή της πριν από τη μετάβαση, είπε:

«Ήταν δύσκολο. Καθώς έφτασα στην εφηβεία, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και συνειδητοποίησα πόσο άβολα αισθανόμουν στο σώμα μου. Βλέποντας την κατάσταση του παιχνιδιού, τη δεκαετία του 2000, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν υπήρχε θέση για μένα στο ποδόσφαιρο. Το να είσαι ένας γκέι παίκτης εξακολουθεί να είναι κάτι που στοιχειώνει τους ανθρώπους, οπότε η ιδέα να είσαι το πρώτο τρανς άτομο, που θα παίξει σε αξιοπρεπές επίπεδο, και μετά θα κάνει μετάβαση, ήταν τόσο συντριπτική. Εγκατέλειψα την αγάπη για το παιχνίδι, δεν ένιωθα ότι θα ήταν ποτέ το μέρος, όπου θα μπορούσα να είμαι εγώ.»

Η Walker άρχισε να ασχολείται με το παιχνίδι που αγαπούσε ξανά, όταν ανακάλυψε τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους χωρίς ΛΟΑΤ αποκλεισμούς Soho FC και Bristol Panthers στο Gay Football Supporters Network (GFSN) National League, και έπαιξε μαζί τους για δύο χρόνια:

«Ήξεραν ακριβώς τι χρειαζόμουν εκείνη τη στιγμή στη ζωή μου… Η καλύτερη στιγμή μου στο ποδόσφαιρο μετά τη μετάβαση ήταν, όταν έπαιξα ως αρχηγός του Soho FC σε ένα εθνικό τουρνουά στο Λίβερπουλ. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωθα απολύτως αποδεκτή και αναγνωρισμένη με βάση την ικανότητά μου στο ποδόσφαιρο, και το γεγονός ότι μπορώ να οδηγήσω μια ομάδα.» 

Σήμερα -δυστυχώς- βρίσκεται εκτός αγώνα

Σήμερα, είναι έτοιμη να παίξει για μια ομάδα γυναικών FA, βέβαια η Walker δεν είναι προς το παρόν σε θέση να κάνει το ντεμπούτο της, αφού τραυματίστηκε από ένα υπερβολικά ενθουσιώδες τάκλιν, γεγονός που το βρίσκει ειρωνικό:

“Οποιαδήποτε που μπορεί να πάει για ένα τάκλιν, μπορεί να τραυματίσει μία παίκτρια, αλλά αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Όμως, αν εγώ έκανα ένα τάκλιν και κάποια τραυματιζόταν, θα ήταν επειδή είμαι επικίνδυνη. Είμαι τραυματισμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σεζόν, έχω βάλει συνδέσμους στα γόνατά μου. Από τα 20 κουήρ κορίτσια της ομάδας, είμαι η μόνη που έχει μείνει εκτός αγώνα. Οι ανησυχίες για τις τρανς γυναίκες στο ποδόσφαιρο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε μισογύνικες ιδέες, ότι οι άνθρωποι που κατά τη γέννηση έχουν ονομαστεί άνδρες είναι τεράστιοι άνθρωποι, μεγαλόσωμοι και ισχυροί, μια στερεοτυπική ιδέα για το τι είναι μια τρανς γυναίκα. Η σκέψη αυτόη δε μου αφαιρεί από το παιχνίδι μου, αλλά παίζει με το μυαλό μου. Οι κανόνες είναι διαφορετικοί για μένα.” 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!