Αλήθεια, τελείωσαν οι ιστορίες των ατόμων που ζουν με τον ΗΙV;

03/12/2020

Την περασμένη Δευτέρα και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΙDS παρακολούθησα τη φετινή καμπάνια της Στέγης και της Θετικής Φωνής “I’M POSITIVE”.

Η καμπάνια περιλάμβανε τις ιστορίες έξι ατόμων που αναφέρονταν σε θέματα, όπως η ορατότητα και η αποδοχή. Από αυτές τις ιστορίες όμως, μόνο η μία είχε να κάνει με ένα οροθετικό άτομο, το οποίο μάλιστα ήταν straight.

Προβληματίζομαι για τον, αν τελείωσαν τα άτομα που ζουν με τον HIV στη χώρα μας και που έχουν κάτι νέο να πουν, τουλάχιστον μια ημέρα σαν την 1η Δεκέμβρη.

Πιθανότατα τα προβλήματα και το στίγμα του HIV στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια, οπότε υπάρχει ο χώρος για να γενικεύσουμε τη συζήτηση και να μιλήσουμε για οτιδήποτε.

Ας δώσουμε χώρο σε ανθρώπους που δεν εχουν ιδέα τι σημαίνει να ζεις με το HIV να μας μιλήσουν για κάτι άλλο.

Ας τους φωτογραφήσουμε και ας κολλήσουμε κι ένα I’m Positive επάνω τους, γιατί όπως είπαμε δεν υπάρχουν άλλα οροθετικά άτομα με σημαντικές ιστορίες.

Εγώ ζω με τον ιό τα τελευταία 17 χρόνια κι έχω βιώσει το στίγμα σε δύο χώρες. Έχω ήδη μιλήσει για την εμπειρία μου κανά δυο φορές, αλλά φαντάζομαι πως αυτό ήταν αρκετό και είναι καλύτερο να ακούσουμε μια ιστορία που καμία σχέση δεν έχει με τον HIV.

Έκανα ένα σχόλιο στον τοίχο ενός από τα 6 άτομα των οποίων οι ιστορίες προβλήθηκαν στη καμπάνια και μου απάντησε το ανεκδιήγητο: «Το ότι είστε οροθετικός δεν είναι εμπειρία από μόνο του. Είναι απλά ένα γεγονός».

Αισθάνομαι πληγωμένος που ακόμα και φορείς, όπως η Θετική Φωνή που πρέπει να επικεντρώνεται στα άτομα που ζουν με τον HIV, παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.

Αισθάνομαι επίσης προσβεβλημένος που ζω σε μια χώρα, που αντί να φωνάζουμε και να παλεύουμε για να εξαλειφθεί το επικίνδυνο στίγμα – που κρατάει σχεδόν 40 χρόνια (και από ότι φαίνεται στη χώρα μας δεν θα εξαλειφθεί ακόμη και εμβόλιο να βγει) κρυβόμαστε πίσω από άλλες ιστορίες.

Και ξέρετε γιατί; Γιατί φοβόμαστε, γιατί δε μιλάμε συγκεκριμένα και γιατί σε μια τόσο σημαντική μέρα, όπως η 1η Δεκέμβρη, γενικολογούμε και δεν εστιάζουμε στα προβλήματα των ατόμων που ζουν με τον ιό.

Τα φιλάκια μου
Άγγελος Τορτικώλης




Δες και αυτό!