Κορονοϊός: Απειλεί την ισότητα των φύλων σε «πισωγύρισμα» 25ετίας

26/11/2020
από
ισότητα των φύλων, κορονοϊός
Irinka Aliashvili, Media Communication Project Manager που εργάζεται από το σπίτι - Γεωργία. Η Irinka Aliashvili είναι μία από τις πολλές γυναίκες που εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της COVID-19. Φωτογραφία: Irinka Aliashvili.

Η πανδημία του κορoνοϊού θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τεράστιο “πισωγύρισμα” στην ισότητα των φύλων (σ.σ. με τη στερεοτυπική έννοια του όρου στο πλαίσιο του διπόλου άνδρας-γυναίκα, όπως χρησιμοποιείται από την εν λόγω έρευνα) σχεδόν 25 χρόνια πίσω, σύμφωνα με την προειδοποίηση του UN Women.

Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα του UN Women, οι γυναίκες απασχολούνται σημαντικά περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα της οικογένειας, λόγω της πανδημίας.

ισότητα των φύλων, κορονοϊός
Irinka Aliashvili, Media Communication Project Manager που εργάζεται από το σπίτι – Γεωργία. Η Irinka Aliashvili είναι μία από τις πολλές γυναίκες που εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της COVID-19. Φωτογραφία: Irinka Aliashvili.

«Ό,τι έχουμε καταφέρει μέσα σε 25 χρόνια ως σήμερα θα μπορούσε να χαθεί, μέσα σε ένα χρόνο» , σχολίασε η Anita Bhatia, αναπληρώτρια διευθύντρια του UN Women.

Το βάρος της φροντίδας ενέχει έναν «πραγματικό κίνδυνο να επιστρέψουμε σε στερεότυπα για το φύλο, που ίσχυαν τη δεκαετία του 1950» , πρόσθεσε η Anita Bhatia.

Οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία θα μπορούσαν να χαθούν για τις γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται κίνδυνοι για την ψυχική και σωματική τους υγεία.


Αναφέρεται ότι ακόμη και πριν την επέλαση της πανδημίας, η απλήρωτη εργασία των γυναικών υπολογιζόταν ότι έφτανε τα 3/4 της παγκόσμιας μη αμειβόμενης εργασίας στον κόσμο ύψους 16 δισεκατομμυρίων ωρών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για κάθε μία ώρα μη αμειβόμενης εργασίας ανδρών αντιστοιχούσαν τρεις ώρες για τις γυναίκες. Κι αυτό πριν από την πανδημία. Σήμερα, η αναλογία αυτή είναι μεγαλύτερη.


Σύμφωνα με την Bhatia είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι πολλές γυναίκες δεν επιστρέφουν καν στην εργασίας τους:

 «Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο και μόνο για τις στις Η.Π.Α. περίπου 865.000 γυναίκες αποχώρησαν από την αγορά εργασίας. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνδρες είναι 200.000» , κάτι που, όπως αναφέρει, αποδίδει ξεκάθαρα τον βαθμό συνδρομής στις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας, με το βάρος να επωμίζονται, δυστυχώς στερεοτυπικά, οι γυναίκες.

Το UN Women προειδοποιεί ότι η αποχώρηση των γυναικών από την αγορά εργασίας θα είναι τρομακτική, όχι μόνο για την ευημερία τους, αλλά και για την ανεξαρτησία και την οικονομική τους κατάσταση.

Η μελέτη του UN Women επικεντρώνεται σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κράτη, ωστόσο, τα δεδομένα από τα περισσότερα βιομηχανικά κράτη είναι επίσης παρόμοια.

https://avmag.gr/120624/giati-o-koronoios-mporei-na-einai-dipla-epikindynos-gia-ti-loatki-neolaia/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!