Polar Pride: Για πρώτη φορά Pride ταυτόχρονα σε Βόρειο και Νότιο Πόλο

24/11/2020
από
Polar Pride

Δύο χρόνια μετά την επίσημη πραγματοποίηση του Pride και στις επτά ηπείρους του πλανήτη, το πρώτο Polar Pride γιορτάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι άνθρωποι που εργάζονταν και στους δύο πόλους της Γης, γιόρτασαν ταυτόχρονα και στον Βόρειο και στον Νότιο Πόλο, στις 18 Νοεμβρίου του 2020.

Polar Pride

Η ανακοίνωση έγινε από κοινού από τις κυβερνήσεις της Βρετανικής Επικράτειας της Ανταρκτικής (BAT) και της Νότιας Τζόρτζια και των Νήσων Νότιου Σάντουιτς (SGSSI), οι οποίες λειτουργούν τμήματα της Ανταρκτικής, στον Νότιο Πόλο. Οι ερευνήτριες/τές στην Αρκτική συμμετείχαν, επίσης, στο Pride.

Οι εορτασμοί ήταν μέρος της αναγνώρισης της 200ης επετείου από την «ανακάλυψη» της Ανταρκτικής. Επίσης, εκείνη τη μέρα γιορτάζεται η International Day of LGBTQIA+ People in STEM (science, technology, engineering, and maths), η οποία οργανώνεται για την προώθηση της ΛΟΑΤΚΙΑ+ εκπροσώπησης σε θετικούς τομείς της επιστήμης, όπως η έρευνα στην Αρκτική.

Ο ιστότοπός τους αναφέρει μια μελέτη του 2015, που αποκάλυψε ότι σε έναν στις/ους τρεις φυσικούς των Η.Π.Α. «έχει ζητηθεί να παραμείνει στην ντουλάπα, για να προχωρήσει στην καριέρα της/του» και ότι τα μισά από τα τρανς ή gender non-conforming άτομα, που μελετούσαν τη φυσική επιστήμη παρενοχλήθηκαν στο τμήμα τους. Αναφέρονται, επίσης, στοιχεί,α ότι οι γκέι και bi φοιτήτριες/τές είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στις STEM, λόγω του στίγματος.

Το Polar Pride βοηθά στην καταπολέμηση αυτής της διάκρισης

Skólavörðustígur, δρόμος στο κέντρο του Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, έχει χρωματιστεί μόνιμα στα χρώματα ουράνιου τόξου για να υποδηλώσει την υπερηφάνεια. (Melody Schreiber)

Οι σημαίες του ουράνιου τόξου κυμάτισαν και στα δύο άκρα της Γης, και δημιουργήθηκε μια ειδική καρφίτσα – που απεικονίζει έναν μαύρο πιγκουίνο για τα εδάφη της Ανταρκτικής και του Νότιου Πόλου, και μια λευκή πολική αρκούδα για την περιοχή της Αρκτικής.

«Η εκπροσώπηση έχει σημασία» , δήλωσε ο Καναδός βοτανολόγος Paul Sokoloff στην Arctic Today, «Όχι μόνο η εκπροσώπηση των κουήρ ατόμων στην έρευνα της Αρκτικής και στην έρευνα της Ανταρκτικής, αλλά και στη γενική συνειδητοποίηση ότι είμαστε εδώ – είναι πολύ ωραίο.

«Το Polar Pride στοχεύει να γιορτάσει και να υποστηρίξει την ποικιλομορφία όλων όσων εμπλέκονται σε δράσεις στους πόλους» , ανέφερε σε δήλωση η Γραμματεία της Ανταρκτικής Συνθήκης.

Η ομάδα Pride in Polar Research βοήθησε στην ευαισθητοποίηση για τους εορτασμούς, όπως και η ομάδα Inclusion in Northern Research.

«Αυτή η ανακοίνωση μοιάζει με ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ένα ορατό σύμβολο ένταξης και υποστήριξης για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», δήλωσε ο συνιδρυτής του Pride in Polar Research, δρ. Huw Griffiths, σε μια δήλωση.

 Χρησιμοποιώντας το hashtag #PolarPride, άτομα που εργάζονται και ζουν στους πόλους μοιράστηκαν με τις αναρτήσεις τους μηνύματα αλληλεγγύης. Όπωςα, η Polar Latitude, μια ιδιωτική τουριστική εταιρεία της Ανταρκτικής, μοιράστηκε μια φωτογραφία από μια περιοδεία του 2019, με μια ομάδα ντυμένη και ευθυγραμμισμένη για να συμβολίσει τη σημαία του Pride.

Πάνω από 8 εκατομμύρια εμφανίσεις συγκεντρώθηκαν μόνο στο Twitter

Ο Sokoloff, μέλος του Inclusion in Northern Research, είναι ευγνώμων αναφέρει που, όπως λέει: «ήμουν πολύ τυχερός που κατάφερα να δω πώς άλλαξαν οι χώροι, ακόμη και στην καριέρα μου.»

Τόσο η Νότια Τζόρτζια, όσο και η Βρετανία «είναι υπερήφανες που προσφέρουν γάμους σε ομόφυλα ζευγάρια στην επικράτειά τους, και ανυπομονούν να φιλοξενήσουν τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και σε αυτές τις περιοχές στο μέλλον.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!