«Τα θαύματα δε συμβαίνουν εδώ»: Τα τρανς άτομα στην Τιφλίδα δείχνουν την πόλη τους

23/11/2020

Έχοντας πάρει θέση μπροστά από τη σκάλα του εμβληματικού τσίρκου της Τιφλίδας, περίπου 20 άτομα άκουγαν στα ακουστικά τους μια φωνή να του εξηγεί πώς ένα κτίριο που συνήθως συνδέεται με τη διασκέδαση έχει μετατραπεί σε ένα μέρος δυστυχίας.

Η ομάδα συμμετείχε σε μια ηχητική περιοδεία στην πρωτεύουσα της Γεωργίας που διοργανώθηκε από μια τοπική ΛΟΑΤ+ ομάδα για να ρίξει φως στις ζωές των τρανς ατόμων στη χώρα.

«Τα θαύματα δε συμβαίνουν εδώ», ακούγεται να αναφέρει στην ηχογράφηση η Nata, μια τρανς γυναίκα. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι γνωστό ότι παρέχει καταφύγιο σε εργαζόμενους στο σεξ τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων και τρανς ατόμων.

«Αυτό δεν είναι μέρος για ιστορίες όπως το Pretty Woman… Αφού έρθεις εδώ μια φορά, είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις», είπε, αναφερόμενη στη διάσημη ταινία του Χόλιγουντ.

Μακριά από τις οικογένειές τους, τα τρανς άτομα στη Γεωργία συχνά βασίζονται στη σεξουαλική εργασία για να κερδίζουν τα προς το ζην μιας και η έλλειψη κανονισμών σχετικά με τη νόμιμη αναγνώριση ταυτότητας φύλου καθιστά δύσκολη την εύρεση τακτικών θέσεων εργασίας.

Οι τρανσφοβικές επιθέσεις σπάνια διερευνώνται, δήλωσε η Nattan Guliashvili της ομάδας υποστήριξης των γυναικών (WISG), η οποία διοργάνωσε και την ηχητική περιοδεία.

Η εκστρατεία αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με μια κοινότητα που ζει στο περιθώριο της κοινωνίας, δείχνοντας την Τιφλίδα μέσω από τα μάτια τους, δήλωσε η Mareike Wenzel, Γερμανίδα καλλιτέχνης που συμμετείχε στην πρωτοβουλία.

«Ακούμε τις ιστορίες τους και την άποψή τους για τα μέρη», είπε στο Reuters. «(Επειδή) οι πόλεις συχνά δεν γίνονται για (τρανς άτομα) συνήθως ξεχνάμε τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους».

Η περιοδεία κάνει στάσεις σε μια κλινική μητρότητας, όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν το όνειρο μιας τρανς γυναίκας να ξεκινήσει μια οικογένεια και σε έναν κινηματογράφο που το 2019 δέχθηκε επίθεση από έναν όχλο που διαμαρτυρήθηκε εναντίον μιας ταινίας για την γκέι αγάπη.

Ο περίπατος (90 λεπτά) καταλήγει σε μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφιών που δείχνει πορτρέτα της καθημερινής ζωής τρανς ανθρώπων.

Οι ΛΟΑΤ+ εκδηλώσεις είναι σπάνιες στη Γεωργία και συχνά προσελκύουν απειλές και βία από ακροδεξιές ομάδες.

Η χώρα γνώρισε μια πολιτιστική σύγκρουση μεταξύ φιλελεύθερων δυνάμεων και θρησκευτικών συντηρητικών κατά την τελευταία δεκαετία.

«Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπεις την πόλη από μια διαφορετική οπτική γωνία», δήλωσε ένα άτομο που συμμετείχε στην περιοδεία.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!