Η IBM ζητά συγγνώμη 52 χρόνια μετά σε τρανς προγραμματίστρια

23/11/2020
από
τρανς προγραμματίστρια, IBM

Χρειάστηκαν 52 χρόνια, αλλά η IBM εξέδωσε επιτέλους μια πλήρη συγνώμη για την απόλυση της πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Lynn Conway. Η Conway είχε απολυθεί μόνο και μόνο, επειδή ήταν τρανς.

Το 1964 η Lynn Conway εντάχθηκε στην IBM Research, όπου έκανε σημαντικές καινοτομίες στα συστήματα Very Large Scale Integrated (VLSI). Έφερε στο φως πολλές βασικές ανακαλύψεις, που θα προωθούσαν τα smartphone, το διαδίκτυο και η εθνική άμυνα.

Παρά τις πολλές θεμελιώδεις συνεισφορές της στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών, τα έχασε όλα το 1968, όταν ο ιατρικός διευθυντής της IBM της έκανε outing στον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος την απέλυσε επί τόπου.

Η Conway προσπάθησε να στηρίξει την οικογένειά της, και η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Καλιφόρνιας την απείλησαν με περιοριστικούς όρους, εάν προσπαθούσε να δει τα παιδιά της μετά το διαζύγιο.

Η Conway ξεπέρασε τις αντιξοότητες που της επέφερε η απόλυσή της από την IBM και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας υπολογιστών στη Memorex Corporation προτού πάει τελικά στο Xerox Palo Alto Research Center. Τη δεκαετία του ’70 και του ’80 πρωτοστάτησε στη νέα τεχνολογία VLSI, που υποστηρίζει τώρα τον τρέχοντα σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών.

Το 1985, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν την προσέλαβε ως καθηγήτρια Επιστήμης Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και συνεργάτιδα πρύτανη της σχολής μηχανικών. Αποσύρθηκε, τελικά, το 1998 με τον τιμητικό τίτλο της ομότιμης καθηγήτριας.

Σήμερα, που είναι πια μία 82χρονη τρανς ακτιβίστρια. Η Conway πήρε επιτέλους τη δικαίωση που της αξίζει, αφού η IBM ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειές της, έχοντας αποφύγει το ζήτημα για δεκαετίες.

«Λυπούμαστε βαθιά για τη δυσκολία που αντιμετώπισε η Lynn», δήλωσε ο επιχειρηματικός γίγαντας στο Forbes, παραδεχόμενη την πλήρη ευθύνη για την απόλυση της Conway όλα αυτά τα χρόνια.

Η IMB συμφώνησε ένα επίσημο ψήφισμα για την Conway, και στις αρχές Οκτωβρίου η εταιρεία έστειλε μέσω email στο προσωπικό της, πρόσκληση να παρευρεθούν σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η Τεχνολογική Πρωτοπορία της Τρανς Pioneer Lynn Conway σε συνομιλία με την Diane Gherson», ανώτερη αντιπρόεδρο του ανθρώπινου δυναμικού της IBM.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια θερμή συγγνώμη για την κακομεταχείριση της Conway, μπροστά σε 1.200 άτομα.

«Η Diane έδωσε τη συγνώμη με τέτοια χάρη, ειλικρίνεια και ταπεινότητα. Η Lynn φανερά συγκινήθηκε» , είπε η Anna Nguyen, μηχανικός λογισμικού που παρακολούθησε τη συνεδρία «Προσπάθησα να κρατήσω τα δάκρυά μου.»

Η Conway απονεμήθηκε, επίσης, με το σπάνιο IBM Lifetime Achievement Award, που δίνεται σε άτομα που έχουν αλλάξει τον κόσμο μέσω τεχνολογικών εφευρέσεων.

Αλλά, ωχριά σε σύγκριση με την πολυαναμενόμενη συγγνώμη, η οποία τελικά δόθηκε στην Conway για ένα τρανσφοβικό γεγονός που διαμόρφωσε τη ζωή της.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!