Αφαίρεσαν την επιμέλεια από υποστηρικτικούς γονείς τρανς παιδιών

13/11/2020
από
επιμέλεια, τρανς παιδιά

Βρετανοί υποστηρικτικοί γονείς προς τα τρανς παιδιά τους συγκεντρώνουν χρήματα μέσω μιας εκστρατείας crowdfunding για να ασκήσουν έφεση σε δικαστικές αποφάσεις, που κατέληξαν να τους πάρουν την επιμέλεια.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις οικογένειες που προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για να πληρώσουν δικηγόρους και δικαστικά παράβολα, προκειμένου να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις, που οδήγησαν στο να χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι τα τρανς παιδιά τους απομακρύνθηκαν από αυτές/ούς, επειδή τα δικαστήρια διαφωνούσαν με τη γονική τους στάση ως προς την επιβεβαίωση του φύλου τους (gender-affirming parenting), μια πλέον ενδεδειγμένη προσέγγιση, που σημαίνει ότι ένα τρανς παιδί θα ακουστεί και θα υποστηριχθεί σε αυτό του αισθάνεται και που είναι η εμπειρία και το συναίσθημά του.

Μια μητέρα αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της στην προσπάθειά της να ξανασυνδεθεί με το παιδί της πριν από τα Χριστούγεννα.

Το άτομο με το όνομα Fox Fisher, που δραστηριοποιείται στον ακτιβιστικό χώρο για τα τρανς δικαιώματα είπε στο PinkNews: “Γνωρίζω προσωπικά μερικές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από τους υποστηρικτικούς γονείς τους, και αυτό σπαράζει την καρδιά μου. Αυτό που κάνει αυτές τις υποθέσεις ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες παραβίασης σε άτομα, και δεν μπορούν να μιλήσουν – και οι οργανισμοί φοβούντα,ι ή δεν μπορούν να εμπλακούν, ή να βοηθήσουν.

«Είναι μια τόσο βαθιά συστηματική αδικία και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σε εκείνα τα νεαρά άτομα που εμπλέκονται. Μια μέρα αυτά τα παιδιά πρόκειται να γυρίσουν και να πουν σε όλον τον κόσμο ποια είναι.” 

“Αυτό που έκαναν αυτοί οι δικαστές ήταν λάθος.”

Οι γονείς έχασαν την επιμέλεια των τρανς παιδιών τους μέσω αποφάσεων, που εκδόθηκαν από δικαστές, που εδρεύουν σε οικογενειακά δικαστήρια, τα οποία στο Ηνωμένο Βασίλειο χειρίζονται μια ποικιλία υποθέσεων που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον των παιδιών. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις, όπου υπάρχουν γονικές διαφορές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, όταν μια τοπική αρχή παρενέβη για την προστασία των παιδιών, διαδικασίες επιμέλειας ως αποτέλεσμα διαζυγίου, καθορισμός οικονομικής υποστήριξης για τα παιδιά μετά τη λήξη της σχέσης των γονιών τους, κάποια ενδοοικογενειακή βία και περιπτώσεις τεκνοθεσίας.

Οι δραστικές περικοπές νομικής συνδρομής σημαίνουν ότι πολλοί γονείς καταλήγουν να εκπροσωπούν μόνες/οι τους τον εαυτό τους ενώπιον δικαστών οικογενειακού δικαστηρίου, οι οποίες/οι έχουν την εξουσία να απομακρύνουν τα παιδιά από τις οικογένειές τους και να καθορίσουν τον χρόνο επαφής κάθε γονέα με το παιδί τους.

Βοήθεια για να ασκήσουν έφεση

Χρήματα για νομικές αμοιβές συγκεντρώνονται για τις οικογένειες μέσω μιας σελίδας GoFundMe. Ο έρανος αυτός πρόκειται να «δείξει αλληλεγγύη σε αυτές τις οικογένειες».

Ο έρανος παροτρύνει τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές για να βοηθήσουν τρεις οικογένειες να ασκήσουν έφεση στις αποφάσεις που τις/τους ανάγκασαν να χάσουν την επιμέλεια των τρανς παιδιών τους.

«Τα τρανς παιδιά χωρίζονται από τις υποστηρικτικές οικογένειές τους, επ’ αόριστον, μέσω του συστήματος οικογενειακών δικαστηρίων» , αναφέρει η σελίδα GoFundMe.

«Ξεκινήσαμε αυτόν τον έρανο για να παρέχουμε χρηματοδότηση σε οικογένειες που έχουν χωριστεί, επειδή υποστήριξαν ανοιχτά το τρανς παιδί τους. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν συλλογικά τρόποι, για την ανακούφιση αυτής της πίεσης μέσω δωρεών, δείχνοντας αλληλεγγύη σε αυτές τις οικογένειες. Η σύνδεση μεταξύ τους για να περάσουν από αυτές τις μάχες είναι ζωτικής σημασίας.”

Το άτομο Fox Fisher πρόσθεσε: «Αυτές οι οικογένειες αξίζουν να επανενωθούν και να είναι μαζί. Αυτή είναι μια ακόμη επίδειξη του πόσο βαθιά τρανσφοβική είναι αυτή η χώρα, σε κάθε επίπεδο.”

Τα τρανς παιδιά «κακοποιούνται από την πρόωρη επιβεβαίωση» , αποφαίνεται ο δικαστής.

Σε μια από τις υποθέσεις που υποστηρίζονται από τον έρανο, μια μητέρα έχασε την επιμέλεια του 7χρονου παιδιού της το 2016, όταν ένας δικαστής οικογενειακού δικαστηρίου, σύμφωνα με την Guardian, αποφάσισε ότι επιτρέποντας στο παιδί της να «ζήσει τη ζωή εξ’ ολοκλήρου ως κορίτσι» είχε προκαλέσει στο παιδί «σημαντική συναισθηματική βλάβη.»

Στην απόφαση, ο δικαστής είπε ότι ήταν «εντυπωσιακό» ότι η μητέρα και οι κοινωνικές υπηρεσίες, χρησιμοποίησαν γυναικείες αντωνυμίες για το παιδί. «Σταματάω εδώ, για να τονίσω ότι [το παιδί], σ’ αυτό το στάδιο, ήταν μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών» , είπε ο δικαστής Hayden. Ο Hayden επέκρινε το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών των τοπικών αρχών, το οποίο «είχε αποδεχτεί εξολοκλήρου την αποδοχή του παιδιού ως κορίτσι». Έδωσε την επιμέλεια του παιδιού αποκλειστικά στον πατέρα σε απόφαση που εκδόθηκε μετά από ιδιωτικές ακροάσεις στο οικογενειακό τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου στο Λονδίνο.

Ο δικαστής πρόσθεσε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι [η μητέρα] ήταν απόλυτα πεπεισμένη ότι [το παιδί] αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως κορίτσι». Ο Hayden είπε ότι η «συντριπτική μου εντύπωση» ήταν ότι η γυναίκα «πιστεύει ότι αγωνίζεται για το δικαίωμα [του παιδιού της] να εκφραστεί ως κορίτσι.» 

Ο Hayden κατέληξε στο συμπέρασμα: «Θεωρώ ότι [η μητέρα] προκάλεσε σημαντική συναισθηματική βλάβη στο [παιδί της] στην ενεργή αποφασιστικότητά της ότι θα πρέπει να είναι κορίτσι […] Είναι σημαντικό αυτά τα παιδιά να ακούγονται και οι απόψεις τους να γίνονται σεβαστές, αλλά, κατά τη γνώμη μου, κακοποιούνται από την πρόωρη επιβεβαίωση.” 

Τα 3/4 των τρανς ανδρών και γυναικών εμφάνισαν για πρώτη φορά δυσφορία φύλου έως την ηλικία των 7 ετών, σύμφωνα με μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Open Network νωρίτερα αυτό το έτος. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι τρανς άνδρες και οι τρανς γυναίκες έζησαν κατά μέσο όρο 22,9 και 27,1 έτη, αντίστοιχα, με δυσφορία φύλου, που δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία, πριν εμφανιστούν ως τρανς άτομα και προχωρήσουν σε φυλομετάβαση κοινωνικά.

 




Δες και αυτό!