Lockdown: ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις αναφέρουν αύξηση ενδοοικογενειακής βίας

12/11/2020
από
Lockdown

Σε ένα ρεπορτάζ του BBC, δύο κούηρ άνθρωποι μιλούν για την επιβίωσή τους από την ενδοοικογενειακή βία, την έλλειψη ανταπόκρισης από την αστυνομία, και την ανάγκη για υπηρεσίες υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν αύξηση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αναφέρουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι υπηρεσίες υποστήριξης της ενδοοικογενειακής βίας που εστιάζουν στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα παρατηρούν αύξηση των περιστατικών σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Το Stonewall Housewall δήλωσε, επίσης, ότι ο αριθμός των ατόμων που ζήτησε βοήθεια τον πρώτο μήνα του lockdown ήταν 82% υψηλότερος από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μόνη γραμμή βοήθειας για ενδοοικογενειακή κακοποίηση για κουήρ άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το GALOP, ανέφερε ότι οι κλήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν από το πρώτο lockdown. Μιλώντας με τον δημοσιογράφο Ben Hunte, δύο άτομα μίλησαν για τις εμπειρίες τους και την ανάγκη για περαιτέρω υπηρεσίες υποστήριξης.

Προσοχή!
Ακολουθούν αφηγήσεις που ενέχουν βία, ομοφοβία, τρανσφοβία. 

Με το ψευδώνυμο Ζακ, ένας γκέι άνδρας μίλησε στο BBC News για το πώς ο σύντροφός του έγινε πιο βίαιος κατά τη διάρκεια του lockdown: «Ένα βράδυ μόλις μπήκα στο ντους, εισέβαλε, ξήλωσε τη ράγα του ντους από τον τοίχο, με κράτησε κάτω από το ζεστό νερό και άρχισε να ουρλιάζει στο πρόσωπό μου».

Αν και ο Ζακ ανέφερε την επίθεση στην αστυνομία, δεν είχε νέα από τις αρχές μέχρι και δύο μήνες αργότερα. Είπε: «Αρχικά η αστυνομία μου είπε ότι «θα έρθουμε να σας δούμε και θα είμαστε εκεί σε μια ώρα.» Αλλά περίμενα μια ώρα και η αστυνομία δεν ήταν εκεί. Τότε, περίμενα άλλες τέσσερις ώρες και ακόμα δεν είχαν εμφανιστεί.”

Ο Ζακ άρχισε να αναρωτιέται αν η αστυνομία θεωρούσε ότι όντως «κινδυνεύει» αφού περίμενε την απάντησή τους για τόση ώρα. Στο βίντεο ανέφερε ότι, “Επειδή είμαι ομοφυλόφιλος, μου πήρε λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσω ότι είμαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.”

Στην έκθεση του BBC, η Surelle, μια 28χρονη τρανς γυναίκα, μίλησε, επίσης, ανοιχτά για τις εμπειρίες της κατάχρησης από έναν προηγούμενο σύντροφό της. Αφού υπέφερε από σωματικές και συναισθηματικές επιθέσεις, την πέταξε έξω από το σπίτι στο πουθενά.

Η Surelle είπε: «Ο σύντροφός μου με ντρόπιαζε, με έπνιγε. Πήγε να με στραγγαλίσει. Με έφτυνε, και μου έλεγε ότι είμαι αηδιαστική. […] «[Είπε] «φύγε από το σπίτι μου τώρα, έχεις 15 λεπτά. Αυτό είναι, αυτό είναι το διαβατήριό σου, μπορείς να φύγεις.» Έκλεισε την πόρτα πίσω μου και με θυμάμαι να κλαίω.»

Ενώ μίλησε με τον Hunte, η Surelle ρώτησε γιατί οι υπηρεσίες υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για την ενδοοικογενειακή βία δεν ήταν γνωστές. Είπε: «Δεν τις γνώριζα μέχρι σήμερα και το ανακάλυψα μόνη μου.»

Στις 30 Απριλίου 2020, το Shout Out δημοσίευσε μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επηρέασε την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ιρλανδία. Σημειώνεται ότι: «Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση αυξάνεται σε απομόνωση (κατά περίπου 30% σε ορισμένες τοποθεσίες) και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διατρέχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο από ενδοοικογενειακή κακοποίηση από συντρόφους και μέλη της οικογένειας.

«Ενώ οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι πάροχοι υπηρεσιών στον τομέα αυτό, κάνουν αξιοσημείωτη δουλειά, η Ιρλανδία δε διαθέτει μια ειδική υπηρεσία υποστήριξης ενδοοικογενειακής κακοποίησης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και πολλά άτομα είναι απρόθυμα να επικοινωνήσουν με μια πιο γενική υπηρεσία λόγω του φόβου ως προς το ότι μπορεί τα προβλήματά τους θα παρεξηγηθούν».

Παρόλο που η Ιρλανδία διαθέτει αρκετές ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ υποστήριξης, η έλλειψη ειδικής υπηρεσίας για κουήρ άτομα, που επιβιώνουν ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι καταστροφική. Το 2017, η εκστρατεία #mydoorsopen κυκλοφόρησε ένα βίντεο που αναφέρει: «Πάνω από 300.000 άτομα στην Ιρλανδία υπέστησαν σοβαρή κακοποίηση από έναν σύντροφο. Να είστε εκεί για τα άτομα που γνωρίζετε.”

Παρόμοια είναι η κατάσταση, δυστυχώς, και στη χώρα μας.


Αν είστε επιζώσα ή επιζών ενδοοικογενειακής βίας μπορείτε να καλέσετε στην 24ωρη Γραμμή 15900 για την έμφυλη βία, καθώς και στην 24ωρη Γραμμή 1018 για την αυτοκτονικότητα.
Σημειώνουμε, ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμή 11528, δυστυχώς, εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.




Δες και αυτό!