Ο Joe Biden γίνεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

07/11/2020
από

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden φαίνεται πως κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2020, αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν την χαοτική και βαθιά πολωτική πρώτη θητεία του Προέδρου Donald Trump.

Ήδη μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα αναφέρουν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει την Πενσιλβάνια και έτσι γίνεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η υποψήφια με τον Biden γερουσιαστής Kamala Harris της Καλιφόρνιας, γράφει ιστορία, καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα, Μαύρη και Αμερικανο-Ινδή αντιπρόεδρος της Αμερικής.

Ο Biden ξεπέρασε τους 270 εκλέκτωρες, που απαιτούνται για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο, ανατρέποντας τις Πολιτείες που δόθηκε η μάχη: Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσυλβανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Decision Desk HQ. Δύο άλλες πολιτείες, η Τζόρτζια και η Νεβάδα, συνεχίζουν να μετρούν ψηφοδέλτια.

Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι περισσότεροι Αμερικανοί ψήφισαν μέσω ταχυδρομείου, ή νωρίτερα από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία των Η.Π.Α. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκλογών των Η.Π.Α., περισσότερα από 101 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν νωρίτερα, ξεπερνώντας τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού των ψήφων του 2016.

Υπήρξαν 10 βασικές Πολιτείες, που δόθηκε η μάχη στις φετινές εκλογές: Φλόριντα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Οχάιο, Αϊόβα, Βόρεια Καρολίνα, Τέξας και Αριζόνα. Από αυτές, οι επτά επέτρεψαν στους εκλογικούς αξιωματούχους να αρχίσουν να μετρούν, ή να επεξεργάζονται ψηφοδέλτια αλληλογραφίας, πριν από την Ημέρα των Εκλογών: Αριζόνα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Αϊόβα, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα και Τέξας.

Όπως ανέφερε το Business Insider, υπήρχε ένα σημαντικό κομματικό κενό στο πώς οι Αμερικανοί επέλεξαν να ψηφίσουν. Ο Trump είχε για μήνες αμφιβάλλει για την ακεραιότητα της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου και ισχυρίστηκε -αβάσιμα- ότι θα οδηγούσε σε εκτεταμένη απάτη ψηφοφόρων και σε «νοθευμένο» εκλογικό αποτέλεσμα. Εν μέρει για αυτόν τον λόγο, οι πρώτες ψήφοι αναμένονταν να υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό υπέρ του Biden, ενώ οι ψηφοφορίες που ψηφίστηκαν αυτοπροσώπως την Ημέρα των Εκλογών αναμένονταν να ευνοήσουν τον Trump.

Οι εμπειρογνώμονες ήταν, επίσης, προετοιμασμένες/οι για μια “κόκκινη μετατόπιση” ή μια “μπλε μετατόπιση” ανάλογα με το πότε οι Πολιτείες άρχιζαν να μετρούν ποια ψηφοδέλτια. Οι Πολιτείες που άρχισαν να επεξεργάζονται πρώιμες ψήφους μέσω ταχυδρομείου, πριν αναφέρουν αποτελέσματα από ψηφοδέλτια, που ψηφίστηκαν την Ημέρα των Εκλογών, ήταν αναμενόμενο να δείξουν ότι ο Biden είναι μπροστά και, αργότερα, να γίνει μια στροφή προς τον Trump. Αντίθετα, οι Πολιτείες που άρχισαν να μετρούν τα ψηφοδέλτια την Ημέρα των Εκλογών, έβλεπαν τον Trump μπροστά και μετά είδαν μια στροφή προς το Biden, καθώς επεξεργάστηκαν τα ψηφοδέλτια από τις επιστολές.

Η εκστρατεία του Trump παρεμποδίστηκε από την απάντηση της κυβέρνησής του στην πανδημία κοροναϊού, η οποία έχει προσβάλλει περισσότερους από 9 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Για μήνες, η δημοσκόπηση έδειξε ότι λιγότερο από το 40% των Αμερικανών ενέκρινε την απάντηση του Trump στην πανδημία. Και πρόσφατες δημοσκοπήσεις διαπίστωσαν, ότι η βαθμολογία προτίμησης του Trump για οικονομικά ζητήματα μειωνόταν σε βασικές Πολιτείες.

Ο Biden κέρδισε πάνω από 3 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Trump την Παρασκευή, ένα προβάδισμα που είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς οι Πολιτείες οριστικοποιούν τα αποτελέσματά τους τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.




Δες και αυτό!