“Ναι μεν, αλλά…” η απάντηση του γενικού διευθυντή του BBC για το Pride

05/11/2020
από
BBC, Tim Davie

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie, επέμεινε ότι η εταιρεία «απολύτως» υποστηρίζει τα ΛΟΑΤ+ μέλη του προσωπικού, καθώς προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η νέα πολιτική «αμεροληψίας» σε «αμφιλεγόμενα» θέματα, ενώ ζητά “μόνο” την την τήρηση ίσων αποστάσεων.

Ναι μεν “σας υποστηρίζουμε απολύτως” …

Παρά την αρχική σύγχυση σχετικά με το κατά πόσον οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα επέτρεπαν στο προσωπικό ειδήσεων να παρευρεθεί σε παρέλαση υπερηφάνειας, ή σε πορεία για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, ο Davie δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (5 Νοεμβρίου) ότι οι κανόνες αυτοί δε θα απαγορεύουν σε κανένα άτομο από το προσωπικό του BBC να παρακολουθήσει ΛΟΑΤ+ εκδηλώσεις.

Σε ένα μήνυμα προς τα μέλη του προσωπικού του ΛΟΑΤ+ δικτύου, του BBC Pride, ο Davie είπε: «Μερικοί άνθρωποι με ρώτησαν εάν το BBC υποστηρίζει πλήρως τους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες, τα αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα που εργάζονται εδώ και, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ξεκάθαρος: σας υποστηρίζουμε απολύτως.

«Θέλω όλοι να αισθάνονται περήφανοι για το ποιοι είναι και να είναι σίγουροι να είναι out στη δουλειά. Όσο κατευθύνω αυτόν τον οργανισμό, θα εκτιμώνται οι ΛΟΑΤΚΙ+ συνάδελφοι, όπως όλοι οι άλλοι και δε θα υπερασπιστώ τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας.” 

Ναι μεν έκαναν λάθος οι διευθυντές μας…

Για πρώτη φορά, ο Tim Davie φάνηκε, όμως, να επιβεβαιώνει, επίσης, αναφορές ότι ορισμένοι διευθυντές είπαν εσφαλμένα στα μέλη του προσωπικού ότι δε θα τους επιτρεπόταν να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις Pride:

«Δεν υπάρχει απαγόρευση -και δεν υπήρξε ποτέ- στο προσωπικό που παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις Pride. Θα έπρεπε να είμαστε πιο σαφείς σχετικά με αυτό, και να βοηθήσουμε τους διευθυντές να παρέχουν συμβουλές, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των οδηγιών.” 

Αλλά…

Ωστόσο, ο Tim Davie τόνισε ότι για το ειδησεογραφικό προσωπικό και για τις/τους ανώτερες/ους υπαλλήλους δημοσιογραφίας εξακολουθεί να απαγορεύεται να εκφράζουν απόψεις, όταν παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις Pride.

Πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι όσο πιο απλός μπορώ στην πολιτική του BBC: δεν είναι αμφιλεγόμενο να είμαι λεσβία ή γκέι, αμφιφυλόφιλος ή τρανς άτομο – είτε στην εργασία είτε εκτός της εργασίας. Για την πλειοψηφία του προσωπικού δεν υπάρχουν περιορισμοί στην παρακολούθηση μίας πορείας, διαδηλώσεων και εκδηλώσεων ως ιδιώτες, μια θέση που καθορίζεται σαφώς στις οδηγίες.

«Αυτό που ζητάμε από ανώτερους υπαλλήλους, δημοσιογράφους, παραγωγούς και όσους από εσάς ασχολείστε με τις ειδήσεις και τις τρέχουσες υποθέσεις, καθώς και τη μάχιμη δημοσιογραφία είναι να προσέχετε, όταν λαμβάνετε αποφάσεις, σχετικά με τη συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις και να μη λαμβάνετε προσωπικά δημόσια θέση, μέσω των ενεργειών σας, ή των λέξεων σας, σε θέματα δημόσιας πολιτικής.” 

Ο Tim Davie συνέχισε: «Συγκεκριμένα, όταν παρευρίσκεστε σε πορείες, είναι απολύτως εντάξει αυτό, να βρίσκεται το προσωπικό μας στο Pride ή στο Trans Pride, αλλά δε θα ήταν σωστό να βαδίζουν με ένα πολιτικό κόμμα, ή με μία ομάδα, που υποστηρίζει συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής (σ.σ. πολλές από τις βασικές διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας απαιτούν αλλαγές σε νομικό και πολιτικό επίπεδο).

«Εκτιμώ, ότι αυτή η καθοδήγηση απαιτεί από πολλούς από εμάς να έχουμε κρίση, σχετικά με το τι είναι, και τι δεν είναι κατάλληλο. Για μερικούς αυτό θα είναι σχετικά απλό, ενώ άλλοι θα έχουν κάποιες ερωτήσεις. Για να σας υποστηρίξουμε σ’ αυτό, θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα συζητήσεων και εκπαίδευσης για όλα αυτά τα θέματα τους επόμενους μήνες και ελπίζω ότι θα συνεισφέρετε – όσο δυναμικά θέλετε.” 

Υπάρχουν συνεχείς αμφιβολίες από το προσωπικό

Κι ενώ ο Davie προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους για τη συμμετοχή στα Pride, το προσωπικό έχει συνεχίσει να αμφιβάλλει για τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η ευρύτερη πολιτική κοινωνικών μέσων για το προσωπικό που σχετίζεται με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, ή για την ισότητα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου τα ζητήματα των ΛΟΑΤ+ παραμένουν πολιτικά αμφισβητούμενα.

Τμήματα της πολιτικής κοινωνικών μέσων καθοδηγούν το προσωπικό να αποφεύγει «την παρακολούθηση λογαριασμών κοινωνικών μέσων που αντικατοπτρίζει μόνο μια άποψη για θέματα δημόσιας πολιτικής, ή αμφιλεγόμενων θεμάτων» , που ενδεχομένως απαιτούν από το προσωπικό, που ακολουθεί ΛΟΑΤ+ εκστρατείες, να ακολουθήσει, επίσης, και αντιπάλους της τρανς ισότητας. Η πολιτική ακόμη, καθοδηγεί το προσωπικό να αποφύγει τη «σηματοδότηση της αρετής» , έναν δεξιό όρο, που συχνά εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε συζήτηση για την ταυτότητα, η οποία δεν ορίζεται στο έγγραφο του BBC.

Σύμφωνα με την πολιτική του BBC, ο ορισμός του «αμφιλεγόμενου θέματος» αποφασίζεται από τη μονάδα συντακτικής πολιτικής του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Το PinkNews έχει στο παρελθόν καταγράψει στοιχεία, ότι η μονάδα συντακτικής πολιτικής παρενέβη στην κάλυψη ζητημάτων τρανς ατόμων, και απαίτησε τη συμπερίληψη cis γυναικών σε «κρίσιμες για το φύλο» απόψεις.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων και η ένωση ΜΜΕ Bectu ζήτησαν συναντήσεις με την ηγεσία του BBC σχετικά με τις πολιτικές, οι οποίες λένε ότι επιβλήθηκαν, χωρίς διαβούλευση.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα εκστρατείας για λογοδοσίας Good Law Project απείλησε να ασκήσει δράση εναντίον του ραδιοτηλεοπτικού φορέα σχετικά με τους κανόνες, τους οποίους αναφέρει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις εις βάρος του ΛΟΑΤ+ και BAME προσωπικού.

Θυμίζουμε, ότι το BBC Pride παραμένει ανενεργό στα κοινωνικά μέσα από τον Ιούλιο, όταν ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός διέκοψε μια σελίδα υποστήριξης δράσης για τους τρανς ανθρώπους, καταργώντας ακόμη και όλους τους συνδέσμους προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα υποστήριξης τρανς ατόμων.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!