Δώδεκα εκατομμύρια Βρετανοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει τοξική αρρενωπότητα

05/11/2020
από
τοξική αρρενωπότητα

Νέα έρευνα έδειξε ότι δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία δεν πιστεύουν ότι υπάρχει τοξική αρρενωπότητα, παρά τα συντριπτικά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή 7,8 εκατομμύρια στερούνται γνώσεων σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων

Η τοξική αρρενωπότητα έχει συνδεθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας, προβλήματα σωματικής υγείας, έλλειψη ύπνου, βία και έχει οδηγήσει ακόμη και τους άνδρες να θέσουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από την τοξική αρρενωπότητα παρατηρούνται σε αμέτρητες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, καθώς οι άνδρες αμφισβητούν εάν τους επιτρέπεται να απολαμβάνουν τα ηλιοβασιλέματα, να τους αρέσουν τα φρουτώδη κοκτέιλ, οι άνετες καρέκλες, η ανακύκλωση ή ακόμη μέχρι και το να πλένουν τα γεννητικά τους όργανα.

Ένα 23% πιστεύει ότι η τοξική αρρενωπότητα δεν υπήρξε ποτέ

Ωστόσο, η έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας FutureLearn και του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, διαπίστωσε ότι 12 εκατομμύρια Βρετανοί αρνούνται να πιστέψουν ότι η τοξική αρρενωπότητα είναι πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία και ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των ατόμων κάτω των 35 ετών δεν πιστεύει ότι τοξική αρρενωπότητα υπήρξε ποτέ.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα του YouGov από αυτό το έτος, με μέγεθος δείγματος 2.080, που σταθμίστηκε ως αντιπροσωπευτικό του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

1/5 άνδρες δεν πιστεύει στην ανισότητα των φύλων

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι σχεδόν ένας στους πέντε άνδρες «δεν πιστεύει ότι η ανισότητα των φύλων είναι μια πραγματικότητα που υπάρχει στην κοινωνία.» 

Ενώ, το 37% των ανδρών και το 52% των γυναικών που ερωτήθηκαν παραδέχθηκαν ότι υπάρχει τοξική αρρενωπότητα, 8,9 εκατομμύρια Βρετανοί παραδέχτηκαν έλλειψη γνώσης σχετικά με την τοξική αρρενωπότητα, και 7,8 εκατομμύρια στερούνται γνώσεων σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Αιτίες: Τα στερεότυπα κι ο μισογυνισμός

Όταν αυτοί που πίστευαν στην ύπαρξή της τοξικής αρρενωπότητας ρωτήθηκαν για τις αιτίες της, οι δύο πιο κοινές απαντήσεις ήταν «μια στερεοτυπική εικόνα του τι σημαίνει να είσαι άνδρας» και «ένα περιβάλλον που επιτρέπει τον μισογυνισμό.»

Η Δρ. Tanya Cheadle, λέκτορας στην ιστορία των φύλων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό ότι το 38% των ερωτηθέντων επισήμανε ότι τα ανδρικά στερεότυπα αποτελούν αιτία της «τοξικής αρρενωπότητας».

«Η ιστορία μας δείχνει ότι συγκρίσιμες ιδέες γύρω από την αρρενωπότητα και την «ανδρική συμπεριφορά» υπήρχαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του παρελθόντος και είχαν συχνά στενή σχέση με τη διαιώνιση των ανισοτήτων φύλου, αλλά και κοινωνικού φύλου, φυλής και τάξης.” 

«Το φύλο και η σεξουαλική ανισότητα είναι ένα κεντρικό ζήτημα στους σημερινούς παγκόσμιους πολιτιστικούς πολέμους – από το σκάνδαλο του Weinstein και το #MeToo, μέχρι την αναπαραγωγική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των τρανς ατόμων» , πρόσθεσε.

Διαδικτυακό μάθημα

Για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή έλλειψη γνώσεων, το FutureLearn και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης έχουν ξεκινήσει ένα δωρεάν διαδικτυακό μάθημα με τίτλο «A Global History of Sex and Gender: Bodies and Power in the Modern World» για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με την ιστορία των φύλων, την ισότητα και τα στερεότυπα.

Η Cheadle είπε: «Αυτό το μάθημα παρέχει τη ζωτική ιστορική προοπτική που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή σημαντικών κοινωνικών αλλαγών.

«Η προσέγγιση ενός ευρέος κοινού μέσω αυτής της προσβάσιμης διαδικτυακής πλατφόρμας μας επιτρέπει μια πραγματική ευκαιρία να ενημερώσουμε και να προχωρήσουμε στη συνομιλία, μοιράζοντας με ένα ευρύ, διεθνές κοινό την τελευταία έρευνα σχετικά με την πλούσια και μερικές φορές εκπληκτική ιστορία των προηγούμενων στάσεων και του ακτιβισμού για τον κοινωνικό φύλο και το βιολογικό φύλο.” 

https://avmag.gr/83439/toxikotites/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!