Για κάποιους ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές τα σχόλια του Πάπα υπονομεύουν την εκστρατεία για την ισότητα στον γάμο

26/10/2020
από

Τα σχόλια του Πάπα υπέρ της πολιτικής συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούσαν ακόμη και να βλάψουν την εκστρατεία για την ισότητα στον γάμο, σημείωσαν την Πέμπτη οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές στη Λατινική Αμερική.

Σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Francesco» που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ο Ποντίφικας είπε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια χρειάζονται νομικά δικαιώματα και ότι «οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι σε μια οικογένεια».

Ωστόσο σύμφωνα με τους ακτιβιστές «μετά από την πολύχρονη αρνητική στάση της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα, τα σχόλια του Πάπα θα βοηθήσουν ελάχιστα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ + και δε θα επιδιορθώσουν τη ζημιά που υπέστησαν οι ομοφυλόφιλοι».

«Δεδομένης της ιστορίας της εκκλησίας, δεν πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση είναι μια συμπερίληψη όσον αφορά στα δικαιώματα του πληθυσμού των ΛΟΑΤ», δήλωσε η Diane Rodriguez, πρόεδρος της LGBTI Ομοσπονδίας του Εκουαδόρ.

«Αυτό μοιάζει περισσότερο με ένα κλείσιμο του ματιού».

Η Καθολική Εκκλησία αν και διδάσκει ότι η ομοφυλοφιλική έλξη δεν συνιστά αμαρτία, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις θεωρούνται αμαρτωλές.

Μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που δεν έγινε δεκτή από τους ηγέτες καθολικών εκκλησιών, το Εκουαδόρ νομιμοποίησε τον γκέι γάμο πέρυσι.

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές δήλωσαν ότι η υποστήριξη του Πάπα στις πολιτικές ενώσεις θα μπορούσε να υπονομεύσει την εκστρατεία για την ισότητα στον γάμο σε ορισμένες χώρες προτείνοντας μια εναλλακτική.

«Η δημιουργία ενός θεσμού που δεν είναι ίσος αποτελεί επίσης μια μορφή διάκρισης», δήλωσε ο Mariano Ruiz, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής για την IDAHOBIT στη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, ο Ruiz σημείωσε ότι τα σχόλια του Πάπα θα έχουν έναν σημαντικό αντίκτυπο στους πιστούς.

«Για πολλά ΛΟΑΤ+ άτομα, αυτή η δήλωση μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους», είπε. «Είναι μια αλλαγή παραδείγματος, αλλά θα ήθελα να δω ότι ο λόγος μετατρέπεται σε δράση».

Ο Ronald Cespedes, ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής στη Βολιβία, χαιρέτισε την υποστήριξη του Πάπα στην αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων.

Το σύνταγμα της Βολιβίας αναγνωρίζει ότι οι πολιτικές ενώσεις έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον πολιτικό γάμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία και τα παιδιά.

«Τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου έρχονται την κατάλληλη στιγμή για τη Βολιβία», δήλωσε ο Cespedes, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Diversencia, ενός τοπικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

«Χωρίς αμφιβολία, επειδή είναι οι δηλώσεις κάποιου που θεωρείται ηγέτης της καθολικής εκκλησίας, θα αντηχήσουν στον χριστιανικό πληθυσμό».




Δες και αυτό!