Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών: Ζητάμε οι ένοχοι να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία

20/10/2020
από

Η Ζάκι στην χώρα των λύκων

Πράξη πρώτη

Κέντρο Αθήνας (ευρωπαϊκή Μητρόπολη)-μέρα μεσημέρι (ώρα αιχμής). Ένας άνθρωπος σε ταραχή, εγκλωβισμένος σε ένα κοσμηματοπωλείο. Βρίσκει ένα πυροσβεστήρα και προσπαθεί μάταια να διαφύγει. Ο ιδιοκτήτης ορμάει, τον χτυπάει άγρια. Φτάνει η αστυνομία, τον δένουν με χειροπέδες και συνεχίζουν να το ξυλοκοπούν, παρόλο που έχει ακινητοποιηθεί. Σκηνή βασανισμού για μισή ώρα. Κόσμος κοιτάει. Φτάνει το ΕΚΑΒ. Δεν παρεμβαίνει. Η Ζάκι καταλήγει νεκρή στο νοσοκομείο.

Πράξη δεύτερη

Μετά τη φυσική εξόντωση αρχίζει η διαπόμπευση. Τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν τους θύτες ως θύματα. Μιλάνε για τις υλικές ζημιές ενός καταστήματος (τις έκαναν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες). Ένας άνθρωπος μαζεύει τα γυαλιά της περιουσίας του ανάμεσα στο αίμα του Ζακ στον πεζόδρομο.. Σκέφτεται το υπέρτατο αγαθό του, την ιδιοκτησία του. Σκέφτεται ότι είναι ασφαλής πλέον, ότι το θέμα θα θαφτεί, όπως θάφτηκαν τόσες κ τόσες άλλες επιθέσεις στους «περιττούς» αυτού του κόσμου. Όμως η Ζάκι ήταν μία από εμάς. Κι έτσι μια ιστορία αγώνα για δικαιοσύνη ξεκινάει.

Για τη Ζάκι

Ο Ζακ ανήκε σε αυτές τις προσωπικότητες που πάλευαν τόσο στην κοινωνική τους ζωή όσο και στην τέχνη τους για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους. Ήταν ένας αγωνιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μία αντιφασίστρια, ένας καλλιτέχνης, μία drag queen, μία εικόνα από το μέλλον. Αποτελούσε όλα αυτά που η συντηρητική κοινωνία θέλει να καταπνίξει. Γιατί δεν χωρούσε στα προκαθορισμένα στερεοτυπικά πρότυπα του σύγχρονου αλλοτριωμένου ανθρώπου, δεν ήταν χρήσιμη στην παραγωγική και αναπαραγωγική διαδικασία του σύγχρονου καπιταλισμού. Γιατί έφερε την εικόνα του Άλλου, του ανοίκειου, του μη- κανονικοποιημένου, αυτού που δεν μπορεί να ενταχθεί στις γνωστές, τακτοποιημένες, κλειστές ταυτότητες.

Η Ζακι είναι θύμα της σύγχρονης κοινωνίας που παράγει και αναπαράγει κανόνες συμπεριφοράς και πρότυπα. Είναι θύμα ενός δολοφονικού ρατσισμού εγγεγραμμένου στις συνειδήσεις μας. Είναι θύμα αυτής της κοινωνίας που στο όνομα του ατομικισμού και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποκτηνώνεται. Είναι θύμα αυτού του συστήματος που περιθωριοποιεί και απορρίπτει όσους /όσες δεν ταιριάζουν στην κοινωνία των αρίστων. Τις φτωχές, τους μετανάστες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αυτ@ που αγωνίζονται. Είναι θύμα της δικτατορίας της εκμετάλλευσης, της ιδιοκτησίας, της πατριαρχίας και του κέρδους.
Είναι θύμα του καπιταλισμού.

Γιατί είναι ο καπιταλισμός που ωφελείται από την πατριαρχία, τη συντηρεί και την εντείνει.. Είναι ο καπιταλισμός που προσπαθεί να επιβάλει έμφυλες ανισότητες, διακρίσεις και εκμετάλλευση σε όλ@ τα καταπιέσμεν@. Είναι ο καπιταλισμός που εισβάλλει στα σώματα μας και εισάγει βαθιά μέσα μας τις ρίζες του θανάτου.

Οι ιστορίες των Ζακ, Παύλου, Λουκμάν, Ελένης είναι οι τρομακτικές αφηγήσεις μιας απάνθρωπης κοινωνίας. Στον κόσμο αυτό εμείς αντιπαραβάλουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη και παλεύουμε μέχρι τέλους για τους νεκρούς μας.

Δεν είναι αθώοι οι δολοφόνοι του Ζακ, είναι φορείς και πολέμαρχοι μίσους και ρατσισμού. Είναι η εικόνα ενός κόσμου που χτυπάει μέχρι θανάτου, παρενοχλεί, τραμπουκίζει και βιάζει οτιδήποτε φέρει φως στα σκοτάδια του σήμερα, οτιδήποτε γίνεται η εικόνα του αγνώστου, του μη ομαλού, του μη κανονικού.

Για τη Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών, η Ζάκι είναι συναδέλφισσα, είναι περφόρμερ, είναι ηθοποιά, είναι drag queen. Ως Συνέλευση αναγνωρίζουμε τον αγώνα της για το drag ως κομμάτι των παραστατικών τεχνών κ του κλάδου μας. Παλεύουμε ενάντια στο σεξισμό και την έμφυλη καταπίεση, ενάντια σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και ανισότητας.
Παλεύουμε για να είμαστε ασφαλείς όχι για να είμαστε γενναί@, για το δικαίωμα μας να περπατάμε ελεύθερα, να φοράμε ό,τι θέλουμε, να επιθυμούμε τα αισχρά και τα ανίερα του κόσμου αυτού, να θεωρούμε τα σώματα μας τόπους εξέγερσης και ουσιαστικής ελευθερίας!

Και ξέρουμε ότι η πάλη αυτή είναι αδιαχώριστη από τον ταξικό, αντικαπιταλιστικό, επαναστατικό αγώνα για τη ρήξη και την ανατροπή!

Ζητάμε οι ένοχοι να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία.
Ζητάμε την καταδίκη τους.
Στεκόμαστε αλληλεγγυ@ στον αγώνα για τη δικαίωση της Ζάκι, του Ζακ.
Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών




Δες και αυτό!