Eννέα συμβουλές που θα βοηθήσουν το δικό σου Coming Οut

11/10/2020

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Coming Out δες 9 συμβουλές που θα βοηθήσουν το δικό σου #ComingΟut.

Να θυμάσαι ότι το coming out είναι μία συνεχής διαδικασία, που μπορεί να χρειαστεί να κάνεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Στην περίπτωση που δεχτείς βία -σωματική ή λεκτική- αν θέλεις μπορείς να αναφέρεις ή να καταγγείλεις το περιστατικό σε έναν αρμόδιο φορέα (αν είσαι ανήλικο μπορείς να απευθυνθείς στον Συνήγορο του παιδιού).

  1. Πάρε τον χρόνο σου: Μην το κάνεις από “υποχρέωση” ή οτιδήποτε άλλο. Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι το θέλεις και είσαι σε θέση να το διαχειριστείς.
  2. Βρες πληροφορίες: Ενημερώσου από άλλα LGBTQI+ άτομα, Facebook groups, forum ή κάποια LGBTQI+ οργάνωση.
  3. Βρες ένα οικείο πρόσωπο: Επίλεξε ένα άτομο που εμπιστεύεσαι και το αισθάνεσαι κοντά σου. Βρες ένα ουδέτερο και ασφαλές μέρος για να συναντηθείτε. Φρόντισε να έχετε αρκετό χρόνο για συζήτηση.
  4. Προετοιμάσου: Πρόβαρε λίγο το πώς θα το πεις. Εκείνη την ώρα μπορεί να νιώθεις άγχος, συγκίνηση, κλπ, οπότε είναι σημαντικό να έχεις προετοιμαστεί λίγο από πριν.
  5. Δεν έχεις την υποχρέωση να απαντήσεις σε όλα: Μην απαντήσεις σε επόμενες ερωτήσεις αν δε θες. Μοιράσου μόνο οσα σε κάνουν να νιώθεις άνετα. 
  6. Έχεις δικαίωμα να μη γνωρίζεις: Το γεγονός ότι είσαι LGBTQI+ άτομο δε σημαίνει ότι έχεις και όλες τις απαντήσεις. Εξερευνείς την ταυτότητά σου, είναι ένα μέρος της πολύχρωμης διεργασίας όλων μας.
  7. Δώσε λίγο χρόνο στο άτομο: Το coming out μπορεί να πάει καλά, μέτρια ή άσχημα. Αν δεν πάει καλά, να έχεις υπόψη σου ότι η πρώτη αντίδραση μπορεί να μην αντανακλά το πώς πραγματικά αισθάνεται το άλλο άτομο.
  8. Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια σου: Αν δεχτείς λεκτική ή σωματική βία απομακρύνσου αμέσως με ασφάλεια.
  9. Δεν είσαι μόνη/ος/@: Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και στήριξη από τη LGBTQI+ κοινότητα. Να θυμάσαι ότι θα γνωρίσεις άλλα άτομα στο μέλλον που θα σε σέβονται και θα θέλουν να είναι μαζί σου.



ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!