Η Πολωνία έγινε ακόμη πιο επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤ+ νεολαία

04/10/2020
από

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη στάση της κατά των ΛΟΑΤ + με τον διορισμό ενός νέου εξαιρετικά ομοφοβικού υπουργού.

Ο κόμμα νόμου και δικαιοσύνης (PiS) αύξησε τις επιθέσεις του εναντίον των ΛΟΑΤ + τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τώρα κάποια βήματα παρέμβασης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η στάση της Ε.Ε. προκάλεσε μια διαμάχη μεταξύ του Πρωθυπουργού Ματέουζ Μοραουέκι, ο οποίος θέλει να αποφύγει περαιτέρω αντιπαράθεση με την ΕΕ και τον υπερ-συντηρητικό υπουργό Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro. Και οι δύο θέλουν να πετύχουν την εύνοια του ηγέτη του PiS Jaroslaw Kaczynski που είναι τώρα 71 ετών.

Δυστυχώς όμως ο άξονας τους Ziobro φαίνεται να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή με τον ομοφοβικό Przemyslaw Czarnek να αναλαμβάνει το υπουργείου Παιδείας της χώρας.

Ο 43χρονος είναι λέκτορας σε ένα καθολικό πανεπιστήμιο και είναι αποφασισμένος να προωθήσει τις συντηρητικές αξίες στα παιδιά.

Έχει δηλώσει ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι «ίσοι με τους φυσιολογικούς». Την περασμένη μάλιστα την Τρίτη είπε ότι «τα σχολεία πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά από μια ηθική και σεξουαλική επανάσταση που οδηγείται από την ιδεολογία των ΛΟΑΤ».

Συγκεκριμένα ο Czarnek δήλωσε στον δημόσιο τηλεοπτικό οργανισμό TVP:

«Δεν θα επιτρέψουμε στα παιδιά να εκτίθενται σε μια ιδεολογία… που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της πολωνικής κοινωνίας εδώ και αιώνες.»

Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι γονείς έχουν συνταγματικό δικαίωμα να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία εναντίον παιδιών υπό ορισμένες συνθήκες.

Δήλωσε επίσης οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν καριέρα πριν αποκτήσουν παιδιά, καθώς υποστηρίζει ότι «ο Θεός τις έχει καλέσει» να ξεκινήσουν μια οικογένεια.

Η βουλεύτρια της αντιπολίτευσης Barbara Nowacka δήλωσε ότι ο διορισμός του Czarnek είναι ένας «νέος πόλεμος στον πολιτισμό».

«Αναμένουμε αλλαγές στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, αλλαγές στην αυτονομία των πανεπιστημίων. Είναι ένας άνθρωπος που θα ήθελε πραγματικά να κυριαρχεί η Καθολική περιοχή», είπε στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη αλλαγή είναι επίσης σημαντική. Μέχρι τώρα, ο επικεφαλής του PiS Kaczynski υπήρξε ένα είδος μαριονέτας πίσω από τα παρασκήνια της κυβέρνησης. Αλλά τώρα προσχώρησε επίσημα στη διοίκηση ως αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο αγώνας της ΕΕ

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των «LGBT Free Zones» σε ολόκληρη την Πολωνία. Επιπλέον, σημείωσε την ανησυχία της για την επανεκλογή του υποψηφίου του PiS Andrej Duda, ο οποίος κέρδισε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Πολωνίας τον Ιούλιο.

Έκτοτε, η Πολωνία πέρασε ένα καλοκαίρι διαμαρτυριών και δημόσιου θυμού τόσο από ΛΟΑΤ+ όσο και από άλλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη απορρίψει τη χρηματοδότηση έξι πόλεων στην Πολωνία που έχουν ανακηρυχθεί «LGBT Free Zones».

Αλλά τώρα η ΕΕ φαίνεται ότι μπορεί να επέμβει πιο επιθετικά. Στις 16 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

«Οι ζώνες χωρίς LGBTQI είναι ζώνες χωρίς ανθρωπότητα. Και δεν έχουν θέση στην (Ευρωπαϊκή) Ένωση μας.

«Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν είναι ανεκτές».




Δες και αυτό!