Και «επίσημα» φυλακισμένος στην Τουρκία ο Cihan Erdal

02/10/2020

Μετά από μια δικαστική διαδικασία που κράτησε από χθες το μεσημέρι, πριν λίγο αποφασίστηκε η κράτηση του Cihan Erdal, ο οποίος συνελήφθη μαζί την περασμένη Παρασκευή.

Ο queer ακτιβιστής και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Carleton στον Καναδά είναι και επίσημα φυλακισμένος μέχρι τη δίκη, πράγμα που δυσκολεύει πολύ τα πράγματα αφού μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι την εκδίκαση της.

Ο Erdal συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 μαζί με 81 άλλους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς/ες και ακτιβιστ(ρι)ές και προφυλακίστηκε. Όπως έγινε γνωστό από τις τουρκικές αρχές οι συλλήψεις σχετίζονται με διαδηλώσεις του Οκτωβρίου 2014 στην Τουρκία, κατά της κατάληψης της κουρδικής-συριακής πόλης Kobane από τον ISIS. Οι διαδηλώσεις τότε κατεστάλησαν βίαια από την τουρκική αστυνομία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 37 πολιτών.

Ο Cihan είναι ένας queer ακτιβιστής και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του αριστερού φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος, HDP. Μετανάστευσε στον Καναδά το 2017 για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Είχε επιστρέψει πρόσφατα στην Τουρκία για να επισκεφθεί την οικογένεια του και να πραγματοποιήσει έρευνα στο πεδίο στο πλαίσιο της διδακτορικής του μελέτης. Ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Αθήνα και να παραμείνει στην χώρα για ένα χρονικό διάστημα, καθώς η επιστημονική του έρευνα αφορούσε μελέτη των στάσεων των νέων σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Cihan επίσης πρωτοστάτησε στο κύμα αλληλεγγύης από την Τουρκία κατά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και αποτέλεσε το σημείο επαφής των LGBTQ+ κοινοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Πριν λίγες μέρες ελληνικές συλλογικότητες και οργανώσεις ζήτησαν την απελευθέρωση του Erdal και την ασφαλή επιστροφή στη χώρα που επέλεξε να μεταναστεύσει.

https://avmag.gr/129934/allileggyi-ston-cihan-erdal/

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!