Γκέι πρόσφυγας και straight γυναίκα αποκτούν νομικά αναγνωρισμένη συζυγική σχέση

30/09/2020

Ένας γκέι άντρας και μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα μπορούν πλέον να βρεθούν σε μια αναγνωρισμένη συζυγική σχέση, χάρη σε απόφαση του Καναδικού δικαστηρίου.

Η απόφαση, η οποία περιλαμβάνει έναν γκέι πρόσφυγα που μένει στον Καναδά και μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα που γνώρισε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, επεκτείνει την έννοια της λέξης ζευγαριού.

Τα δύο άτομα, γνωστά με τα αρχικά τους AP και AM, έκαναν σεξ χωρίς προφύλαξη σε ένα ταξίδι τους και η γυναίκα έμεινε έγκυος. Όταν το παιδί γεννήθηκε αποφάσισαν να δεσμευτούν το ένα άτομο στο άλλο και να μεγαλώσουν το παιδί σαν μια οικογένεια, παρά την σεξουαλική ταυτότητα του κάθε ατόμου.

Παρόλα αυτά, όταν ο γκέι άντρας προσπάθησε να φέρει την γυναίκα και το παιδί τους στον Καναδά, η υπόθεσή τους μπλοκαρίστηκε από το γραφείο μετανάστευσης οι οποίοι είπαν ότι ο δεσμός τους δεν συναντά τα κριτήρια μιας συζυγικής σχέσης.

Νωρίτερα τον μήνα, το ζευγάρι άσκησε έφεση, με την ομοσπονδιακή δικαστή Janet M. Fuhrer να αποκαλεί την προηγούμενη απόφαση στενόμυαλη και μεροληπτική κατά τους ζευγαριού που έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Διατάσσοντας επαναξιολόγηση της υπόθεσης η δικαστής είπε ότι το Immigration Appeal Division (IAD) “δεν ήταν ανοιχτό στην πιθανότητα μιας μικτού σεξουαλικού προσανατολισμού σχέσης που επικεντρώνεται γύρω από την έννοια μιας κοινής οικογενειακής μονάδας που πληροί να νομικά κριτήρια, ανεξάρτητα από τον βαθμό της σεξουαλικής οικειότητας”.

Η δικαστής δήλωσε ότι το IAD διέπραξε ένα “τρομερό σφάλμα” υποθέτοντας ότι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στο σεξουαλικό κομμάτι της σχέσης.

“Τα ζευγάρια δεν απαιτείται να ταιριάζουν ακριβώς στο παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο για να αποδείξουν ότι η σχέση τους είναι ‘συζυγική’”, έλεγε η απόφασή της.

“Θεωρώ το γεγονός ότι οι διαφορετικοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί δεν αποκλείουν την δυνατότητα οι AP και AM να βρίσκονται σε μια δεσμευτική σχέση κάποιας νομιμότητας”.

Το IAM είχε ρωτήσει ένα σωρό ακατάλληλες ερωτήσεις στο ζευγάρι σχετικά με τη σεξουαλική τους σχέση, ενώ είχαν εμμονή να μάθουν αν οι γονείς τους ήξεραν για την σεξουαλική τους ζωή, παρότι οι γονής της AM τους θεωρούν ζευγάρι.

Η Fuhrer σημείωσε ότι οι δύο τους είχαν δυσκολίες με το σεξ, αλλά ο AP είπε ότι οι σεξουαλικές τους αλληλεπιδράσεις θα “μπορούσαν να επιλυθούν με sex toys ή εφαρμογές”, πιστεύοντας ότι έχει να κάνει με το “από ποιο άτομο παίρνεις τον πλούτο στα συναισθήματα ή… το να κάνεις σεξ με το άτομο που αγαπάς”.

Η δικηγόρος του ζευγαριού, Athena Portokalidis, είπε ότι είναι σπάνιο από το δικαστήριο να παίρνει τέτοια ιστορική απόφαση.

“Το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση υπάρχει δείχνει ότι υπάρχει αμφιβολία [για αυτές τις σχέσεις]. Είναι 2020 και η κοινωνία έχει γίνει πιο δεκτική σε διαφορετικών τύπων σχέσεων. Ήρθε στιγμή οι νομοθεσία να εξελιχθεί”, δήλωσε στο CTV News.




Δες και αυτό!