Cihan Erdal: O queer ακτιβιστής που κρατείται παράνομα (μαζί με άλλους) στην Τουρκία

28/09/2020

Στα δέκα χρόνια που ήταν μαζί, ο Ömer Ongun δεν έχει περάσει μια μέρα χωρίς να ακούσει τη φωνή του συντρόφου του, Cihan Erdal.

Έχουν περάσει τρεις μέρες από τότε που μίλησαν για τελευταία φορά. Η τελευταία τους συνομιλία έγινε την Παρασκευή, λίγο πριν ο Cihan Erdal συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη.

“Ήταν 2 π.μ. για εμάς, 9 π.μ. για τον Cihan. Μου τηλεφώνησε και μου είπε: ‘Σε αγαπώ, βρίσκονται στην πόρτα μου. Θα με πάρουν μακριά “, δήλωσε σε συνέντευξή του ο σύντροφός του.

Ο 32χρονος Cihan είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Carleton και μόνιμος κάτοικος του Καναδά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κέντρο κράτησης στην Άγκυρα.

Ήταν ανάμεσα σε δεκάδες άτομα που συνελήφθησαν, μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία την Παρασκευή. Ο Ongun δήλωσε ότι ο δικηγόρος του Cihan δεν έχει καταφέρει να δει τις λεπτομέρειες του φακέλου του, αλλά οι κατηγορίες εναντίον όλων των κρατουμένων σχετίζονται με μια επιστολή που γράφτηκε το 2014.

Η επιστολή καλούσε την τουρκική κυβέρνηση να παρέμβει και να βοηθήσει την κουρδική πόλη Kobani, στη Συρία, στο αποκορύφωμα των επιθέσεων του ISIS.

Θανατηφόρες διαμαρτυρίες

Τριάντα επτά άτομα είχαν σκοτωθεί τότε σε διαμαρτυρίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, καθώς οι άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι που ο τουρκικός στρατός δεν έφευγε για να προστατεύσει τον Kobani και τον λαό του.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί όσους υπέγραψαν αυτή την επιστολή ότι υποστήριξαν αυτές τις διαμαρτυρίες.

Ο Ερντάλ ήταν μέλος της νεολαίας του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ενός φιλο-κουρδικού κόμματος στην Τουρκία. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

Ο αρχηγός, Selahattin Demirtas, βρίσκεται στη φυλακή από το 2016. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες εκλεγμένοι δήμαρχοι του HDP εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους και αντικαταστάθηκαν από άτομα της κυβέρνησης.

“Ο Cihan είναι ένας από τους πιο ευγενικούς, ειρηνικούς ανθρώπους στον κόσμο”, δήλωσε ο Ongun. “Ήθελε να εκπροσωπήσει τις φωνές των ΛΟΑΤ, των μαθητών, των οικολόγων. Να κάνει ορατά τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Οι κατηγορίες για έκκληση βίας και τρομοκρατίας είναι αβάσιμες. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι”.

Το Πανεπιστήμιο Carleton δηλώνει εξίσου σοκαρισμένο. Σε επιστολή που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, το τμήμα κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου καταδικάζει την κράτηση του Cihan.

“Η έρευνα του Cihan αφορά στα κοινωνικά κινήματα με επικεφαλής τους νέους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, επικεντρώθηκε στις ιστορίες νέων ακτιβιστών σχετικά με τη συμμετοχή τους σε κοινωνικά κινήματα. Το έργο του δεν είναι σε καμία περίπτωση επικριτική για το τουρκικό κράτος”, γράφει η επιστολή. “Ξεκίνησε συνεντεύξεις στο διαδίκτυο, ενώ περίμενε την έγκριση για να ξεκινήσει προσωπικές συνεντεύξεις στην Τουρκία, την Αθήνα και το Παρίσι.”

Ο Cihan βρισκόταν στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει τη διδακτορική του έρευνα.

Το πανεπιστήμιο επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Francois Philippe-Champagne, την τουρκική πρεσβεία στον Καναδά και την καναδική πρεσβεία στην Τουρκία, ελπίζοντας να βοηθήσει στην εξασφάλιση της απελευθέρωσής του.

Ο δικηγόρος του Cihan κατάφερε να τον επισκεφτεί, να του δώσει ρούχα και προϊόντα περιποίησης, καθώς και ένα στυλό και χαρτί για να γράψει μια επιστολή στον Ongun.

Ο δικηγόρος έστειλε στο Ongun μια φωτογραφία. “Είπε ότι το μόνο που κάνει είναι να σκέφτεται μένα και την οικογένειά του”, ανέφερε ο Ongun.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός θα μπορούσε να τον κάνει στόχο κατά τη διάρκεια κράτησης του.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!