Δωρητής έκανε μήνυση σε κλινική επειδή έδωσε το σπέρμα του σε ομόφυλα ζευγάρια

28/09/2020
από

Υπέρ του Neil Gaskell, ενός άνδρα που έκανε μήνυση σε κλινική γονιμότητας γιατί έδωσε το σπέρμα του σε ομόφυλα ζευγάρα, αποφάσισε δικαστήριο στο Μάντσεστερ.

Ο 49χρονος Gaskell ξεκίνησε να δωρίζει στο σπέρμα του στην CARE Fertility Clinic το 2010, ως αντάλλαγμα για μια γενναιόδωρη έκπτωση στην τεχνητή γονιμοποίηση της γυναίκας του.

Ο ίδιος, ωστόσο, έθεσε τους δικούς του όρους σχετικά με τα ζευγάρια που θα χρησιμοποιούσαν το σπέρμα του, τονίζοντας ότι απορρίπτει εντελώς τα ομόφυλα ζευγάρια και τις ανύπαντρες μητέρες.

Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι “ομοφοβικός”, ο Gaskell δήλωσε την Κυριακή στη “The Mail”: “Δέχομαι ότι μερικοί άνθρωποι νιώσουν άβολα και ότι κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι είμαι ομοφοβικός ή κατά της ιδέας των ανύπαντρων μητέρων”.

“Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν πρόκειται για διακρίσεις ζευγάρια του ίδιου φύλου, δεν είναι για θρησκευτικούς λόγους και δεν αποδέχομαι ότι είναι μισαλλοδοξία. Σκέφτομαι αυτές τις οικογένειες – αυτά τα παιδιά – κάθε μέρα, όλη την ώρα.

Αλλά δεν μπορείς να διαφωνείς με τη βιολογία. Χρειάζεται ένας άντρας και μια γυναίκα για να δημιουργήσουν ένα παιδί, και κατά τη γνώμη μου, εάν τα παιδιά γεννιούνται με το σπέρμα μου, πρέπει να έχουν μια μητέρα και έναν πατέρα”.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Gaskell έλαβε ένα τηλεφώνημα από την κλινική, που τον ενημέρωσε ότι «είχαν γίνει λάθη» και τον προσκάλεσε σε μια συνάντηση. Στη συνέχεια, η κλινική γονιμότητας του είπε ότι μερικές από τις δωρεές σπέρματος του είχαν πάει σε ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι η ανατροφή των παιδιών δεν επηρεάζεται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των γονιών τους, ο Gaskell ήταν τόσο αναστατωμένος που μπήκε σε μια τετραετή νομική μάχη με την κλινική γονιμότητας.

Η μάχη κατέληξε με τον Gaskell να κερδίσει την υπόθεση.

Ο Gaskell δώρισε το σπέρμα του πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την ισότητα τον Οκτώβριο του 2010, προστατεύοντας τα ΛΟΑΤ+ άτομα από διακρίσεις.

Ωστόσο η Αρχή Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) επιβεβαίωσε ότι η διάκριση σε ζευγάρια του ίδιου φύλου ήταν αντίθετη στον κώδικα πρακτικής και τότε και ότι η κλινική γονιμότητας δεν έπρεπε ποτέ να έχει αποδεχτεί τον Gaskell ως δωρητή.




Δες και αυτό!