Η Jane Fonda δείχνει πώς να είσαι σωστή σύμμαχος | Βίντεο του 1979

10/09/2020
από

Μια παλιά συνέντευξη της Jane Fonda άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, στην οποία η Fonda δηλώνει την υποστήριξή της στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα εν μέσω των White Night Riots, που έγιναν στο San Fransisco, μετά τη δολοφονία του Harvey Milk, ο οποίος ήταν φίλος της.

Όταν ο δολοφόνος του Milk, Dan White καταδικάστηκε με μια πολύ μικρή ποινή, στους δρόμους του San Fransisco ξέσπασαν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, που οδήγησαν στο κάψιμο περιπολικών, στην καταστροφή περιουσιών, αναδεικνύοντας τον πόνο που ένιωθε η ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Στη συνέντευξη που εμφανίζεται η Jane Fonda, ο δημοσιογράφος την “ανακρίνει” για την υποστήριξή της προς τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα και τα δικαιώματά της, στα τέλη του 1970.

Ο δημοσιογράφος ρωτάει τη Fonda: “Αισθάνεστε ότι οι γκέι στο San Fransisco, οι οποίοι είναι πολύ δυνατοί, χρειάζονται υποστήριξη; Δέχονται ακόμα διακρίσεις;” .

“Φυσικά!” απάντησε η Fonda. “Πολιτιστικά, ψυχολογικά, οικονομικά και πολιτικά – γκέι και λεσβίες δέχονται διακρίσεις” .

“Είναι ένα πάρα πολύ δυνατό κίνημα, ιδιαίτερα στο San Fransisco, δε με χρειάζονται, αλλά τους αρέσω, τους αρέσει η οργάνωσή μας Campaign for Economic Democracy, επειδή γνωρίζουν ότι δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να είμαστε δυνατότεροι, απ’ ότι είναι κάθε ατομικότητα μόνη της” .

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια τη ρωτάει πώς αισθάνεται που η κουίρ κοινότητα “τη χρησιμοποιεί” εκείνη και την ομάδα της. Η Fonda απαντάει: “Ελπίζω να με χρησιμοποιήσουν” .

“Για ποιόν λόγο είμαι εδώ αν όχι για να χρησιμοποιηθώ από καλούς ανθρώπους για καλά πράγματα; Είμαι μέρος μιας οργάνωσης και μπορείς να είσαι επίσης κυνικός, όπως είσαι, και να με ρωτήσεις αν κι η οργάνωση με χρησιμοποιεί;” 

“Αλλά, μπορείς επίσης να αναρωτηθείς, αν χρησιμοποιώ κι εγώ την οργάνωση με τον ίδιο τρόπο, που οι γκέι και οι λεσβίες τη χρησιμοποιούν, ως μέρος αυτής, αν μας βοηθάει να αποκτήσουμε μια προοπτική, αν μας βοηθάει να κρατάμε τις αξίες μας άθικτες, αν αυτό αυξάνει τη δύναμή μας – γιατί σαν ατομικότητες δεν έχουμε πολλά, αλλά μαζί έχουμε μεγάλη δύναμη” .

Η Fonda πρόσθεσε: “Όλα τα άτομα χρησιμοποιούν [άλλα άτομα]. Το θέμα είναι, γιατί χρησιμοποιείς, είναι από απληστία ή για εγωιστικό λόγο; Αυτό είναι ένα πράγμα” .

“Αλλά, αν χρησιμοποιεί ο ένας τον άλλον για πράγματα τα οποία είναι θετικά, τότε γιατί όχι;”

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια ρωτάει την Fonda πώς βλέπει το μέλλον του ΛΟΑΤ+ κινήματος, δεδομένου του ότι σε πολλά άτομα δεν αρέσει “η δύναμη των γκέι” και οι αντιδράσεις των ανδρών από πίσω της στο πλάνο, μαρτυρούν το πώς αισθανόμαστε και εμείς για την ερώτηση.

Η Fonda δήλωσε ότι είναι δύσκολο να μαντέψεις το μέλλον, αλλά τόνισε ότι το κίνημα αναζητά: “τίποτα περισσότερο από σεβασμό και δικαιοσύνη” .

“Είσαι στο πλευρό των αγγέλων κι αυτό είναι απλά το σωστό” .

“Οπότε, αν επιβιώσουμε ποτέ σε αυτόν τον κόσμο, που μπορεί και να μην επιβιώσουμε, αλλά αν επιβιώσουμε, θα νικήσουν” .

https://avmag.gr/118566/8-1-logoi-poy-i-jane-fonda-einai-to-pio-cool-gkei-icon-sto-hollywood/




Δες και αυτό!