Καταδικάστηκε όταν μπήκε ένοπλος σε ΛΟΑΤΚΙ+ μπαρ για να σκοτώσει

03/09/2020
από
ένοπλος σε ΛΟΑΤΚΙ+ μπαρ, Μιζούρι
O Freddie Lee Doyle

Ισχυρίστηκε αυτοάμυνα, όταν έστρεψε το όπλο του στον κόσμο. Προχθές όμως (01/09/20), καταδικάστηκε, τελικά, σε 4 περίπου χρόνια φυλάκισης.

Ένας άντρας, που βρέθηκε ένοπλος σε ΛΟΑΤΚΙ+ μπαρ στο Μιζούρι, καταδικάστηκε σε 46 μήνες φυλάκισης. Κρατούσε ένα όπλο AR-15, με 160 βολές, το οποίο έστρεψε προς τον κόσμο.

Πρόκειται για τον 32χρονο Freddie Lee Doyle, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Κατηγορήθηκε για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου, σε ανταλλαγή της κατηγορίας περί εγκλήματος μίσους.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δε θα ανεχθεί αυτό το είδος της βίας μίσους» , δήλωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Eric Dreiband. «Η Διεύθυνση Πολιτικών Δικαιωμάτων προσπαθεί να προστατεύσει όλους τους Αμερικανούς από πράξεις επιθετικότητας και βίας βάσει της φυλής, του χρώματος, ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού» .

Μιζούρι
Το Rehab Bar and Grill στο St. Louis

Το περιστατικό

Ο Doyle πήγε στο Rehab Bar & Grill στο St. Louis στις 27 Ιουνίου 2019, οπλισμένος με ένα πολυβόλο, τύπου Bushmaster AR-15. Ήπιε αρκετά ποτά στο μπαρ και έφυγε στις 3 π.μ.

Βιντεοσκοπημένα βίντεο έδειξαν ότι ο Doyle να μιλά λίγο αργότερα με έναν αφροαμερικανό άνδρα, που βγήκε από το Just John Night Club, έναν άλλο ΛΟΑΤΚΙ+ χώρο στην ίδια γειτονιά. Οι δύο τους περπάτησαν προς το αυτοκίνητο του Doyle, όπου ο Doyle έδειξε το όπλο στο θύμα του.

Ο άντρας άρχισε να τρέχει κι ο Doyle άρχισε να τον κυνηγάει με το όπλο. Μάρτυρες δήλωσαν ότι έδειξε το όπλο στο θύμα, και στη συνέχεια φώναζε υβριστικούς και αντι-γκέι χλευασμούς προς το πλήθος. Ξεκίνησε μια «προφορική αντίστροφη μέτρηση» και πυροβόλησε μία φορά στον αέρα, όταν τελείωσε.

ένοπλος σε ΛΟΑΤΚΙ+ μπαρ, Μιζούρι
O Freddie Lee Doyle

Η τοπική αστυνομία άκουσε τον πυροβολισμό, αλλά ο Doyle έκρυψε το όπλο του και είπε ότι ο σκοπευτής έτρεξε σε ένα κοντινό δρομάκι. Η αστυνομία, παρά την παραπληροφόρηση που επιδίωξε ο δράστης, τον συνέλαβε λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, φώναξε ότι είχε πρόθεση να σκοτώσει κόσμο εκείνη την ημέρα (είπε χαρακτηριστικά: “θα σκοτώσω αυτές τις που….ρες”). Εάν η αστυνομία δεν είχε εμφανιστεί, μπορεί και να το έκανε, σύμφωνα με την ειδική πράκτορα του FBI Jennifer Drews.

Όσα ειπώθηκαν προς υπεράσπισή του

Ο δικηγόρος του Doyle ισχυρίστηκε αρχικά ότι δεν υποκινούσε τον πελάτη του το μίσος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ενεργούσε από θέση αυτοάμυνας, όταν ο αφροαμερικανός άνδρας τον «ακολούθησε» στο αυτοκίνητό του.

Ο Doyle είπε αργότερα στο δικαστήριο ότι πάσχει από κατάθλιψη, άγχος και ότι έχει και ADHD. Στην προσπάθειά του να ισχυροποιήσει τη θέση του είπε ακόμη ότι ήταν σύζυγος και πατέρας, αλλά έχασε τη δουλειά, το σπίτι, τα αυτοκίνητα και την οικογένειά του και στράφηκε στη μεθαμφεταμίνη. Μετά από τη σύλληψή του βρέθηκε όντως θετικός στη μεθαμφεταμίνη (meth).

«Όταν τα έχασα όλα, αποφάσισα… να γεμίσω αυτό το κενό με ναρκωτικά. Κι αυτό κατέληξε να με οδηγεί στην καταστροφή» , είπε στο δικαστήριο.

Μετά τη σύλληψή του, μία υπάλληλος του Rehab Bar δημοσίευσε στο Facebook, ότι ήταν η σερβιτόρα του εκείνο το βράδυ, και ότι τις έδωσε τιπ 10 δολάρια, για έναν λογαριασμό 16 δολαρίων.

Το κίνητρο για τους πυροβολισμούς παραμένει ασαφές.

«Όλοι οι άνθρωποι σε αυτό το έθνος έχουν το δικαίωμα να διασκεδάζουν σε ένα μπαρ, χωρίς να φοβούνται ότι θα απειληθούν, θα πυροβοληθούν και θα τραυματιστούν σοβαρά ή να δολοφονηθούν από φανατικούς εγκληματίες» , δήλωσε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Eric Dreiband.

Ο Doyle έχει ήδη μείνει στην φυλακή 14 μήνες, μετά τη σύλληψή του, και μέχρι να γίνει το δικαστήριο.




Δες και αυτό!