Κορυφαίες ομάδες του NBA ενάντια στον συστημικό ρατσισμό μετά τους Bucks

27/08/2020
από
Κορυφαίες ομάδες NBA, ρατσισμός, αστυνομική βία
Κορυφαίες ομάδες NBA

Κορυφαίες ομάδες του NBA, και επαγγελματίες αθλητές, παίρνουν θέση με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απέναντι στο ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και του συστημικού ρατσισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κορυφαίες ομάδες του NBA, παίκτες, διαιτητές και προπονητές έχουν δείξει την υποστήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter. Στέκονται ενάντια σε κάθε φυλετική αδικία, ενάντια στην αστυνομική βιαιότητα. Όμως, μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε ο Jacob Blake επτά φορές στην πλάτη από την αστυνομία στο Kenosha, Wisconsin, την Κυριακή, ήταν φανερό, ότι έπρεπε η θέση τους να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη. Μετά από συζήτηση, για το τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες παραπάνω, για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση στον κόσμο δεν περιορίστηκαν στο να χρησιμοποιήσουν μόνο τις πλατφόρμες τους για να επηρεάσουν την αλλαγή.

Οι Milwaukee Bucks έγραψαν ιστορία

Την Τετάρτη, οι Milwaukee Bucks, στους οποίους αγωνίζονται οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, έκαναν το πρώτο βήμα. Ακολούθησε σειρά διαμαρτυριών κι από άλλες ομάδες. Οι Bucks αποφάσισαν να γράψουν ιστορία ως η πρώτη ομάδα που δε θα κατέβει στο γήπεδο με σκοπό να περάσει αντιρατσιστικό μήνυμα.

Οι παίκτες των Bucks διάβασαν κοινή δήλωση:

«Παρά τη συντριπτική έκκληση για αλλαγή, δεν υπήρξε καμία ενέργεια. Επομένως, το επίκεντρό μας σήμερα δε μπορεί να είναι στο μπάσκετ. […] Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό video με το περιστατικό στο Wisconsin με τον Jacob Blake να δέχεται πισώπλατα επτά σφαίρες από έναν αστυνομικό. Δε μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. […] Όταν μπαίνουμε στο παρκέ, εκπροσωπούμε το Milwaukee και πρέπει να παίζουμε σε υψηλό επίπεδο, να προσπαθούμε σε υπερθετικό βαθμό. Το κάναμε. Και τώρα ζητάμε το ίδιο και από τους νομοθέτες. Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Jacob Blake, ζητάμε ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει στις 3 Νοεμβρίου» .

Από την μεριά τους, οι Orlando Magic, που ήταν η αντίπαλη ομάδα αρνήθηκαν κι εκείνοι να κατεβούν. Αν και μπορούσαν να κατέβουν στον αγώνα και να τον κερδίσουν τύποις, δεν το έκαναν. Στήριξαν με αυτόν τον τρόπο την απόφαση των Bucks. Λίγο αργότερα, τα ακόλουθα δύο παιχνίδια της Τετάρτης – Houston εναντίον OKC, και Portland εναντίον Lakers – ​​αναβλήθηκαν.

Ντόμινο ομάδων που απέχουν για να στηρίξουν το κίνημα

Η NBA και η Εθνική Ένωση Παικτών Μπάσκετ ανακοίνωσαν χθες (26/08/20) ότι, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Milwaukee Bucks όλα τα παιχνίδια του ΝΒΑ αναβλήθηκαν, οι παίκτες και οι προπονητές συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα καθώς τις επόμενες μέρες δράσης και ίσως το υπόλοιπο μετά την σεζόν.

Οι Lakers και οι Clippers ψήφισαν ως ομάδες να μποϊκοτάρουν, επίσης, την υπόλοιπη σεζόν, με τον LeBron James να αναφέρεται δεικτικά τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Θεωρεί ότι χρειάζεται να συμμετάσχουν περισσότερο και να αναλάβουν περισσότερη δράση από ό, τι πιστεύουν ότι κάνουν.

Ποια αποτελέσματα έχουν μέχρι στιγμής τα μποϊκοτάζ;

Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παίκτες των Bucks πέρασαν αρκετό χρόνο στο τηλέφωνο με τον υπαξιωματικό του κυβερνήτη του Wisconsin, Mandela Barnes. Σύμφωνα με τον Ramona Shelburne του ESPN, ο ίδιος τους οδήγησε στον κυβερνήτη του, Tony Evers, ώστε να καλέσει ειδική σύνοδο του κρατικού νομοθετικού σώματος και να παροτρύνει τους νομοθέτες να ψηφίσουν ένα νομοθετικό πακέτο που να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

https://avmag.gr/128257/poios-einai-o-jacob-blake-poy-pyrovolisan-astynomikoi-stis-i-p-a/




Δες και αυτό!