60 περιστατικά ομοφοβικής βίας σε ολλανδικά κέντρα αιτούντων ασύλου

21/08/2020
από
περιστατικά, ομοφοβική βία, ολλανδικά κέντρα, αιτούντων ασύλου
περιστατικά ομοφοβικής βίας σε ολλανδικά κέντρα αιτούντων ασύλου

Αναφορές για περισσότερο από 60 περιστατικά ομοφοβικής βίας σε ολλανδικά κέντρα αιτούντων ασύλου έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με αναφορά του LGBT Asylum Support, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνουν περισσότερα πράγματα για να καταπολεμηθεί η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα κέντρα αιτούντων ασύλου της Ολλανδίας.

Ο οργανισμός έχει λάβει πάνω από 60 αναφορές για διακρίσεις, απειλές, και βία σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Με μια υποστολή προς την Υφυπουργό, Ankie Broekers-Knol, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, ο οργανισμός καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει.

Πρόσφατα, δύο άτομα που αναζητούσαν άσυλο από την Νιγηρία, συνελήφθησαν, επειδή επιτέθηκαν σε ένα ζευγάρι λεσβιών, που ζούσε στα κέντρα ασύλου. Σε ένα από τα θύματα ρίξανε καυτό νερό, αφήνοντάς τη με εγκαύματα δευτέρου βαθμού.

Το LGBT Asylum Support καλεί για τη δημιουργία διαφορετικής δομής φιλοξενίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αναζητούν άσυλο και δεν αισθάνονται ασφαλή στους χώρους φιλοξενίας. Η ιδέα δεν είναι κάτι καινούργιο.

Τον Μάρτιο του 2016, το Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να δημιουργηθεί μια διαφορετική δομή στο Ter Apel, για τα ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντα ασύλου άτομα. Παρόλα αυτά, το 2019, λόγω της έλλειψης χώρου, ετεροφυλόφιλα άτομα άρχισαν να στεγάζονται σ’ αυτή τη δομή.

Το 2016, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κάνει εθνική καμπάνια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στα κέντρα ασύλου, χρησιμοποιώντας μεθόδους και υλικά παρόμοια με καμπάνιες που γίνονται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, δε βελτιώθηκε κάτι από αυτήν την κίνηση σύμφωνα με τον οργανισμό ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων COC.

“Οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων ασύλου δε μπορούν να συγκριθούν με αυτές των μαθητών” , δήλωσε ο Jan-Willem Briun. “Είναι σε μια στρεσογόνα κατάσταση, μόλις εισέρχονται στην Ολλανδική κοινωνία. Γι’ αυτό δε λειτουργεί η μέθοδος του σχολείου” .

Σύμφωνα με τον Bruin, τα κέντρα ασύλου παραμένουν “πολύ ανασφαλή” για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι δε φτάνουν όλα τα περιστατικά ομοφοβικής βίας σε ολλανδικά κέντρα αιτούντων ασύλου στην αστυνομία, λόγω του φόβου που υπάρχει. “Οι αιτούντες ασύλου συχνά έρχονται από χώρες όπου, αν πάνε στην αστυνομία, συλλαμβάνονται. Το να το αναφέρουν είναι, επίσης, επικίνδυνο. Ο θύτης ζει συχνά μαζί με το θύμα” .

https://avmag.gr/125849/loatki-atoma-dyskoleyontai-na-paroyn-asylo-stin-eyropi/




Δες και αυτό!