Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις νεοναζιστικές ομάδες στην Ουγγαρία που καίνε rainbow σημαίες

18/08/2020

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι νεοναζιστικές ομάδες δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτές, μετά από δύο ομοφοβικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε δύο δημοτικά κτίρια στην πόλη.

Την Παρασκευή, ένας οπαδός ποδοσφαίρου συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία ότι κατέβασε μια rainbow σημαία και την έκαψε.

Την Κυριακή, ο Elod Novak, αντιπρόεδρος της ακροδεξιάς περιφέρειας «Το κίνημα της πατρίδας μας» κατέβασε τη σημαία του ουράνιου τόξου, που ήταν τοποθετημένη στο δημαρχείο της Βουδαπέστης και την έριξε σε σκουπίδια. Η αστυνομία τον συνέλαβε λίγο αργότερα.

Η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τα περιστατικά.

«Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει να μπορεί να ασκείται χωρίς εκφοβισμό. Οι νεοναζί ή άλλες ομάδες μίσους δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές σε καμία κοινωνία», ανέφερε.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι οι αρχές έκαναν τη δουλειά τους, καθώς η Ουγγαρία είναι ένα κράτος όπου τηρούνται οι νόμοι.

Οι ακτιβιστικές ομάδες πάντως υποστηρίζουν ότι η εχθρότητα προς τους ΛΟΑΤ+ έχει αυξηθεί από τότε που ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε την τρίτη του θητεία το 2018.

Σύμφωνα με την ILGA, η Ουγγαρία έκανε ένα μεγάλο πισωγύρισμα όσον αφορά στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα το 2019. Η Πολωνία κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ.

Στην Πολωνία, η ομοφοβία υπήρξε μέρος της ιδεολογίας και της εκλογικής στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος PiS.

«Αυτές οι δυνάμεις που πολεμούν ενάντια στο βιολογικό αδιέξοδο της ομοφυλοφιλίας πρέπει να συνεργαστούν διεθνώς», δήλωσε ο Novak στο Reuters, λέγοντας ότι η ομάδα του παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Πολωνία.

Ο Tamas Dombos, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ουγγρικής LGBT Alliance, εξέφρασε την ανησυχία του για τις ακροδεξιές ομάδες που συνεργάζονται.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!