Blogger καταδικάστηκε από τη Σαουδική Αραβία επειδή υποστήριξε δημόσια τις ομόφυλες σχέσεις

29/07/2020

Ένα δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε έναν blogger από την Υεμένη σε δέκα μήνες φυλάκιση, σε πρόστιμο 10.000 τοπικού νομίσματος (αξίας 2.600 δολαρίων) και σε απέλαση εξαιτίας ενός ποστ που δημοσίευσε στα σόσιαλ μίντια υποστηρίζοντας την ισότητα στα δικαιώματα των ανθρώπων σε ομόφυλες σχέσεις, σύμφωνα με το Human Rights Watch (HRW).

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι ο Mohamad al-Bokari δραπέτευσε από την Υεμένη τον Ιούνιο του 2019 και ζούσε ως μη καταγεγραμμένος μετανάστης στη Σαουδική Αραβία. Συνελήφθη στις 8 Απριλίου όταν δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter, το οποίο προκάλεσε την καταδίκη του από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας και ουσιαστικά σήμανε το συναγερμό για τη σύλληψή του.

Σ’αυτό το βίντεο, ο Mohamad ρωτήθηκε από έναν ακόλουθό του στο Twitter ποια είναι η γνώμη του για τις ομόφυλες σχέσεις. Εκείνος φαίνεται να απαντά: “Ο καθένας έχει δικαιώματα και θα έπρεπε να είναι σε θέσει να τα εξασκεί ελεύθερα. Αυτό περιλαμβάνει και τα γκέι άτομα.”

Σε μία δήλωση του στην Al Arabiya (τηλεοπτικός σταθμός της Σαουδικής Αραβίας), ο εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της Riyadh δήλωσε ότι το βίντεο περιείχε μέσα “σεξουαλικές αναφορές“, οι οποίες “παραβιάζουν τη δημόσια τάξη και ηθική“.

Ο Bokari κατηγορήθηκε ότι παραβιάζει τη δημόσια ηθική “προωθώντας την ομοφυλοφιλία στο ίντερνετ” και “μιμούμενος τις γυναίκες“, υποστήριξε το Human Rights Watch, προσθέτοντας επίσης ότι οι αρχές άσκησαν διάκριση στον “εκλαμβανόμενο σεξουαλικό του προσανατολισμό και στην έκφραση φύλου του”.

Η πρόσκληση του Reuters προκειμένου το γραφείο τύπου της κυβέρνησης να κάνει κάποιο σχόλιο δεν βρήκε απάντηση.

Ο Bokari καταδικάστηκε στις 20 Ιουλίου κι έχει διορία 30 μέρες να ασκήσει έφεση.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει κωδικοποιήσει το νομικό της σύστημα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας νόμος που να αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Δικαστές έχουν κατηγορήσει τους ανθρώπους για ανηθικότητα επειδή έχουν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου κι επειδή κάνουν ομόφυλο σεξ.

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!