Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με θρησκευόμενους γονείς είναι περισσότερο πιθανό να “μείνουν στην ντουλάπα”

28/07/2020

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με θρησκευόμενους ή συντηρητικούς γονείς είναι 2,5 φορές περισσότερο πιθανό να βιώσουν απόρριψη κατά τη διαδικασία του coming out τους.

Επιπλέον το 70% των ανθρώπων των οποίων οι γονείς αντιδρούν αρνητικά υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις.

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας έρευνας που διεξήχθη από το Ίδρυμα Naz & Matt. Ο Matt Mahmood-Ogston ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα αφού ο αρραβωνιαστικός του, Naz, αυτοκτόνησε. Οι γονείς του, οι οποίοι ήταν Μουσουλμάνοι, ήρθαν σε σύγκρουση μαζί του με αφορμή τη σεξουαλικότητά του λίγο καιρό πριν.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα εμφανίζει ότι οι γονείς των περισσότερων ατόμων αποδέχονται τη σεξουαλικότητα αυτών.

Πράγματι, μόνο το 25% των ατόμων με ένα θρησκευόμενο ή συντηρητικό υπόβαθρο δήλωσαν ότι οι γονείς τους ήταν αρνητικοί απέναντι στο coming out τους. Το ποσοστό επίσης πέφτει στο 10% όταν οι γονείς των ατόμων αυτών δεν ασπάζονται κάποια θρησκεία σε έντονο βαθμό ή όταν δεν είναι βαθιά συντηρητικοί. Κάποιοι γονείς είναι θετικοί, ουδέτεροι ή απλώς δεν έδωσαν κάποια απάντηση.

Ο Mahmood-Ogston δήλωσε: “Η ομοφοβία που πυροδοτείται από θρησκευόμενες ή πολιτισμικά συντηρητικές οικογένειες είναι ευρέως διαδεδομένη.”

Αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τις προκλήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και το καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν αυτές κάποιες φορές στην ψυχική τους υγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με γονείς που προέρχονται από αυστηρά θρησκευτικό ή συντηρητικό υπόβαθρο είναι 30% λιγότερο πιθανό να είναι ανοιχτοί όσον αφορά στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό στους γονείς ή στην ευρύτερη οικογένειά τους σε σύγκριση με άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Βρετανία.

Πράγματι, το 27% των ατόμων δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει coming out επειδή φοβάται μήπως απογοητεύσει τους γονείς του. Επίσης, το 23% φοβήθηκε το θυμό ή την απογοήτευση ενώ ένα ποσοστό ατόμων 19% ανησυχούσαν μήπως οι γονείς τους τους έδιωχνα..

Αυτοί οι φόβοι φαίνεται να έχουν βάση. Από τα άτομα που έκαναν coming out και βίωσαν αρνητικές αντιδράσεις, το 43% αντιμετώπισε θυμό και το 13% κακοποιήθηκε.

Ταυτόχρονα, η πανδημία φάνηκε να έχει ισχυρή επίπτωση στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Και αυτή η έρευνα το επιβεβαιώνει.

Αποδείχθηκε συγκεκριμένα ότι τα άτομα που προέρχονται από το προαναφερθέν υπόβαθρο έμειναν στην ντουλάπα σχετικά με την ταυτότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ίδρυμα αυτό επιδιώκει οι οικογένειες να σταθούν αλληλέγγυες την Πέμπτη 30 Ιουλίου που είναι η μέρα για τους Υπερήφανους κι Ανοιχτούς Γονείς (Out and Proud Parents).

Συγκεκριμένα, θέλει οι γονείς που είναι υπερήφανοι για τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά τους να μοιραστούν την υπερηφάνεια τους στα social media.

Ο Mahmood-Ogston δήλωσε: “Θέλουμε οι γονείς να αναρτήσουν βίντεο, φωτογραφίες και μηνύματα κοινοποιώντας σε όλο τον κόσμο την αγάπη τους με το hashtag #OutAndProudParentsDay.”

Κάνοντάς το αυτό, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να παρέχουν την ζωτική επιβεβαίωση και αυτοπεποίθηση που χρειάζονται οι πιο συντηρητικοί γονείς, ώστε να μάθουν πώς να αγαπούν τα παιδιά τους.

Αν οποιοδήποτε άτομο χρειαστεί βοήθεια, ας επικοινωνήσει. Μπορείτε όλ@ να βρείτε μία λίστα με τις ΛΟΑΤΚΙ+ πηγές και οδηγίες που παρέχονται παγκοσμίως. Σημειώστε ότι κάποιες μπορεί να έχουν διαφορετικές ώρες λειτουργίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!