Tο “ταμείο ανάκαμψης” είναι μια χαμένη ευκαιρία για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα στην Ευρώπη

22/07/2020

Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως με αυτά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεταν αυστηρότερα κριτήρια δημοκρατίας για την εκταμίευση των χρημάτων.

Μόλις εχθές οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια σειρά από προϋποθέσεις, προκείμενου οι χώρες να λάβουν την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη από το λεγόμενο “ταμείο ανάκαμψης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προϋποθέσεις έθεταν αρχικά αυστηρούς περιορισμούς σε χώρες που δε σέβονται τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάτι όμως που φαίνεται να προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια σημειώνουν ένα σημαντικό πισωγύρισμα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως αυτά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας. Απ΄ότι φαίνεται επίσης, οι πιέσεις τους οδήγησαν σε ένα πιο “χαλαρό” πλάνο απαιτήσεων.

«Το πολεμήσαμε!», αυτό ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Facebook o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των συνομιλιών ως θρίαμβο. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Η Πολωνία δεν μπορεί να στερηθεί ούτε ένα ευρώ».

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας (PiS) θα μπορέσει πλέον να συνεχίσει τις κινήσεις για να ενισχύσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των δικαστηρίων χωρίς φόβους για άμεση οικονομική αντίδραση από τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, θα διατηρήσει ανενόχλητο το ομοφοβικό προφίλ και τις επιθέσεις του στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι πως αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινηθεί εναντίον των αντιδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων της Πολωνίας, η χώρα αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των κονδυλίων της ΕΕ. Η Ουγγαρία αύξησε επίσης το μερίδιό της στη συμφωνία, διεκδικώντας πολλά περισσότερα χρήματα.

Πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από το πόσο γρήγορα η Γερμανία, που κατέχει την προεδρία της Ευρώπης, θα κινηθεί προς σε έναν αυστηρότερο έλεγχο σε σχέση με τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, ως προϋπόθεση για τη λήψη χρηματοδότησης.

Αυτή τη στιγμή η Πολωνία και η Ουγγαρία σημειώνουν τα υψηλότερα αρνητικά σκορ σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα ενός της Ε.Ε. Τα ΛΟΑΤ+ άτομα ζουν υπό καθεστώς φόβου ενώ βλέπουν κάθε μέρα τα δικαιώματά τους να περιορίζονται. Η Ευρώπη είχε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει κάτι γι΄αυτό. Απ΄ότι φαίνεται την έχασε. 

Διάβασε επίσης

https://avmag.gr/126399/quot-yparchei-kindynos-na-mas-anagkazoyn-na-psifisoyme-toys-gkei-gamoys-gia-na-mas-dosoyn-lefta-quot/

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!