Η Αυστρία εκδίδει το πρώτο πιστοποιητικό γέννησης για ίντερσεξ άτομο

20/07/2020
από

Η Αυστρία εξέδωσε το πρώτο πιστοποιητικό γέννησης για intersex άτομο και έγινε επίσημα μέλος των χωρών που προσφέρουν πάνω από δύο επιλογές στο πεδίο φύλου, στα νομικά έγγραφα ενός ατόμου.

Η αλλαγή έγινε μετά από την τεσσάρων χρόνων δικαστική διαμάχη ενός ίντερσεξ ατόμου, Alex Jürgen, το οποίο επίσης ήταν υπεύθυνο και για την προσθήκη της τρίτης επιλογής στην καταχώρηση φύλου στις ταυτότητες, ανοίγοντας τον δρόμο για πολλά non-binary άτομα στην χώρα του.

Το 2008 είχε κερδίσει την δυνατότητα να βάλει την επιλογή “Χ” το πεδίο του φύλου στο διαβατήριο. Τώρα περιμένει να λάβει το νέο πιστοποιητικό γέννησης το οποίο αναγράφει “inter” – η λέξη intersex στα Γερμανικά- στο πεδίο του φύλου.

“Νιώθω μεγάλη χαρά που ο νόμος και η κυβέρνηση επιτέλους το αναγνώρισαν”, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation.

Η μάχη για την αλλαγή του πιστοποιητικού γέννησης ξεκίνησε το 2016, οδηγώντας στην απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου το 2018, που αποφάσισε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αναγράφεται ακριβώς η ταυτότητα φύλου τους στα επίσημα έγγραφα.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι οι όροι “inter”, “open” και “divers” είναι αποδεχτοί για το πιστοποιητικό γέννησης, με τον υπουργό εσωτερικών να ανακοινώνει ότι τα μητρώα των πολιτών θα χρησιμοποιούν μόνο το “divers” – που σημαίνει άλλο – για να αναγνωρίσουν μια τρίτη επιλογή στο πεδίο του φύλου. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο, όταν το άτομο κατέθετε ένα πιστοποιητικό από μια ομάδα γιατρών.

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση αυτή δεν ήταν αρκετή για το Jürgen και έτσι αποφάσισε να προχωρήσει σε μια νέα δικαστική διαμάχη για την εισαγωγή του όρου “inter” στο πιστοποιητικό γέννησης, κάτι το οποίο και πέτυχε.

Δήλωσε επίσης ότι η απαίτηση ιατρικών εκτιμήσεων, προκειμένου τα άτομα να αναγνωρίζονται ως ίντερσεξ, πρέπει να καταργηθεί.

“Για πολλά άτομα είναι κάτι το τραυματικό και δεν μπορείς να απαιτείς από αυτά να το κάνουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!