Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα βάζει με τον τρανσφοβικό νόμο της Ουγγαρίας

20/07/2020
από

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από την Ουγγαρία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αναγνωρίζεται νομικά η ταυτότητα φύλου των τρανς ατόμων. 

Η απόφαση αυτή έρχεται μόλις έξι εβδομάδες μετά την ψήφιση ενός αντί-τρανς νόμου στην Ουγγαρία, που απαγορεύει στα τρανς άτομα να διεκδικήσουν νομικά έγγραφα σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους. Ο νόμος αυτός στην ουσία καθιστά χιλιάδες τρανς άτομα αόρατα.

https://avmag.gr/123204/h-oyggaria-evale-telos-sti-nomikis-anagnorisi-taytotitas-fyloy/

Η υπόθεση που εξέτασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά στην υπόθεση ενός τρανς πρόσφυγα στην Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως η Ουγγαρία παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παραλείποντας να αναγνωρίσει την πραγματική ταυτότητα φύλου του συγκεκριμένου ατόμου.

Αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναφέρεται ευθέως στον τρανσφοβικό νόμο της Ουγγαρίας, η λογική της απόφασης είναι σαφής σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα αναφορικά με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Οι ουγγρικές αρχές έχουν να αντιμετωπίζουν τώρα το ενδεχόμενο να καταργήσουν οι ίδιες το νέο νόμο ή να διαχειριστούν ένα πρόστιμο και μια επαναλαμβανόμενη καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ήδη 23 τρανς άτομα από την Ουγγαρία έχουν στραφεί το Στρασβούργο, διεκδικώντας να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου τους.

Εν τω μεταξύ, οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές της χώρας έχουν καταγγείλει τον συγκεκριμένο νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας.




Δες και αυτό!