Ακόμη ένας χρόνος χωρίς τρανς χαρακτήρες στις ταινίες του Χόλιγουντ

17/07/2020

Περισσότεροι είναι οι γκέι και bi χαρακτήρες που εμφανίστηκαν το 2019 σε ταινίες του Χόλιγουντ, με αυτούς όμως να διεκδικούν περιορισμένο χρόνο προβολής. Χειρότερα είναι τα πράγματα για τους χαρακτήρες που αναφέρονται σε τρανς άτομα, οι οποίοι για μια ακόμη φορά, φαίνεται να μην έχουν θέση στην κινηματογραφική βιομηχανία. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του “Studio Responsibility Index” ενός εργαλείου της ΛΟΑΤ+ οργάνωσης GLAAD, η οποία καταγράφει την αποτύπωση των ΛΟΑΤ+ χαρακτήρων στο Χόλιγουντ.

Rocketman

Σύμφωνα με αυτό, από τις 118 συνολικά ταινίες που κυκλοφόρησαν το 2019 από τα μεγάλα στούντιο, μόνο οι 22 (18,6%) είχαν κάποιον ΛΟΑ χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα οι ταινίες “Bombshell,” Rocketman”, “και “Bookmart”. Πρόκειται για μια μικρή αύξηση σε σχέση με τις ταινίες του 2018 (18,2%).

Judy

Η οργάνωση εξέφρασε την απογοήτευσή της και για τον περιορισμένο χρόνο προβολής, που δόθηκε στους χαρακτήρες αυτούς. Μόνο 9 από τις 22 ταινίες αφιέρωσαν περισσότερα από 10 λεπτά προβολής ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ΛΟΑ χαρακτήρες είχαν λιγότερο από τρία λεπτά στην οθόνη.

Pose

Ακόμη χειρότερα κανένας τρανς χαρακτήρας δεν εμφανίστηκε σε κάποια από αυτές τις ταινίες, παρά την αυξανόμενη ορατότητα της τρανς κοινότητας στην τηλεόραση και σε σειρές όπως το “Pose”, το “Supergirl” και το “The L Word”. Πρόκειται μάλιστα για τη 3η συνεχή χρονιά που συμβαίνει αυτό.

«Η βιομηχανία έχει ακόμη πολύ δρόμο όσον αφορά στην εκπροσώπηση της ΛΟΑΤ+ κοινότητας με δίκαιο και ακριβή τρόπο», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της GLAAD, Sarah Kate Ellis.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!