Ένας συλλογικός τόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, που αφορά στις ΛΟΑΤΚΙ+ και τις ασφαλείς και συμπεριληπτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, πρόκειται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Gutenberg.

Τον τόμο επιμελήθηκαν η δρ. Νάνσυ Παπαθανασίου, κλινική ψυχολόγος και η ‘Ελενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Εκτός από τα κεφάλαια που υπογράφουν οι ίδιες, στον τόμο συνεισφέρουν επίσης και άλλοι/ες επιστήμονες και επαγγελματίες με μακροχρόνια εμπειρία (κλινική, κοινοτική, ακαδημαϊκή) στον τομέα αυτό.

Το σύγγραμμα απευθύνεται τόσο στους φοιτητές-τριες των σχετικών μαθημάτων που διδάσκουμε στο Τμ. Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στο Τμ. Κοινωνικής Εργασίας (Πα.Δ.Α), όσο και σε κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας που ενδιαφέρεται να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις και το θεωρητικό επιστημονικό πλαίσιο για την ψυχική υγεία και ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου, για να προσφέρει ασφαλέστερες υπηρεσίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Έλενα – Όλγα Χρηστίδη σε ανάρτησή της στο Facebook: “Είναι το πρώτο ανάλογο έργο στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει και τους ρυθμούς των κοινωνικών μας αντανακλαστικών και στερεοτύπων -και- στον τομέα της ψυχικής υγείας”, ενώ τονίζει πως “το να μην αναγνωρίζονται και να μην αντιπροσωπεύονται, ακαδημαϊκά και εκδοτικά, διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων και τα συναφή με αυτές επιστημονικά πεδία, είναι μιας μορφής περιθωριοποίηση με πραγματικές συνέπειες σε ομάδες και άτομα”.

Oι συγγραφείς του τόμου, πλην των επιμελητριών είναι (αλφαβητικά): Μαριλίνα Αβάνη, Άννα Αποστολέλη, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Θεοδόσης Γκελτής, Θεόφιλος Γκινόπουλος, Χρυσούλα Ηλιοπούλου, Γιώργος Κασφίκης, Χλόη Κολύρη, Πάνος Κορδούτης (εισαγωγή), Γεωργία Κορρέ, Λίνα Λαχανιώτη, Φίλιππος Παγάνης, Άννη Παπάζογλου, Αντώνης Πούλιος, Ιωάννης Ρήγας, Αυγή Σακετοπούλου, Μαίρη Χιόνη. 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!