Μια αγκαλιά στο ΛΟΑΤΙ παιδί σου

04/07/2020
από

Σε μια κοινωνία που δαιμονοποιεί τη διαφορετικότητα, που αναπαράγει προκαταλήψεις, απαρχαιωμένες και λανθασμένες αντιλήψεις, η αποδοχή ενός ΛΟΑΤΙ+ παιδιού πρόκειται για ένα βήμα που για πολλούς γονείς μοιάζει με άθλο. 

Η οικογένεια είναι ο πρώτος ουσιαστικός σταθμός στη ζωή ενός παιδιού που διανύει την εφηβεία, καθώς αρχίζει να ανακαλύπτει και να εκφράζει τον εαυτό του και την ταυτότητά του, αλλά και να βιώνει  την έλξη προς άλλα άτομα. Η εφηβεία είναι η περίοδος που οι νέοι αρχίζουν να εξερευνούν το πεδίο της σεξουαλικότητας και να προσπαθούν να ανακαλύψουν πως οι ίδιοι ταιριάζουν μέσα σε αυτό.

Σήμερα, έγκυρες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν την οικογενειακή αποδοχή ως κρίσιμο παράγοντα για την υγεία και ευημερία όλων των παιδιών και εφήβων, αλλά και ειδικότερα για τα ΛΟΑΤΙ+ παιδιά. Για παράδειγμα, έρευνα του Family Acceptance Project αποδεικνύει ότι η αποδοχή από την οικογένεια διαδραματίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες δομές στήριξης στη ζωή ενός ΛΟΑΤΙ+ παιδιού, καθώς φαίνεται να δρα τόσο ως προστατευτικός παράγοντας ενάντια σε τυχόν χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις, κατάχρηση ουσιών και άλλες αυτοκαταστροφικές τάσεις, όσο και ως ασπίδα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας έναντι οποιασδήποτε μορφής βίας που τα ΛΟΑΤΙ+ άτομα είναι πιθανόν να βιώσουν λόγω της κοινωνικής απόρριψης.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και σήμερα, στην Κυπριακή κοινωνία, υπάρχουν αρκετοί γονείς που αρνούνται να δεχτούν το παιδί τους ως ΛΟΑΤΙ+ (λεσβία, ομοφυλόφιλο, αμφιφυλόφιλο, τρανς ή ίντερσεξ). Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, η αποδοχή είναι το σημαντικότερο και το πιο ανιδιοτελές δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στο παιδί σας και στην οικογένειά σας. 

Όταν οι οικογένειες δέχονται και υποστηρίζουν τα ΛΟΑΤΙ+ παιδιά τους, βοηθούν στην οικοδόμηση αυτοεκτίμησης και συναισθημάτων αυτοαξίας τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής ΄΄εργαλειοθήκης΄΄ με εργαλεία όπως οι θετικές δεξιότητες αντιμετώπισης και η αύξηση της ανθεκτικότητας. Η αίσθηση εκτίμησης από τους γονείς και τις οικογένειές τους, επιτρέπει στους ΛΟΑΤΙ+ νέους να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις, τις αντιξοότητες και το στίγμα που εξακολουθούν να βιώνουν ΛΟΑΤΙ+ πρόσωπα στην κοινωνία. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς, οι φροντιστές και γενικά οι οικογένειες θα ανταποκριθούν και θα αντιδράσουν στην ΛΟΑΤΙ+ ταυτότητα ενός παιδιού ή εφήβου, συμβάλλει σημαντικά στη σωματική και την ψυχική υγεία και στην ανάπτυξη τους. Σύμφωνα, άλλωστε, και με την επικεφαλής του Project και ερευνήτρια Caitlin Ryan, η οικογενειακή αποδοχή είναι «σαν ένα εμβόλιο που προστατεύει τα ΛΟΑΤΙ+ παιδιά τους με αγάπη».

Με την καμπάνια Voices of Love, η Αccept ΛΟΑΤΙ Κύπρου κοινοποίησε τέσσερα βίντεο* στα οποία γονείς εξηγούν πώς αισθάνονται και μιλούν περήφανα, με σεβασμό και αγάπη για τα  ΛΟΑΤΙ+ παιδιά τους. Η διαπραγμάτευση των προσδοκιών είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας της γονεϊκότητας. Κάποιοι γονείς παραδέχονται ότι η αποδοχή δεν ήταν εύκολη. Τονίζουν ωστόσο, πως αφού αγαπάς αληθινά το παιδί σου, οφείλεις να είσαι σε θέση το στηρίζεις και να παραμένεις δίπλα του ως σύμμαχος. Μιλάνε χωρίς ενδοιασμούς πια, αφού κατάφεραν να σπάσουν μέσα τους όλους τους φραγμούς και τα κοινωνικά στερεότυπα και να φτάσουν τελικά στο ουσιαστικό, το απλό, το αυτονόητο: Στην αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού και της προσωπικής αυτοδιάθεσης χωρίς κριτική, ρατσισμό και ομοφοβία.

* Για να παρακολουθήσετε τα βίντεο της καμπάνιας, επισκεφθείτε την σελίδα https://www.facebook.com/acceptCyprus/posts/1733173836706085

ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κύπρου.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης με την στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

πηγή: cy.hellomagazine.com




Δες και αυτό!