Ο Πούτιν θέλει να παραμείνει στην εξουσία με ένα ομοφοβικό πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων

06/07/2020

Σχεδόν τα 3/4 των ψηφοφόρων στη Ρωσία φαίνεται ότι έχουν επιλέξει να υποστηρίξουν ένα νέο πακέτο συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο αφενός απαγορεύει τους γκέι γάμους αφετέρου επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τα 83 του έτη.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος -διάρκειας μίας εβδομάδας- που διεξήχθη στη Ρωσία, η Επιτροπή Κεντρικών Εκλογών της χώρας δημοσίευσε την Τετάρτη 1 Ιουλίου ότι το 73% των Ρώσων υποστηρίζει την αποδοχή ενός πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προτάθηκε από την κυβέρνηση. Το πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια τροποποίηση που εισάγει την “προστασία του θεσμού του γάμου ως ένωσης του άντρα με τη γυναίκα” ως μία από τις βασικές αξίες της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή κρίνεται εξαιρετικά συμβολική, δεδομένου του ότι οι γκέι γάμοι και η παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έχουν ήδη απαγορευτεί στη Ρωσία. Με τη συνταγματική νομιμοποίηση του μέτρου, όμως, παγιώνεται η αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτική της χώρας, κάτι που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αλλαγή της στο άμεσο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να ψηφιστούν ή να απορριφθούν συνολικά ως “νομικό πακέτο” από το Ρωσικό λαό.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πραγματικό κίνητρο του Πούτιν ήταν ουσιαστικά να γυρίσει τους δείκτες του ρολογιού προς τα πίσω, επιμηκύνοντας τον χρόνο παραμονής του στην εξουσία μέχρι το 2036, αντί του 2024 που ολοκληρώνει κανονικά τη θητεία του. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι παραχωρηθεί στον Ρώσο πρόεδρο ασυλία από τις κατηγορίες που τον ακολουθούν για διαπλοκή, μετά το πέρας της θητείας αυτής.

Πριν την ψηφοφορία, το LGBT+ Network στη Ρωσία ανέφερε με δήλωσή του: “Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κύριος σκοπός της υιοθέτησης αυτών των συνταγματικών δεσμεύσεων είναι να διατηρηθεί η δύναμη της παρούσας κυβέρνησης και του Ρώσου προέδρου. Θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε συνταγματικές αλλαγές συμβαίνουν μόνο και μόνο για να κερδίσουν την προσοχή του λαού.”

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα διαμορφώνεται μέσω ισχυρισμών για νοθεία, χρήσης περισσότερων από μία ψήφους από κάποιους ψηφοφόρους και δυσλειτουργιών.

Η ομάδα του δικτύου προσέθεσε ότι “είναι καλύτερο να ψηφίσει κάποιος, παρά να προκαλεί εμπόδια στη διαδικασία ψηφοφορίας“, υποστηρίζοντας ότι “το νόημα της ψηφοφορίας δεν είναι να κερδίσει η άποψή σου, αλλά η ικανότητα να εκφράζεις την άποψή σου, όποια κι αν είναι αυτή. Αυτό είναι που έχει αξία.”

Πριν την έναρξη της εβδομάδας ψηφοφορίας, σύμμαχοι του Πούτιν κατηγορήθηκαν για εκμετάλλευση της δημόσιας ομοφοβίας, με μία διαφήμιση εκλογών με αντί-ΛΟΑΤΚΙ+περιεχόμενο, προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Επίσης, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, διαφήμιζαν έντονα αντίστοιχο περιεχόμενο, έπειτα από δήλωση του Καναδού πρέσβη για ένα “φανερά λιγότερο συμπεριληπτικό εθνικό νομικό πλαίσιο” ως μέρος του μηνύματός του για τον μήνα υπερηφάνειας.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν αντιμετωπίσει διωγμούς κάτω από το καθεστώς του Πούτιν επί σειρά ετών

Με την υποστήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το 2013, επέβαλε ένα νόμο υπογραμμίζοντας την “προπαγάνδα για μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις που αναπαράγεται από κάποιες μειονότητες”.

Αναλυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο νόμος χρησιμοποιήθηκε για να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα κατά της ελευθερίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, προκαλώντας έξαρση της ομοφοβικής ρητορικής στη χώρα.

Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε πως πρόκειται για έναν νόμο που εντείνει τις διακρίσεις. Οι δικαστές δήλωσαν συγκεκριμένα ότι “υιοθετώντας τέτοιους νόμους, οι αρχές ενίσχυσαν και ενθάρρυναν την ομοφοβία, το οποίο θεωρείται ασυμβίβαστο με τις αξίες ενός δημοκρατικού κράτους.

Επίσης, το Δικαστήριο υποστήριξε ότι η Ρωσία παραβιάζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις υπερηφάνειας το 2018 και εμποδίζοντας τη σύσταση νομικών ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων.

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!