Πιστεύεις πώς υπάρχει φυλετικός ρατσισμός στη βιομηχανία του γκέι πορνό;

01/07/2020

«Ο ρατσισμός παίρνει πολλές μορφές και οι σκέψεις μας για τον ρατσισμό και το σεξ πρέπει να αλλάξουν»

Ο Race Cooper ξεκίνησε την καριέρα του στο πορνό το 2010, αφού είχε ήδη γίνει γνωστός δουλεύοντας στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Συνεργάστηκε μάλιστα με το Raging Stallion, ένα από τα πιο συμπεριληπτικά στούντιο γκέι πορνό της εποχής.

“Το 2010 έγινα το μοναδικό μαύρο άτομο, που εργαζόταν στη βιομηχανία, έχοντας συμβόλαιο πλήρους απασχόλησης”, δήλωσε ο Cooper σε συνέντευξή του στο PinkNews κάνοντας όμως λόγο για συστηματικό ρατσισμό.

https://www.instagram.com/p/CCCsFAaJThg/

“Μας ενθάρρυναν συχνά να γράφουμε τις εθνικότητες με τα οποίες δε θα αισθανόμασταν άνετα να γυρίσουμε σκηνή. Η ερώτηση είχε να κάνει σχετικά με το ποιον δε θα θέλαμε να κάναμε σεξ. Μας ζητούσαν να είμαστε ειλικρινείς και πολύ συγκεκριμένοι. Αρκετοί έγραφαν το όνομά μου”. 

https://www.instagram.com/p/CA8qrfxpsWf/

Όπως τονίζει ο Cooper αυτές οι ερωτήσεις είναι απαράδεκτες για τα mainstream μέσα, μιας και ενισχύουν τον ρατσισμό. Όχι όμως και για τη βιομηχανία του γκέι πορνό, στην οποία οι μαύροι άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν ένα είδος φετίχ.

“Όταν φετιχοποιείς ένα άτομο, καταλήγεις να το αντικειμενικοποιείς. Φετίχ, όπως το fist play ή το sling play δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τη φυλή ή το χρώμα. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει. Αλλά όταν το φετίχ έγκειται στην κατηγορία ‘μαύρος άνδρας’, παίρνεις το ανθρώπινο χαρακτηριστικό και αντιμετωπίζεις τα άτομα αυτά ως αντικείμενο, σύμφωνα με το χρώμα του δέρματος τους”.

“Με έκαναν συχνά να νιώθω ότι δεν άξιζα την αναγνώριση και σίγουρα με θεωρούσαν λιγότερο από όλους τους λευκούς ηθοποιούς”, τονίζει με πικρία ο Cooper έχοντας αφήσει πια την καριέρα του πορνοστάρ.

https://www.instagram.com/p/B9x0YYbJ7xl/

Αν και πολλά και μεγάλα στούντιο γκέι πορνό έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν το κίνημα του Black Lives Matter, ελάχιστα είναι τα πράγματα που έχουν κάνει για να ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριληπτικότητα στον χώρο τους.

“Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως το μόνο εύκολο είναι να αναγνωρίσεις τον ρατσισμό που υπάρχει σε άλλους χώρους. Όχι όμως στον δικό σου. Ως μια γκέι κοινότητα που θέλει πραγματικά να είναι κατά του ρατσισμού και να υποστηρίξει άλλες κοινότητες, πρέπει να ξεκινήσει καθαρίζοντας τα του οίκου της. Αν και το Black Lives Matter επικεντρώνεται στην αστυνομική βιαιότητα, το πώς βλέπουμε σεξουαλικά και συμπεριφερόμαστε τους άλλους, πρέπει επίσης να αναδειχθεί σε ζήτημα ρατσισμού”. 

https://www.instagram.com/p/CCCr2ILJGdB/

“Δεν αρκεί να νοιαζόμαστε μόνο για τους μαύρα άτομα που κυκλοφορούν έξω. Πρέπει να σταματήσουμε να τα αντικειμενικοποιούμε στις επιθυμίες και στο κρεβάτι μας. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε την ενσυναίσθηση, όταν αντιμετωπίζουμε τα μαύρα άτομα διαφορετικά στον δρόμο και διαφορετικά κάτω από τα σεντόνια μας”. 

“Ο ρατσισμός παίρνει πολλές μορφές και οι σκέψεις μας για τον ρατσισμό και το σεξ πρέπει να αλλάξουν”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!