Ο ύποπτος θάνατος τρανς γιατρού αναζωπύρωσε τον φόβο στο Μεξικό

22/06/2020
από

Οι μεξικανικές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή (19/06) ότι ερευνούν το θάνατο μίας διακεκριμένης υπερασπίστριας των τρανς δικαιωμάτων στον χώρο της υγείας, της οποίας το σώμα βρέθηκε πεταμένο δίπλα από έναν αυτοκινητόδρομο, αναζωπυρώνοντας τον φόβο για την ασφάλεια των τρανς ατόμων στη χώρα.

Η Elizabeth Montano, μία τρανς γιατρός που εργάζεται στο Μεξικάνικο Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε ότι εξαφανίστηκε εδώ και σχεδόν 10 ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι που βρέθηκε η σορός της, κοντά στην πόλη Tres Marias, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Πόλης του Μεξικού.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μεξικού δήλωσε ότι συνεργάζεται με το κρατικό δικαστικό σύστημα Morelos για να παρακολουθήσει την έρευνα και να “δώσει αποτελέσματα σύντομα”

“Είμαστε σε επαφή με την οικογένεια (της Montano) στην οποία στέλνουμε την αλληλεγγύη μας” , δήλωσε η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Claudia Sheinbaum, μέσω του Twitter. “Περιμένουμε ένα άμεσο αποτέλεσμα των ερευνών από τις/τους εισαγγελείς” .

Πέρυσι, 117 ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Μεξικό, σχεδόν το 1/3 σε σύγκριση με το 2018, με το υψηλότερο ποσοστό να έχει σημειωθεί το 2015, σύμφωνα με την τοπική ομάδα υπεράσπισης Letra S.

Οι ΛΟΑΤ + ακτιβιίστριες/στές θρήνησαν το θάνατο της Montano μιας κι η απώλεια ενός σημαντικού υπέρμαχου των δικαιωμάτων τους στον τομέα της υγείας, όπου οι τρανς άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην πρόσβαση στην περίθαλψη. Η Montano είχε εκπαιδεύσει τοπικούς γιατρούς σχετικά με τη φροντίδα των τρανς ατόμων, σύμφωνα με την Siobhan McManus, ακτιβίστρια τρανς δικαιωμάτων, και σχεδίαζε να επεκτείνει τις εκπαιδεύσεις σε εθνικό επίπεδο.

“Είναι μια τεράστια απώλεια γιατί ακόμα σε αυτήν τη χώρα πολλοί γιατροί βλέπουν τις τρανς ταυτότητες ως μια ασθένεια, μια διαταραχή” , δήλωσε ο McManus.
“Η Elizabeth ήταν μια δύναμη μετασχηματισμού στις ιατρικές κοινότητες και ήταν μια πολύ σημαντική φωνή” , είπε στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Ο θάνατος της Montano “είναι μια ισχυρή υπενθύμιση… για τη βίαιη κατάσταση στην οποία ζουν οι κοινότητες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, και ιδιαίτερα των τρανς γυναικών” , δήλωσε ο Alex Orue, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας πρόληψης αυτοκτονίας νέων ΛΟΑΤ+ ατόμων.

“Είναι σκληρό σε τόσα πολλά επίπεδα.” 

Οι εισαγγελικές αρχές της Πόλης του Μεξικού ανέφεραν ότι το σώμα της Montano βρέθηκε με τα υπάρχοντά της και χωρίς σημάδια βίας.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!