Ο πρώτος γκέι άνδρας που δίνει αίμα στη Βόρεια Ιρλανδία

16/06/2020
από

Αυτός ο γκέι άνδρας γράφει ιστορία στη Βόρεια Ιρλανδία ως ο πρώτος ανοιχτά γκέι άνδρας που δίνει αίμα.

Ο 28χρονος Stevie Maginn έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι άντρας αιμοδότης της Βόρειας Ιρλανδίας, από τότε που χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Οι προηγούμενοι περιορισμοί απαιτούσαν από τους άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες, από τους γκέι και bi άνδρες να απέχουν από το σεξ για 12 μήνες πριν τους επιτραπεί να δώσουν αίμα. Αυτή η περίοδος αναμονής έχει πλέον μειωθεί στους τρεις μήνες, οπότε το μέτρο ευθυγραμμίζεται με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κι ενώ η αναμονή αυτή για τους αμφιφυλόφιλους και γκέι άνδρες, και για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, είναι περιττή και μεροληπτική, οι νέοι κανόνες είναι πιθανό να απελευθερώσουν χιλιάδες πιθανούς αιμοδότες, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Stevie Maginn, από το δυτικό Μπέλφαστ, δήλωσε στη The Irish News ότι περίμενε περισσότερο από μια δεκαετία να εκπληρώσει τη φιλοδοξία του να βοηθήσει άλλα άτομα με μια δωρεά.

“Είναι κάτι που σκεφτόμουν να κάνω εδώ και χρόνια και είμαι ήδη σε ένα μητρώο, όπου μπορώ να δωρίσω νωτιαίο μυελό και δωρεά οργάνων.” 

Ο Maginn διατηρεί μακροχρόνια μονογαμική σχέση, αλλά κατάφερε να κάνει δωρεά, καθώς δεν ήταν ενεργός σεξουαλικά, κατά τη διάρκεια του lockdown, λόγω του κορονοϊού.

Είναι ευτυχής που κατάφερε να δωρίσει αίμα σε μια περίοδο εθνικής έλλειψης, αλλά τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές, που θα του επιτρέψουν να δωρίσει χωρίς να χρειάζεται να ζήσει μια θανατηφόρα πανδημία.

«Πρέπει να κινηθούμε πέρα από ένα σύστημα βασισμένο στη σεξουαλική δραστηριότητα των δωρητών. Δεν είναι απλώς θέμα ισότητας – θα μπορούσα να δωρίζω αίμα εδώ και χρόνια, ώστε να βοηθήσω την υπηρεσία υγείας – αλλά είναι κι ο κίνδυνος των ετεροφυλόφιλων, που δεν κάνουν ασφαλές σεξ και ίσως έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, ενώ είναι σε θέση να δώσουν αίμα, αλλά εγώ δεν μπορώ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε μακροχρόνια μονογαμική σχέση» .




Δες και αυτό!