Nanoo Sandhu: O Πρόεδρος του ΛΟΑΤΚI+ Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών

12/06/2020
από
Nanoo Sandhu: O Πρόεδρος του ΛΟΑΤΚI+ Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών

Ο Gurchaten (Nanoo) Sandhu, υπεύθυνος υποστήριξης προγράμματος στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, μιλά στη Louise Sinnerton από το myGwork για το έργο και τον ρόλο του ως Πρόεδρος του UN-GLOBE.

Ο Nanoo γεννήθηκε σε μια οικογένεια Ινδών Σιχ (Sikh) στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέλει να είναι καλό πρότυπο για όσα άτομα τον ακολουθούν στην κοινότητα. “Είμαι ένα άτομο με διαφορετικό χρώμα δέρματος, που πιστεύει στη θρησκεία, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να μιλήσω για όσα από εμάς είμαστε «αόρατα» . Η διαθεματικότητά μου και ο τρόπος με τον οποίο τα διάφορα στοιχεία της ζωής μου συνυπάρχουν είναι εξαιρετικά σημαντικά.”

Ο Nanoo είναι γύρω στα 40, και είναι άνετος και πρόθυμος να το μοιραστεί πράγματα για τον εαυτό του, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι, δε ζούσε πάντα σε αρμονία με το ποιος είναι. «Έχω αγωνιστεί πολύ μ’ αυτό, συμβαδίζοντας με τη σεξουαλικότητά μου και ως Σιχ, για παράδειγμα, είναι κάτι που έχει πάρει χρόνια δουλειά με τον εαυτό μου, με θεραπεία και ένα ταξίδι αυτο-αποδοχής» .
Μεγαλώνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Nanoo βίωσε ομοφοβία από βρετανικές και Punjabi κοινότητες και δεν μιλούσε ούτε ζούσε με ορατότητα ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στον ΟΗΕ, ως ασκούμενος, ένας από τους συναδέλφους του στη Γενεύη του είπε ότι ήταν καλύτερο να μην κάνει coming out. Αυτή η «συμβουλή» ήρθε σε μια εποχή που ήδη δυσκολευόταν. «Όταν με ενθάρρυναν να κρατήσω μυστικό τη σεξουαλικότητά μου στη δουλειά, με ωθούσαν πραγματικά πίσω στη ντουλάπα και χρειάστηκε χρόνος να δουλέψω πάνω σ’ αυτό. Διαπίστωσα ότι η εξέταση των πραγμάτων από μια πιο εγκεφαλική οπτική ήταν αυτό που με βοήθησε να περάσω μέσα απ’ αυτό. Τώρα καταλαβαίνω το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα και τις δομές γύρω από αυτά. Και το ότι μαθαίνω ποιος είμαι, είναι τόσο μεγάλος οδηγός, για τη δουλειά που κάνω τώρα» .

Ο Nanoo έκανε coming out στη δουλειά του, έξι χρόνια μετά το σχόλιο του συναδέλφου του, και άρχισε να αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στο UN-GLOBE: μια παγκόσμια ομάδα του προσωπικού του ΟΗΕ, που αγωνίζεται για τη μη διάκριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που ανήκουν στο προσωπικό του ΟΗΕ.
Το πάθος του Nanoo για τη δουλειά και τα επιτεύγματα του UN-GLOBE είναι εμφανής. «Δημιουργήθηκε από μια ομάδα γυναικών υπαλλήλων του ΟΗΕ σχεδόν 25 χρόνια πριν. “Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι διαφέρει από άλλες ομάδες εργαζομένων, διαπραγματευόμαστε και συνεργαζόμαστε με τις/ους εργοδότες και τις/ους διευθύντριες/ντές μας – δεν λειτουργούμε κατ’ εντολή τους ούτε είμαστε οργανισμός που καθορίζεται από αυτές/ούς. Υπάρχουμε για το προσωπικό του ΟΗΕ, και από το προσωπικό του ΟΗΕ. Όλα έχουν πραγματικά να κάνουν με τον κοινωνικό διάλογο.”

Το UN-GLOBE υπάρχει, γιατί όπως και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, ο ΟΗΕ δεν είναι τέλειος, και μπορεί ακόμα να βελτιωθεί σε τομείς. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τον ΟΗΕ σε υψηλό βάθρο. Είναι ένας υπέροχος οργανισμός που προωθεί την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, και κάνει καταπληκτικά πράγματα, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε αυτήν την ευθύνη. Οι οργανώσεις και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ καθοδηγούνται από τα κράτη-μέλη – τα οποία θέτουν την ατζέντα εσωτερικά και εξωτερικά, και καθοδηγούν το τι συμβαίνει. Τώρα, εάν κάποιο από αυτά, είναι σε χώρες ή πολιτισμούς, όπου μπορεί να είναι παράνομο να είναι κάποιο άτομο ΛΟΑΤ+, αυτή η διάκριση θα μπορούσε να διεισδύσει. Επομένως, είναι πραγματικά σημαντικό να διατηρήσουμε τους εργοδότες μας υπόλογους.”
Η λογοδοσία είναι κάτι που ο Nanoo παίρνει πολύ σοβαρά, και μιλά ανοιχτά για να τι κάνει ο ίδιος. «Όταν έκανα τελικά oming out, δεν σήμαινε ότι ήμουν αμέσως ο «τέλειος γκέι» , είχα ακόμα τις δικές μου φοβίες, γύρω απ’ αυτό και έκανα θεραπεία, για να εξερευνήσω τι συνέβαινε μέσα μου, και να δουλέψω με τον εαυτό μου. Το να είμαι σ’ αυτό το ταξίδι με κάνει να καταλαβαίνω τα πράγματα περισσότερο και με βοηθά να ζω καλύτερα με τον εαυτό μου.

Αφού αφιέρωσε χρόνο στη θεραπεία για να διερευνήσει μερικά από τα δικά του θέματα, ο Nanoo ξεκίνησε να εργάζεται ως ταμίας του διοικητικού συμβουλίου του UN-GLOBE το 2014. Το 2019, εξελέγη Πρόεδρός του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η διϋπηρεσιακή ομάδα που εκπροσωπεί τα ΛΟΑΤ+ εργαζόμενα άτομα του ΟΗΕ έχει επιτύχει αρκετά. Πέτυχε ισότητα για αναγνώριση της συντροφικότητας ανεξαρτήτως εθνικότητας, μετάβαση σε δικαιοδοσία και όχι προσέγγιση με βάση την υπηκοότητας, και έχει διασφαλίσει ότι η αναγνώριση της συντροφικής σχέσης κατά τη συνταξιοδότηση ευθυγραμμίζεται και μ’ αυτήν.
Υπάρχουν, φυσικά, πολλά ακόμη για τα οποία η ομάδα προσπαθεί. «Τώρα πιέζουμε για ισότητα στη γονική άδεια, αυτό σημαίνει ισότητα όσον αφορά τον χρόνο δέσμευσης, για τον γονέα που έφερε στη ζωή το παιδί του με γέννα και για τον άλλον γονέα. Φυσικά, αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα των ΛΟΑΤ+ ατόμων. Αφορά όλον τον εργαζόμενο κόσμο, ανεξάρτητα από τον τρόπο συγκρότησης μιας οικογένειας. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα στον ΟΗΕ που ελπίζουμε να επιλύσουμε» .
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο Nanoo θέλει να δει το UN-GLOBE να γίνεται όλο και πιο δυνατό και να καλλιεργεί την κουλτούρα της ένταξης στον ΟΗΕ. «Θα ήθελα να δούμε να γινόμαστε πιο δομημένοι, και να έχουμε μια θέση στο τραπέζι και να μην μας παραπέμπουνε ως θέμα της διαφορετικότητας και της ένταξης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι τα ζητήματα να διατρέξουν όλες τις πολιτικές και τις διαδικασίες του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, όπως το φύλο.”

Εκτός από αυτό, ο Nanoo εργάζεται για τη μη διάκριση και την ίση αμοιβή, και ονειρεύεται να δημιουργηθεί μία επίσημη αρχή για την οικονομική ανάπτυξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων και προσπαθεί να επιτύχει ένα μεγάλο ποσό τα επόμενα χρόνια. “Θέλω τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν ηγετικό ρόλο στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στον χώρο εργασίας, χρειάζεται να αφήσουμε τα πολιτικά ζητήματα στην άκρη και να φέρουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πυρήνα, ώστε να μην μένει κανένα άτομα πίσω.”

Ο Nanoo θα μιλήσει σε ένα δωρεάν παγκόσμιο συνέδριο στο myGwork του WorkPride. Για να τον παρακολουθήσετε κάντε εγγραφή εδώ.


Πηγή: attitude.co.uk




Δες και αυτό!