Αντίο στη Loulou de la Falaise

07/11/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Τι θα μπορούσε κανείς να γράψει για τη Loulou de la Falaise, τη μούσα του Yves Saint Laurent, η έφυγε σε ηλικία 63 ετών, το Σάββατο. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος της, σκέφτομαι πώς μπορώ να περιγράψω μια γυναίκα η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο χώρο της μόδας και ειδικά του κοσμήματος. Το σίγουρο είναι πως ότι και να γράψω θα είναι λίγο σε σχέση με αυτή τη μοναδική γυναίκα και το σίγουρο είναι ότι αυτό το άρθρο μου θα είναι πολύ προσωπικό γιατί οφείλω να τιμήσω τη γυναίκα με την οποία μια χειμερινή ημέρα στο Παρίσι πριν από σχεδόν μιας δεκαετία, είχα μιλήσει για μερικές από τις κοινές μας αγάπες, το κόσμημα και τη μόδα.

Γεννημένη το 1948 και με καταγωγή από την Αγγλία και τη Γαλλία, η Loulou de la Falaise ξεχώριζε για το ιδιαίτερο στυλ της και αποτελούσε έμπνευση για πολλούς σχεδιαστές της εποχής, μιας και ήταν φίλη σημαντικών καλλιτεχνών όπως μεταξύ άλλων του Robert Mapplethorp και του Andy Warhol. Μεταξύ άλλων δούλεψε ως μοντέλο και συνεργάζεται με σημαντικούς φωτογράφους όπως ο Helmut Newton και ο Richard Avedon και δουλεψε στον οίκο μόδας Halston σχεδιάζοντας υφάσματα, ενώ το 1968 γνωρίζει τον Yves Saint Laurent , στο σπίτι του κοινού τους φίλου Fernando Sanchez και η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1972.

Η Loulou de la Falaise ανέλαβε να σχεδιάζει τα κοσμήματατου οίκου που κατέληξαν τελικά να είναι ένα από τα σήματα – κατατεθέν του YSL και παρέμεινε συνεργάτης μέχρι και το 2000 όταν η εταιρία πουλήθηκε στο Gucci Group. Δεν έφυγε όμως οριστικά από τη βιομηχανία της μόδας. To 2002 δημιούργησε τη δική της σειρά ρούχων και κοσμημάτων που πωλούνταν στις boutique της και στα Bergdorf Goodman.

Ο ρόλος της και το έργο της ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Από τη δεκαετία του 1930, οι σχεδιαστές μόδας κατάλαβαν τη σημασία του κοσμήματος και τα μεγάλα ονόματα της εποχής όπως ο Cristobal Balensiaga, η Coco Chanel, ο Christian Dior ή η Elsa Schiaparelli, όλοι τους είχαν αναθέσει στο σχεδιασμό κοσμημάτων σε δημιουργούς όπως ο Gripoix ή ο Fulco di Verdura.

Η Loulou de la Falaise, δημιούργησε κοσμήματα τα οποία σήμερα αναζητούν όλοι οι συλλέκτες. Αυτοί που αναζητούν την αγνότητα της δημιουργίας, τα έντονα συναισθήματα που αυτή ξέρει να προσφέρει. Τα κοσμήματα της σε συνδυασμό με τα ρούχα του Yves Saint Laurent με έκαναν να αγαπήσω τη μόδα και το κόσμημα. Με έκαναν να αναζητήσω, να μάθω, να θελήσω να ζήσω αυτό το έντονο συναίσθημα… της δημιουργίας. Κατά κάποιο τρόπο το Σάββατο έφυγε μια από τις μούσες μου, μια από τις γυναίκες που με έκανε να ανακαλύψω το κόσμημα ως έργο τέχνης αλλά και τη μοναδική στιγμή της δημιουργίας, αυτή της έκφρασης των συναισθημάτων και να ζήσω δημιουργικά τη μοναξιά του κοσμήματος… μια μοναξιά στην οποία δεν είσαι ποτέ μόνος, μιας και το πνεύμα αυτών των ταλαντούχων ανθρώπων είναι πάντα δίπλα σου.

Ο κόσμος της μόδας θα την θυμάται σαν μια από τις πιο κομψές παρουσίες στην ιστορία του χώρου. Ο κόσμος του κοσμήματος θα τη θυμάται ως μια ταλαντούχο δημιουργό, μια γυναίκα η οποία στήριξε τους νέους δημιουργούς και σχεδιαστές κοσμημάτων. Το σίγουρο είναι ότι όλος ο κόσμος θα θυμάται αυτό που είχε πει η ίδια « Τα αξεσουάρ διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη γεμάτη στρές ζωή μας. Αν βγείτε για δείπνο και δεν έχετε το χρόνο να αλλάξετε, μπορείτε να βγάλετε το σακάκι σας και να βάλετε ένα κόσμημα. Είναι πολύ πιο εύκολο να το έχεις μαζί σου, από το να είσαι στο μετρό με βραδινό φόρεμα».

Ο Lucas είναι διευθυντής του τμήματος μόδας του antivirus, πτυχιούχος γεμμολόγος και σχεδιαστής κοσμημάτων, ενώ είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!