Ουγγαρία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο τρανσφοβικός νόμος της κυβέρνησης

31/05/2020
από

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο καταφεύγει η τρανς οργάνωση “Transvanilla“, για την υπόθεση δύο τρανς ατόμων στην Ουγγαρία, που διεκδικούν το δικαίωμα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ανατροπής ενός σκληρού νέου νόμου που ψήφισε η Ουγγαρία αυτόν τον μήνα. Ο νέος νόμος καθιστά στην ουσία τα τρανς άτομα αόρατα στη χώρα.

Σύμφωνα με την οργάνωση: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο παραμένει η τελευταία επιλογή στη χώρα για να σταματήσει το τρανσφοβικό αμόκ της κυβέρνησης».

Η οργάνωση ζητά από το δικαστήριο να δηλώσει ότι «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθεί».

Πριν λίγες μέρες η Ουγγαρία πέρασε έναν νόμο, τροποποιώντας το έγγραφο αστικού μητρώου (άρθρο 33), το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση για όλα τα έγγραφα νομικής ταυτότητας για τους πολίτες. Το άρθρο 33 απαιτεί την καταγραφή του γενετήσιου φύλου των ατόμων στο εθνικό μητρώο γέννησης, γάμων και θανάτων, το οποίο δεν θα μπορεί αργότερα να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα ταυτοποίησης των ατόμων θα περιέχουν τις ίδιες, αμετάβλητες πληροφορίες, που παρεμποδίζουν τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα στην καταχώριση των ονομάτων τους και στην απόκτηση σχετικών εγγράφων σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

Αυτές οι διατάξεις παραβιάζουν σοβαρά το δικαίωμα των τρανς και των ίντερσεξ ατόμων στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμά τους στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και το δικαίωμά τους στη νομική αναγνώριση του φύλου τους με βάση τον αυτοπροσδιορισμό. Παράλληλα, επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν στην Ουγγαρία.




Δες και αυτό!