Γερμανία: Κοινοβουλευτική συζήτηση για τους κανόνες αιμοδοσίας ΛΟΑΤ+ ανδρών

28/05/2020
από

Τα αποθέματα αίματος της Γερμανίας εξαντλούνται και υπάρχει μία πίεση στο να αρθούν οι περιορισμοί στην αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, που επί του παρόντος πρέπει να απέχουν από το σεξ για έναν χρόνο, προτού μπορέσουν να κάνουν δωρεά.

Σε μια τράπεζα αιμοδοσίας στην Κολωνία της Δυτικής Γερμανίας, τα άδεια κυτία αιμοδοσία κάθονται και περιμένουν να γεμίσουν. Μερικές φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων, μια γρήγορη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, μια τρυπίτσα στο χέρι και επτά λεπτά μετά η δότρια ή ο δότης έχει συνεισφέρει 500 ml στις 15.000 αιμοδοσίες που χρειάζονται καθημερινά στη Γερμανία. Το ύψος των δωρητριών/ών είναι σταθερό, αλλά όχι αρκετά γρήγορο. Τα αποθέματα αίματος της Γερμανίας εξαντλούνται. Υπό τις συνήθεις συνθήκες, ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός (DRK) – που καλύπτει τα δύο τρίτα των προμηθειών αίματος της Γερμανίας – θα είχε ως στόχο να έχει αρκετά αποθέματα αίματος για τέσσερις έως πέντε ημέρες. Ο αποθηκευτικός χώρος σε μερικές από τις 16 περιοχές της Γερμανίας διατηρεί σήμερα την προμήθεια μόλις μιας ημέρας.

“Ο κορονοϊός τίναξε τα πάντα στον αέρα” , λέει ο Stephan David Küpper, επικεφαλής της υπηρεσίας αιμοδοσίας του DRK στη δυτική Γερμανία. Η ανάγκη για αποθέματα αίματος αυξάνεται πάρα πολύ.

Για εβδομάδες, η πανδημία COVID-19 καθυστέρησε πολλές θεραπείες και συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Όμως, καθώς η Γερμανία προχωρά σε μια «νέα κανονικότητα» , προγραμματίζεται μία τακτική, εκλεκτική επέμβαση ξανά στα γερμανικά νοσοκομεία. Η θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί το 20% των αιμοδοσιών της Γερμανίας είναι, επίσης, σε άνοδο. Εκτός από την αυξανόμενη ζήτηση, η κοινωνική αποστασιοποίηση και το κλείσιμο των εταιρειών αποτελούν πρόκληση.

“Πολλές από τις ημέρες δωρεάς μας γίνονται σε σχολεία και χώρους εργασίας. Πάρα πολλά από αυτά τα ραντεβού έχουν ακυρωθεί” , λέει ο Küpper. “Οι κλινικές λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα, αλλά η αντικατάσταση αυτών των σημείων και ραντεβού είναι δύσκολη.” 

Εξαιρούνται οι γκέι και οι τρανς άνδρες

Παρά την απελπιστική ανάγκη για περισσότερα αποθέματα αίματος, οι περιορισμοί που απορρέουν από απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του HIV/AIDS της δεκαετίας του 1980 σημαίνουν ότι πολλοί άνδρες εξακολουθούν να αποκλείονται από τη δωρεά.
Σύμφωνα με τις “Οδηγίες αιμοθεραπείας” που δημοσιεύθηκαν από τη Γερμανική Ιατρική Ένωση (BÄK), οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες επιτρέπεται να δωρίσουν αίμα μόνο εάν απέχουν από σεξουαλική επαφή με έναν άνδρα για 12 μήνες. Μέχρι το 2017, υπήρχε πλήρης απαγόρευση.

Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες επηρεάζονται συχνότερα από τον ιό του HIV από άλλους. Αλλά αυτό δε δικαιολογεί τη γενική εξαίρεση, επισημαίνει ο Aids Organization της Γερμανίας.

Αντ ‘αυτού, ο οργανισμός προτείνει μια «πιο κατανοητή» περίοδο αναβολής βάσει του «διαγνωστικού παραθύρου» του ιού HIV. Μετά από έξι εβδομάδες, μια μόλυνση από τον ιό HIV μπορεί να αποκλειστεί με ασφάλεια με μια δοκιμή αντισωμάτων.

Ο Nikita Baranov, εκπρόσωπος του “METROPride” , το εσωτερικό δίκτυο των ΛΟΑΤ+ υπαλλήλων του γερμανικού “METRO”, αναφέρει ότι οι ισχύοντες κανόνες εισάγουν διακρίσεις.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ιατρική Ένωση (BÄK), η ασφάλεια των αιμοδοτών, καθώς και οι αιμοδοσίες βασίζονται σε «αξιολόγηση που σχετίζεται με τη συμπεριφορά» και όχι στον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου. Σε δήλωση προς την DW, το γερμανικό υπουργείο Υγείας είπε, επίσης, ότι “ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι άσχετος” στην αξιολόγηση των κατάλληλων αιμοδοσιών. Οι περιορισμοί ισχύουν, επίσης, για τα εργαζόμενα άτομα στ στο σεξ και για τα άτομα με συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων. Ο Baranov, ωστόσο, το αποκαλεί «διάκριση από την πίσω πόρτα» .

“Δεν τίθενται ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική σας συμπεριφορά που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον πραγματικό κίνδυνο” , λέει ο Baronov. “Ερωτήσεις, όπως, αν βρίσκεστε σε μονογαμική σχέση, ή ποια σεξουαλική προστασία χρησιμοποιείτε.” 

Για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς, ορισμένοι άνδρες επιλέγουν να αποκρύψουν τη σεξουαλικότητά τους όταν δωρίζουν αίμα. Για τον Baranov, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. «Με ψέματα, αρνούμαι τη σεξουαλική μου ταυτότητα και κρύβω αυτό που είμαι είμαι πραγματικά. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου» .

Η πίεση αυξάνεται στο κοινοβούλιο

Καθώς τα αποθέματα αίματος μειώνονται, αυξάνεται η πίεση για μεταρρύθμιση των περιορισμών. Τον Απρίλιο, το Ίδρυμα «Prout at Work» δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή – υπογεγραμμένη από συνολικά 13 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των METRO, IKEA, Microsoft και Deutsche Bahn – καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση και τις ιατρικές αρχές να χαλαρώσουν τους περιορισμούς. Η πρόταση βασίζεται στα βρετανικά και καναδικά παραδείγματα, όπου η περίοδος αναβολής μειώθηκε σε τρεις μήνες το 2017 και το 2019 αντίστοιχα.

Η εξάντληση της παροχής αίματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ώθησε, επίσης, τις ΗΠΑ να μειώσουν την περίοδο αναμονής τους από ένα έτος σε τρεις μήνες.

Στο γερμανικό κοινοβούλιο χθες Τετάρτη (27/05/20), το ζήτημα τέθηκε σε συζήτηση και πάλι. Ήδη τον Απρίλιο, το Bundestag ενέκρινε μια τροποποίηση του νόμου περί μετάγγισης, που ορίζει ότι οι περιορισμοί πρέπει να ελέγχονται σε περίπτωση νέων ιατρικών ευρημάτων για να προσδιοριστεί εάν είναι απαραίτητοι. Ωστόσο, για ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, η τροπολογία δεν αρκεί.

Η τρέχουσα τροποποίηση του νόμου “δεν τερματίζει τις διακρίσεις εναντίον ομοφυλόφιλων, τρανς και αμφιφυλόφιλων ανδρών κατά τη δωρεά αίματος” , δήλωσε ο βουλευτής του Green Party Sven Lehmann στο DW.

Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Ελεύθεροι Δημοκρατικοί (FDP) έχουν υποβάλει προτάσεις για την κατάργηση των περιορισμών για ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς άνδρες. “Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι εντελώς αυθαίρετες και επιτρέπουν μια εκ προοιμίου δυσπιστία. Αυτό δεν ανήκει στη σύγχρονη κοινωνία”, λέει ο Lehmann. “Αυτό είναι ένα παλιό στίγμα από τη δεκαετία του 1980. Αλλά, σήμερα έχουμε 2020 κι έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο. Επομένως, πρέπει να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο της συμπεριφοράς των αιμοδοτών, αλλά όχι της σεξουαλικότητάς τους.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!