Γκέι ζευγάρι επιστρέφει στις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ» της Πολωνίας μοιράζοντας μάσκες ουράνιου τόξου

27/05/2020
από

Ένα γκέι ζευγάρι από την Πολωνία επισκέπτεται τις φρικτές «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ» της χώρας για να καταπολεμήσει την ομοφοβία και την COVID-19, μοιράζοντας μάσκες προσώπου ουράνιου τόξου.

Περισσότερο από το ένα τρίτο της Πολωνίας έχει δεσμευτεί από την κυβέρνηση να γίνει «ζώνη χωρίς ΛΟΑΤ» , με την αποφυγή πράξεων που ενθαρρύνουν την ανοχή και την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ, που εργάζονται για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων. Η μισαλλοδοξία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων, ως “επεμβατική ξένη επιρροή” ή “πληγή” που απειλεί την εθνική ταυτότητα της χώρας.

Ο Jakub και ο Dawid, ένα γκέι ζευγάρι από την Πολωνία, δανείστηκαν μια ραπτομηχανή από τη γιαγιά του Jakub, και έφτιαξαν μαζί μάσκες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, και τις μοίρασαν δωρεάν στον κόσμο στους δρόμους τριών πόλεων Gdańsk, Gdynia και Sopot. Αν και υπήρχαν κάποιες στιγμές έντασης, η αντίδραση ήταν εξαιρετικά θετική και ο Jakub είπε:

“Ήταν υπέροχο να βλέπουμε ότι ο κόσμος δε φοβόταν το ουράνιο τόξο, αλλά θα τον βοηθήσει να παραμείνει ασφαλής…

Πολλοί Πολωνοί μας αποκαλούν πανούκλα, οπότε εμείς σκεφτήκαμε, ότι αν βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν μια πραγματική πανούκλα, μπορεί να αλλάξουν γνώμη.”

Σήμερα, έχουν εντείνει το έργο τους, μοιράζοντας εκατοντάδες μάσκες ουράνιου τόξου στις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ» της Πολωνίας. Το ζευγάρι επισκέφτηκε τις πόλεις Mordy, Trzebieszów και Biała Podlaska, καθεμία υποτιθέμενη «ζώνη χωρίς ΛΟΑΤ» και μοιράζοντας περισσότερες από 200 μάσκες σε κάθε στάση. Τράβηξαν σε βίντεο την όλη εμπειρία, παρά του ότι αντιμετωπίζουν εχθρότητα και απειλές βίας σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο Mordy είχαν ένα «σκληρό ξεκίνημα» , με έναν άντρα να τους είπε, μόλις είδε το μοτίβο του ουράνιου τόξου: «Τσακιστείτε από εδώ, ή θα σας ρίξω γροθιά στη μούρη» . Αλλά τα πράγματα άρχισαν σταδιακά να βελτιώνονται. Ρώτησαν έναν άλλο άνδρα: «Γνωρίζετε ότι το κάνουμε για να διαδώσουμε την ανοχή;» κι εκείνος απάντησε ενθαρρυντικά: «Χρειαζόμαστε μερικές αλλαγές» . Μια γυναίκα στην επόμενη πόλη, Trzebieszów, είπε στο ζευγάρι:

«Διαδίδετε την ανοχή και την ισότητα και συμμετέχουμε σ’ αυτήν με χαρά» .




Δες και αυτό!