Μετά από ΛΟΑΤΚΙ+ δασκάλες/ους τώρα απολύουν και καρκινοπαθείς

12/05/2020
από

Δεν φτάνει που τα σχολεία με θρησκευτικό προσανατολισμό, όπως είναι ένα καθολικό σχολείο στο Λος Άντζελες, έχουν το δικαίωμα να επικαλεστούν τη θρησκευτική ελευθερία και με αυτήν την πρόφαση να απολύσουν μία/έναν ΛΟΑΤΚΙ+ δασκάλα/ο, τώρα φαίνεται ότι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη «θρησκευτική ελευθερία» για να απολύουν καρκινοπαθείς δασκάλες/ους.

Darryl Biel, σύζυγος της Kristen, Myung J. Chun / Los Angeles Times

Όταν καθολικά σχολεία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας τους για να απολύσουν μία λεσβία δασκάλα ή έναν γκέι δάσκαλο, ένα σχολείο στην Καλιφόρνια, με την ίδια ακριβώς συλλογιστική, απέλυσε μία δασκάλα, επειδή είχε καρκίνο.

Σύμφωνα με την Los Angeles Times, η Kristen Biel ήταν δασκάλα της πέμπτης τάξης στο σχολείο St. James Catholic στο Torrance της Καλιφόρνια. Το 2014 είπε στη διευθύντρια του σχολείου, την αδελφή Mary Margaret Kreuper, ότι είχε καρκίνο του μαστού. Ζήτησε άδεια για τη χειρουργική επέμβαση και τη χημειοθεραπεία, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα της ανακοίνωσαν, ότι δε θα μπορούσε να επιστρέψει στη δουλειά της την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο σύζυγός της, Darryl, δήλωσε: “Ήρθε στο σπίτι με δάκρυα. Είχε τόσα πολλά ευχαριστήρια σημειώματα από τους γονείς, για το πόσα πολλά είχε κάνει για τα παιδιά τους. Ήταν τόσο πληγωμένη από αυτό που συνέβη.” 

Η Biel υπέβαλε αγωγή για διακρίσεις λόγω αναπηρίας και το 2019 το 9ο Εφετείο επέτρεψε τελικά την αγωγή της να προχωρήσει. Δυστυχώς, πέθανε λίγο αργότερα.

Η Kristen Biel και ο σύζυγός της Darryl Biel

Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ και η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή της, υποστηρίζοντας ότι μια «ιερατική εξαίρεση» προστατεύει το σχολείο από μηνύσεις για διακρίσεις.

Όμως, ο σύζυγος της Biel είναι αποφασισμένος η σύζυγός του, έστω και μετά θάνατον, να δικαιωθεί.

«Είμαι πραγματικά απογοητευμένος με την Αρχιεπισκοπή, γι’ αυτό που της έκαναν» και είπε ότι είναι αποφασισμένος να το προχωρήσει, γιατί του είχε ζητήσει η γυναίκα να της υποσχεθεί ότι θα το πάει μέχρι τέλους.

Η «ιερατική εξαίρεση» δεν είναι γραμμένη σε νόμο, αλλά συχνά αναγνωρίζεται από τους δικαστές. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην απασχόληση θρησκευτικών λειτουργών από θρησκευτικούς θεσμούς. Εάν μία/ένας υπάλληλος είναι ιερέας, τότε το θρησκευτικό σώμα στο οποίο ανήκει μπορεί να την/τον προσλάβει ή να την/τον απολύσει για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης της φυλής, της θρησκείας, της αναπηρίας, ή του σεξουαλικού προσανατολισμού, και ο νόμος κατά των διακρίσεων μπορεί να παρακάμπτεται.

Darryl Biel, σύζυγος της Kristen, με τα παιδιά τους Dylan και Delaney. (Myung J. Chun / Los Angeles Times)

«Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ιερείς»

Το ζήτημα που πρέπει να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αν το διδακτικό προσωπικό στα θρησκευτικά σχολεία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει και ρόλο ιερέα.

Οι δικηγόροι του St. James υποστηρίζουν ότι η Biel ήταν ιέρεια, επειδή δίδασκε ένα μάθημα θρησκευτικών για 30 έως 40 λεπτά την ημέρα, τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι «η ιερατική εξαίρεση πρέπει να ισχύει για οποιονδήποτε υπάλληλο κηρύττει τις πεποιθήσεις μιας εκκλησίας, διδάσκει την πίστη της, ή εκτελεί τη θρησκευτική της/του αποστολή» .

Την υπεράσπιση της Biel, όσο κι ενός άλλου δασκάλου, που επίσης απολύθηκε από ένα καθολικό σχολείο του Λος Άντζελες λόγω ηλικίας, έχει ο καθηγητής νομικής του Στάνφορντ Τζέφρι Φίσερ, που δήλωσε: “Οι δασκάλες και οι δάσκαλοι του λαού δεν είναι ιερείς. Μπορεί ένα κομμάτι του χρόνου τους στην τάξη να περιελάμβανε οδηγίες για την καθολική θρησκεία, [οι δύο δάσκαλοι] όμως έκαναν αυτό το καθήκον αυστηρά από τα βιβλία εργασίας, όχι ως ιεροκήρυκες της πίστης. Και περνούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου τους διδάσκοντας κοσμικά θέματα.” 

Πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε επιστολή δήλωσης ενδιαφέροντος, με την απόφαση ενός αρχιεπισκόπου να απολύσει έναν γκέι δάσκαλο από καθολικό σχολείο, υποστηρίζοντας ότι τα δικαστήρια «δεν μπορούν να εμπλακούν σε ζητήματα θρησκευτικού δικαίου» .




Δες και αυτό!