Ν. Κορέα: Έξαρση ομοφοβίας και ανησυχία για μαζικό outing λόγω κορονοϊού

12/05/2020
από

Ένα νέο ξέσπασμα του COVID-19 στη Νότια Κορέα στην ΛΟΑΤ+ περιοχή της Σεούλ, Itaewon, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη ομοφοβία, δυσκολεύοντας την προσπάθεια για περιορισμό του ιού. 

Η χώρα ανέφερε περισσότερα από 34 νέα κρούσματα την Κυριακή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap. Το γεγονός οδήγησε τη Σεούλ να αναβάλει το άνοιγμα των σχολείων για άλλη μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KCDC), οι περισσότερες περιπτώσεις φαίνονται να συνδέονται με έναν άντρα που επισκέφτηκε πολλά γκέι μπαρ και κλαμπ της Itaewon, το βράδυ της 1ης Μαΐου.

Ωστόσο, αρκετοί από τους επισκέπτες των μαγαζιών αυτών διστάζουν να κάνουν το τεστ, λόγω του έντονου στίγματος κατά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στη Νότια Κορέα. Μια δημοσκόπηση του 2017, που διενήργησε η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κορέας, διαπίστωσε ότι το 92,6% των ΛΟΑΤ+ ατόμων δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι θα γίνουν στόχοι εγκλημάτων μίσους.

Μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων, το Kookmin Ilbo, ένα πρακτορείο ειδήσεων (έχει έντονους δεσμούς με την εκκλησία) έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των ΛΟΑΤ+ μαγαζιών που επισκέφθηκε ο άνδρας που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλα μέσα, δίνοντας μέχρι και περιγραφές υπόπτων.

Σύμφωνα με την The Washington Post, οι φράσεις “γκέι κλαμπ” και “γκέι κορονοϊός” αποτελούν τις πιο δημοφιλείς αυτή τη στιγμή στις μηχανές αναζήτησης στη χώρα, με πολλούς χρήστες στο διαδίκτυο άρχισαν να κάνουν αναρτήσεις αρνητικές προς την γκέι κοινότητα.

Τώρα, χιλιάδες ΛΟΑΤ+ άτομα αποφεύγουν να κάνουν το τεστ, γιατί φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκαλυφθεί η ταυτότητάς τους. Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Yonhap ότι μόνο 2.456 από το σύνολο των 5.517 επισκεπτών των κέντρο στην Itaewon έχουν περάσει από τεστ μέχρι στιγμής.

Ένας γκέι άντρας, ο Lee, ζει τώρα με τον φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά του εάν οι εργοδότες του ανακαλύψουν ότι είναι θετικός στον COVID-19.

«Παραδέχομαι ότι ήταν τεράστιο λάθος να επισκεφθώ την περιοχή», δήλωσε στη Guardian. «Αλλά είναι η μόνο περιοχή στην οποία μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να κάνω παρέα με άλλους σαν κι εμένα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πρέπει να προσποιούμαι ότι μου αρέσουν οι γυναίκες».

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Σι-kyun ζήτησε από τους πολίτες το Σάββατο «να μην ασκήσουν κριτική σε συγκεκριμένες κοινότητες, καθώς δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού». Επίσης, ο δήμαρχος της Σεούλ τόνισε πως θα εγγυηθεί την ανωνυμία για όσους κάνουν το τεστ.




Δες και αυτό!